Accuzide Forte Plus, comprimate filmate, 20 mg/25 mg

Accuzide Forte
Accuzide Forte

Accuzide Forte Plus contine o combinatie de quinapril, care face din grupa de medicamente denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IEC) si hidroclorotiazida, care face parte din grupa medicamentelor denumite diuretice. Quinaprilul dilata vasele de sange, prin aceasta ducand la scaderea tensiunii arteriale, iar hidroclorotiazida ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism.
Accuzide Forte Plus este utilizat pentru tratarea hipertensiunii arteriale

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Accuzide Forte Plus si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Accuzide Forte Plus
3. Cum sa luati Accuzide Forte Plus
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Accuzide Forte Plus
6. Informatii suplimentare

1. Ce este Accuzide Forte Plus si pentru ce se utilizeaza
Accuzide Forte Plus contine o combinatie de quinapril, care face din grupa de medicamente denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IEC) si hidroclorotiazida, care face parte din grupa medicamentelor denumite diuretice. Quinaprilul dilata vasele de sange, prin aceasta ducand la scaderea tensiunii arteriale, iar hidroclorotiazida ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism.
Accuzide Forte Plus este utilizat pentru tratarea hipertensiunii arteriale

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

2. Inainte sa luati Accuzide Forte Plus
Nu luati ACCUZIDE FORTE PLUS
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la substantele active, la oricare dintre celelalte componente ale Accuzide Forte Plus sau la antibioticele cunoscute sub denumirea de sulfonamide;
– daca ati suferit in trecut de angioedem (un tip special de umflare a tesuturilor), asociat cu un tratament anterior cu un inhibitor ECA,
– daca sunteti predispus la angioedem ereditar/idiopatic (un tip special de umflare a tesuturilor),
– daca sunteti gravida sau alaptati,
– daca suferiti de anurie (imposibilitatea formarii de urina in organism),
– daca urmeaza sa faceti teste pentru a verifica functia glandelor paratiroide,
– daca aveti varsta sub 18 ani.

Aveti grija deosebita cand utilizati ACCUZIDE FORTE PLUS
Informati medicul daca:
– suferiti de alergii sau astm bronsic;
– suferiti de boli de ficat sau de rinichi;
– suferiti de o ingustare a valvelor cardiace sau o obstructie a fluxului sanguin din ventriculul stang (cum ar fi in stenoza de valva aortica sau mitrala sau in cardiomiopatia hipertrofica).
– suferiti de diabet sau de guta;
– sunteti tratati prin hemodializa;
– suferiti de lupus eritematos;
– suferiti de colagenoze (exces de depunere a colagenului in vasele de sange);
– sunteti sau urmeaza sa fiti tratati prin afereza lipoproteinelor cu densitate mica (inlaturarea colesterolului in exces din sange);
– sunteti sau urmeaza sa fiti in tratament prin desensibilizare (pentru a reduce efectul unor alergeni, cum ar fi veninul de albine sau de viespi);
– urmeaza sa fiti anesteziat in vederea unei interventii chirurgicale.

Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente, atunci cand sunt luate in acelasi timp cu Accuzide Forte Plus, pot influenta modul in care Accuzide Forte Plus actioneaza, sau Accuzide Forte Plus poate influenta modul in care aceste medicamente actioneaza. Spuneti medicului daca sunteti in tratament cu oricare dintre medicamentele urmatoare:
– tetracicline
– litiu
– medicamente cu adaos de potasiu (inlocuitori pentru sarea de bucatarie, cu continut in potasiu)
– steroizi (de exemplu, hidrocortizonul, dexametazona, prednisolonul)
– antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii (acid acetilsalicilic sau ibuprofen)
– diuretice (medicamente care stimuleaza urinarea)
– alte medicamente impotriva hipertensiunii arteriale
– barbiturice sau narcotice
– medicamente antidiabetice
– colestiramina sau colestipol
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Folosirea ACCUZIDE FORTE PLUS cu alimente si bauturi
Accuzide Forte Plus poate fi administrat indiferent de orarul meselor.

Sarcina si alaptarea
Accuzide Forte Plus nu trebuie luat in timpul sarcinii sau in timpul perioadei de alaptare.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca aveti ameteli. Aceasta reactie adversa poate apare mai ales la inceputul tratamentului cu Accuzide Forte Plus.
Informatii importante privind unele componente ale Accuzide Forte Plus
Accuzide Forte Plus contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.
Accuzide Forte Plus contine de asemenea carbonat de magneziu. Acesta poate incetini absorbtia unor medicamente, cum sunt tetraciclinele.

3. Cum sa luati Accuzide Forte Plus
Luati intotdeauna Accuzide Forte Plus asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza obisnuita este de un comprimat filmat pe zi. Medicul va poate recomanda sa incepeti tratamentul cu o doza mai mica, utilizand un comprimat filmat Accuzide sau un comprimat filmat Accuzide Forte pe zi.
Daca aveti impresia ca efectul Accuzide Forte Plus este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Comprimatele se inghit cu o cantitate suficienta de apa.
Este bine sa luati comprimatele la aceeasi ora din zi.

