10 mituri in diabet

Referitor la diabetul zaharat exista multe mituri, legate de cauzele sale sau de cum poate fi mai bine gestionat. Cele mai frecvente mituri se refera la:

  1. Consumul unei cantități mari de zahar creste riscul de diabet zaharat: de fapt, consumul de zahar nu are un efect direct asupra riscului de diabet zaharat. O alimentație dezechilibrată, cu exces de alimente care conțin zahar poate duce la creșterea in greutate, condiție asociata la rândul sau cu creșterea riscului de diabet zaharat.
  2. Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa mănânce alimente pentru diabetici: aceste produse sunt de fapt dulciuri, ciocolata, biscuiți și alte produse similare care sun bogate în calorii datorita faptului ca au în compoziție exces de grăsimi saturate, făina alba. Consumul acestor produse în exces pot duce la creșterea în greutate și la dezechilibrul diabetului și a profilului lipidic.
  3. Diabetul de tip 2 este o formă ușoară de diabet zaharat: acest lucru este greșit. Nu există o astfel de clasificare a diabetului zaharat. Ambele forme de diabet zaharat trebuie tratate cu seriozitate, deoarece ambele forme, dacă nu sunt bine echilibrate prin tratament, dietă și activitate fizica pot duce la complicații grave, cum ar fi amputarea, insuficienta renala, orbirea, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
  4. Persoanele cu diabet zaharat nu pot face sport: persoanele cu diabet zaharat sunt încurajate sa duca o viata activa, ca parte a unui stil de viață sănătos, care ajuta la menținerea controlului glicemic si la reducerea riscului de complicații, cum ar fi bolile de inima.
  5. Nu este permis sa conduceți dacă aveți diabet zaharat: dacă persoanele cu diabet zaharat conduc responsabil și au un control bun al nivelului de glucoza din sange, ele nu sunt mai puțin sigure pe sosele decât oricare alta persoana.
  6. Am diabet la limita sau doar un inceput de diabet: nu exista aceste diagnostice. Diagnosticul diabetului zaharat se formulează pe baza a doua valori de peste 126 mg/dl ale glicemiei de dimineața, pe nemâncate sau o valoare de peste 200 mg/dl in orice moment al zilei sau o valoare a hemoglobinei glicozilate mai mare sau egala cu 6,5%.
  7. Nu pot manca carbohidrați, îmi creste nivelul glicemiei: carbohidrații de carbon asigură 50 la sută din necesarul caloric zilnic. După consumul de glucide (carbohidrați de carbon) este normal sa crească nivelul glicemiei, aceasta creste și la persoanele fără diabet zaharat. Carbohidrații sunt combustibilul dvs, fara acestia celulele și organismul ca întreg nu poate avea energie pentru procesele vitale.
  8. Insulina provoaca complicații ale diabetului zaharat: fals. Insulina este un hormon secretat de pancres, vital pentru organismul uman, care ajuta la controlul glucozei din sânge, care, la rândul său, încetinește sau previne complicatiile diabetului zaharat.
  9. Mă simt bine, de ce ar trebui să fiu preocupat de diabetul meu?: diabetul zaharat nu are, în general simptome, cel puțin până când nivelul glicemiei este destul de mare, dupa care  simptomele pot fi destul de vagi – sete, urinat mai des si oboseala. Un număr mare de persoane au  diabet zaharat și nu sunt conștienți ca au  acesta boala. Pe termen lung, diabetul netratat poate cauza complicatii severe. Diabetul poate fi numit  si  ucigașul tăcut. La fel ca si  hipertensiune arteriala: tensiunea arteriala crescuta nu are nici un simptom, dar știm cu toții că, pe termen lung, hipertensiune arteriala necontrolata poate duce la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
  10. Toate persoanele cu diabet care fac insulina au diabet zaharat tip 1: fals. Insulina este o opțiune terapeutica pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2 și alte tipuri secundare de diabet zaharat cu nivel crescut al glicemiei.
Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică