ACID FOLIC – definiție

Acid folic –  vitamină hidrosolubilă din grupul vitaminelor B, cunoscută și ca vitamina B9 și are un rol fundamental în producerea globulelor roșii (eritropoieza), asimilării substanțelor nutritive din alimente, dar și în prevenirea apariției malformațiilor congenitale neurologice și cardiace, motiv pentru care este recomandat în timpul primelor 12 săptămâni de sarcină.

IMPORTANTĂ ACID FOLIC:

  • Producerea, repararea și funcția ADN-ului si ARN-ului
  • Protecție împotriva cancerului pulmonar, esofagian, gastric, pancreatic și de colon
  • Ajuta în ameliorarea declinului memoriei la persoanele vârstnice
  • Reduce nivelul crescut al homocistinei, ale cărei concentrații crescute sunt asociate cu: infarct miocardic, accident vascular ischemic, tromboza venoasa, osteoporoza

Corpul uman nu poate sintetiza folat (echivalentul natural al acidului folic), din aceasta cauza fiind necesar ca dieta zilnica sa cuprindă si aceasta vitamina. În alimentație, acidul folic poate fi găsit în: ficat, lapte, brânzeturi fermentate și legume verzi precum: sparanghel, spanac, varza, dar și în alimente fortificate cu acid folic: cereale, lapte de soia, tăiței cu ouă, pâine, orez alb. Necesarul zilnic de vitamina B9 este de 100-500 micrograme, în funcție de vârstă și starea fiziologică a fiecărei persoane.

Articolul precedentIenupăr – un antibiotic natural
Articolul următorABDUCȚIE – definiție