Acid ascorbic Arena 750 mg solutie injectabila

Acidul ascorbic, substanta activa din Acid ascorbic Arena, este o vitamina hidrosolubila esentiala pentru organismul uman. Lipsa acesteia duce la o afectiune numita scorbut care se manifesta prin sangerari gingivale, sangerari la nivelul pielii (petesii), dureri osoase, ale articulatiilor, anemie, stare de oboseala, predispozitie la infectii.Acid ascorbic Arena este indicata in tratamentul scorbutului sau prevenirea aparitiei acestuia.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Acid ascorbic Arena si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Acid ascorbic Arena
3. Cum sa utilizati Acid ascorbic Arena
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Acid ascorbic Arena
6. Informatii suplimentare

1. Ce este Acid Ascorbic Arena si pentru ce se utilizeaza
Acidul ascorbic, substanta activa din Acid ascorbic Arena, este o vitamina hidrosolubila esentiala pentru organismul uman. Lipsa acesteia duce la o afectiune numita scorbut care se manifesta prin sangerari gingivale, sangerari la nivelul pielii (petesii), dureri osoase, ale articulatiilor, anemie, stare de oboseala, predispozitie la infectii.
Acid ascorbic Arena este indicata in tratamentul scorbutului sau prevenirea aparitiei acestuia in cazul afectiunilor care necesita un aport suplimentar de acid ascorbic, cand administrarea orala nu este posibila sau deficitul de acid ascorbic este sever.

2. Inainte sa utilizati Acid Ascorbic arena
Nu utilizati Acid ascorbic Arena
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la acid ascorbic sau la oricare dintre celelalte componente ale Acid ascorbic Arena
– daca aveti tulburari de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoza, anemie sideroblastica).
– daca aveti litiaza renala oxalica (la doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi).

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Aveti grija deosebita cand utilizati Acid ascorbic Arena
La unii pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza s-a observat ca la administrarea unor doze mari de vitamina C (mai mult de 4g/zi) apare hemoliza (uneori severa). De aceea trebuie evitata depasirea dozelor recomandate.
In cazul predispozitiei de aparitie a calculilor renali, administrarea de doze mari de vitamina C creste riscul de formare a calculilor de oxalat de calciu. Pacientilor cu urolitiaza recurenta nu trebuie sa li se administreze zilnic mai mult de 100 –200 mg de vitamina C.
La pacientii cu insuficienta renala severa sau in faza terminala (pacienti cu dializa) nu trebuie depasita doza de 50-100 mg de vitamina C, ca urmare a riscului de crestere a cantitatii de oxalati in sange si de formare de cristale de oxalat la nivel renal. La pacientii cu insuficienta renala severa se recomanda administrarea unor doze mai mici de acid ascorbic.
Datorita unui efect usor stimulant se recomanda ca vitamina C sa nu fie administrata la sfarsitul zilei.
Administrarea unor doze de 1 g si peste poate creste concentratiile de acid ascorbic din sange si urina astfel incat sa influenteze parametrii biochimici (glucoza, acid uric, creatinina, fosfati anorganici). In general, pot fi afectate metodele chimice de analiza care se bazeaza pe reactii de culoare.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Desi au fost descrise urmatoarele interactiuni intre vitamina C si alte medicamente, relevanta acestora la doza recomandata nu este cunoscuta.
Vitamina C in doza de 1 g pe zi creste biodisponibilitatea contraceptivelor orale. Corticosteroizii intensifica oxidarea acidului ascorbic. Calcitonina creste procentul consumului de vitamina C. Salicilatii inhiba transportul activ al vitaminei C in intestin. Tetraciclinele inhiba metabolismul intracelular si reabsorbtia renala a vitaminei C. Acidul acetilsalicilic, barbituricele si tetraciclinele favorizeaza excretia vitaminei C in urina. Au fost raportate cateva cazuri in care acidul ascorbic a redus efectul warfarinei. Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor. Poate fi, de asemenea, redusa concentratia de flufenazina.
Consumul cronic al unor doze mari de vitamina C poate interfera cu sistemul disulfiram – alcool etilic cand este administrata concomitent.
Acidul ascorbic poate creste absorbtia intestinala a fierului.
Acidul ascorbic creste absorbtia aluminiului din tractul gastro-intestinal.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Acidul ascorbic este excretat in laptele matern si traverseaza bariera placentara prin mecanism de difuzie simpla. Nu se cunosc efectele dozelor mari asupra fatului. Deoarece datele clinice sunt insuficiente, medicamentul se poate administra (fara depasirea dozei recomandate) in timpul sarcinii sau alaptarii numai daca este absolut necesar, la indicatia medicului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acid ascorbic Arena nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. Cum sa utilizati Acid Ascorbic Arena
Utilizati intotdeauna Acid ascorbic Arena exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.
Acid ascorbic Arena vi se va administra de asistenta sau medic direct intr-o vena.

Tratamentul scorbutului
Adulti (inclusiv varstnici) si adolescenti
500 mg pana la 1 g pe zi.

Copii
10 mg acid ascorbic/kg si zi fara a depasi 300 mg zilnic

Tratament preventiv
Adulti (inclusiv varstnici) si adolescenti
200-500 mg pe zi

Copii
5 – 7 mg acid ascorbic/kg si zi fara a depasi 100 mg zilnic
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Acid ascorbic Arena
Deoarece medicamentul va este administrat de personal medical, este putin probabil sa primiti o doza prea mare de vitamina C. In caz de supradozaj pot apare tulburari gastro-intestinale inclusiv diaree, hiperoxalurie si formare de calculi de oxalat in cazul unei urini acide. Daca aveti impresia ca vi s-a administrat o doza prea mare, discutati cu medicul dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Acid ascorbic Arena
Deoarece medicamentul vi se administreaza de catre personal medical este putin probabil sa fie omisa o doza. Totusi, daca aveti impresia ca nu vi s-a administrat o doza, discutati cu medicul dumneavoastra sau asistenta.

Daca incetati sa utilizati Acid ascorbic Arena
Dupa administrarea prelungita de doze mari de vitamina C, la intreruperea administrarii poate apare o eliminare urinara crescuta a acidului ascorbic insotita de simptome ale deficitului de vitamina C.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Acid ascorbic Arena poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Acidul ascorbic este in general bine tolerat. La doze mari pot sa apara tulburari digestive (senzatie de arsura epigastrica, diaree) sau urinare (formarea calculilor de urati, cistina si/sau oxalati) precum si episoade de hemoliza (la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza).
Izolat s-au observat reactii de hipersensibilitate cutanate si respiratorii.
In infectiile acute, administrarea acidului ascorbic a fost asociata foarte rar cu frisoane si cresterea temperaturii corpului la copii.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra.

5. Cum se pastreaza Acid Ascorbic Arena
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25?C, in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
Nu utilizati Acid ascorbic Arena dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informatii suplimentare
Ce contine Acid ascorbic Arena
– Substanta activa este acid ascorbic. O fiola contine acid ascorbic 750 mg.
– Celelalte componente sunt: hidrogencarbonat de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Acid ascorbic Arena si continutul ambalajului
Acid ascorbic Arena se prezinta sub forma de solutie limpede, slab galbena.
Este disponibil in: cutii cu 5 fiole si 200 fiole din sticla bruna a cate 5 ml solutie injectabila

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
S.C. ARENA GROUP S.A.,
Str. Stefan Mihaileanu nr.31, sector 2,
Bucuresti, Romania

Fabricantul
S.C. Arena Group S.A.
Bd. Dunarii nr. 54, Comuna Voluntari,
Jud. Ilfov, cod 077910, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2012.