Daca luati mai mult decat trebuie din ACCUZIDE FORTE PLUS
Daca luati prea multe comprimate filmate anuntati medicul sau adresati-va imediat celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa luati ACCUZIDE FORTE PLUS
Luati urmatorul comprimat filmat imediat ce va amintiti; daca este momentul urmatoarei doze, luati doar aceasta doza: nu luati mai multe comprimate filmate odata pentru a recupera doza omisa.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Accuzide Forte Plus poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.

Urmatoarele reactii adverse sunt foarte rare, dar grave si, de aceea, trebuie sa informati medicul imediat ce apar.
– Neutropenie/agranulocitoza (lipsa unor globule albe din sange, ceea ce poate duce la infectii, dureri in gat, febra). Informati medicul imediat ce observati aceste simptome. Aceste reactii sunt mai posibil sa apara daca suferiti de depunerea excesiva de colagen in vasele de sange (boli de colagen). Daca suferiti de boli de colagen, medicul va recomanda efectuarea anumitor teste de sange.
– Hipotensiune arteriala (scaderea tensiunii sanguine). Aceasta reactie este mai posibil sa apara daca ati luat diuretice (pentru eliminarea lichidelor din organism), ati consumat bauturi alcoolice, v-ati deshidratat sau vi s-a efectuat dializa. In cazul hipotensiunii arteriale, puteti avea o senzatie de confuzie si sa va simtiti slabit. In aceste situatii, trebuie sa va intindeti si sa anuntati medicul. De obicei, medicul va examina regulat tensiunea arteriala la inceputul tratamentului.
– Angioedem la nivelul capului si gatului (umflarea fetei, limbii si faringelui, ceea ce duce la dificultati de respiratie). Aceste reactii sunt foarte rare, dar periculoase. Contactati medicul imediat ce observati aceste manifestari.
– Daca aveti senzatia de apasare in piept, tulburari de respiratie, febra sau scadere inexplicabila in greutate, contactati medicul.

Alte reactii adverse posibile sunt:
– Greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, constipatie, senzatie de jena sau dureri in stomac, balonare.
Dureri de cap, ameteli, inrosirea brusca a fetei, insomnie, oboseala, somnolenta, slabiciune, senzatie de furnicaturi, amorteli, nervozitate.
– Tuse, stranut, secretii nazale excesive sau dureri in gat, care pot fi semne de infectii respiratorii. Bronsita sau infectii virale.
– Dureri de spate, dureri in piept sau dureri musculare.
– Eruptii la nivelul pielii, mancarime sau cresterea sensibilitatii pielii la lumina soarelui. Eruptiile importante de la nivelul pielii au fost asociate cu boli generale.
– Pancreatita (inflamatia pancreasului), boli de rinichi (medicul va efectua teste regulate in timpul tratamentului daca considera ca sunteti expus riscului de boli de rinichi).
– Hepatita (inflamatia ficatului).

Reactii adverse care apar mai rar: batai cardiace mai rapide, uscaciunea gurii sau gatului, caderea parului, impotenta, infectii urinare, depresie, confuzie, senzatie de zgomote in urechi, vedere tulbure, tulburari de gust.
Accuzide Forte Plus poate provoca modificari ale sangelui, medicul putand considera necesara efectuarea unor analize. La unii pacienti care au luat Accuzide Forte Plus sau alte medicamente similare au fost observate:
– Cresterea cantitatii de colesterol si trigliceride (grasimi din sange).
– Cresterea concentratiei de creatinina sau azot ureic sanguin (substante care arata starea de functionare a rinichilor).
– Cresterea concentratiei de acid uric, ceea ce duce la aparitia sau la agravarea gutei.
– Modificarea necesarului de insulina la pacientii diabetici sau cresterea concentratiei de glucoza sanguina.
– Scaderea numarului de trombocite, ceea ce afecteaza coagularea sangelui. Daca observati aparitia inexplicabila de vanatai sau de pete rosii/roz pe piele, contactati medicul.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grav? sau daca observati orice reactie advers? nementionat? in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. Cum se pastreaza Accuzide Forte Plus
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul orignal.
Nu utilizati Accuzide Forte Plus dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

6. Informatii suplimentare
Ce contine ACCUZIDE FORTE PLUS
– Substantele active sunt quinapril si hidroclorotiazida. Fiecare comprimat filmat contine quinapril 20 mg si hidroclorotiazida 25 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleu-lactoza monohidrat, carbonat de magneziu greu, povidona, crospovidona, stearat de magneziu, film-hipromeloza 3 cP, dioxid de titan (E 171), hidroxipropilceluloza, macrogol 400, hipromeloza 50 cP, oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), ceara Candelilla.

Cum arata ACCUZIDE FORTE PLUS si continutul ambalajului
Accuzide Forte Plus este disponibil in cutii continand 30 comprimate filmate. Comprimatele filmate sunt rotunde, biconvexe, roz, inscriptionate „PD 223” pe o fata.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
Pfizer Europe MA EEIG,
Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie

Producatorul:
PFIZER MANUFACTURING DEUTSCHLAND GmbH
BetriebsstA?tte Freiburg
Mooswaldallee 1
79090 Freiburg, Germania
Acest prospect a fost aprobat in Martie, 2012.