Additiva Vitamin C, comprimate efervescente, 1000 mg

Additiva Vitamin C este indicata in tratamentul afectiunilor datorate deficientelor de vitamina C.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Additiva Vitamin C si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Additiva Vitamin C
3. Cum sa utilizati Additiva Vitamin C
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Additiva Vitamin C
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE ADDITIVA VITAMIN C SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Additiva Vitamin C face parte din grupa: vitamine, acid ascorbic
Additiva Vitamin C este indicata in tratamentul afectiunilor datorate deficientelor de vitamina C.

2. INAINTE SA UTILIZATI ADDITIVA VITAMIN C
Nu utilizati Additiva Vitamin C daca sunteti cunoscut cu:
-hipersensibilitate la acid ascorbic sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
-tulburari de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoza, anemie sideroblastica);
-litiaza renala oxalica (in cazul unor doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi).
Aveti grija deosebita cand utilizati Additiva Vitamin C
La unii pacienti cu deficienta de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza s-a observat ca la administrarea unor doze mari de vitamina C (mai mult de 4g/zi) apare hemoliza (uneori severa). De aceea trebuie evitata depasirea dozelor recomandate.
Dupa administrarea prelungita de doze mari de acid ascorbic, la intreruperea administrarii poate apare un clearence renal crescut al acidului ascorbic si poate apare deficienta la intreruperea tratamentului.

In cazul predispozitiei de aparitie a calculilor renali, administrarea de doze mari de vitamina C creste riscul de formare a calculilor de oxalat de calciu. Pacientii cu urolitiaza recurenta nu trebuie sa ia zilnic mai mult de 100 –200 mg de vitamina C.
La pacientii cu insuficienta renala severa sau in faza terminala (pacienti cu dializa) nu trebuie depasita doza de 50-100 mg de vitamina C, din cauza riscului de crestere a oxalatilor in sange si de formare de cristale de oxalat in rinichi. La pacientii cu insuficienta renala severa se recomanda medicamente cu doze mai mici de acid ascorbic.
Pacientii care urmeaza un regim alimentar cu restrictie de sodiu, trebuie sa tina seama de continutul in sodiu (un comprimat efervescent Additiva Vitamin C contine hidrogen carbonat de sodiu 1224 mg si ciclamat de sodiu 48 mg).
Datorita unui efect usor stimulant se recomanda ca vitamina C sa nu fie administrata la sfarsitul zilei.
Administrarea comprimatelor de 1 g acid ascorbic poate creste concentratiile de acid ascorbic din sange si urina astfel incat sa influenteze parametrii biochimici (glucoza, acid uric, creatinina, fosfati anorganici). De asemenea, dozele de 1 g de acid ascorbic pot duce la rezultate fals negative in cazul analizelor de detectare a hemoragiilor oculte in materiile fecale. In general, pot fi afectate metodele chimice de analiza care se bazeaza pe reactii de culoare.
Colorantii din compozitia Additiva Vitamin C – orange yellow S (E 110) si mordant blue 79 (E 122) – pot cauza reactii alergice, inclusiv crize de astm. Astfel de reactii alergice pot apare in special, la persoanele alergice la acidul acetilsalicilic.
Acest medicament contine sorbitol si, de aceea, nu este recomandat la pacientii cu intoleranta ereditara la fructoza

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Desi au fost descrise urmatoarele interactiuni intre vitamina C si alte medicamente, relevanta acestora la doza recomandata nu este cunoscuta.
Vitamina C in doza de 1 g pe zi creste biodisponibilitatea contraceptivelor orale. Corticosteroizii intensifica oxidarea acidului ascorbic. Calcitonina creste procentul consumului de vitamina C.
Salicilatii inhiba transportul activ al vitaminei C . in intestin. Tetraciclinele inhiba metabolismul intracelular si reabsorbtia renala a vitaminei C. Acidul acetilsalicilic, barbituricele si tetraciclinele favorizeaza excretia vitaminei C in urina. Au fost raportate cateva cazuri in care acidul ascorbic a redus efectul warfarinei. Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor. Poate fi, de asemenea, redusa concentratia de flufenazina. Consumul cronic al unor doze mari de vitamina C poate interfera cu sistemul disulfiram – alcool etilic cand este administrata concomitent.
Acidul ascorbic poate creste absorbtia intestinala a fierului.
Acidul ascorbic creste absorbtia aluminiului din tractul gastro-intestinal.
In general, pot fi influentate examenele de chimiodetectie bazate pe reactii de culoare.

Utilizarea Additiva Vitamin C cu alimente si bauturi
Additiva Vitamin C se administreaza cu apa.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Acidul ascorbic este excretat in laptele matern si traverseaza bariera placentara prin mecanism de difuzie simpla. Nu se cunosc efectele dozelor mari asupra fatului. Deoarece datele clinice sunt insuficiente, medicamentul se poate administra (fara depasirea dozei recomandate) in timpul sarcinii sau alaptarii numai daca este absolut necesar, la indicatia medicului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Vitamina C nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. CUM SA UTILIZATI ADDITIVA VITAMIN C
Utilizati intotdeauna Additiva Vitamin C exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti: Doza recomandata este de 1 comprimat efervescent (1000 mg de acid ascorbic) pe zi pana la disparitia simptomelor. Aceasta doza nu este recomandata la copii.
Pentru pacientii cu insuficienta renala, ca si pentru copii, sunt disponibile medicamente cu doze mai mici de acid ascorbic.
Comprimatele efervescente se dizolva complet intr-un pahar cu apa. Daca ramane un mic sediment, acesta se readministreaza cu putina apa.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Additiva Vitamin C
A se vedea pct. ??sAveti grija deosebita cand utilizati Additiva Vitamin C” referitor la riscul de aparitie a calculilor renali si a hemolizei.
La administrarea a mai mult de 3 g acid ascorbic s-a observat ocazional, diaree osmotica temporara (cu simptome abdominale specifice); aceasta apare aproape invariabil la doze ? 10 g.
Se recomanda intreruperea tratamentului si daca este necesar tratament simptomatic.

Daca uitati sa utilizati Additiva Vitamin C
Nu se dubleaza doza, ci se continua administrarea conform indicatiilor.

Daca incetati sa utilizati Additiva Vitamin C
Adresati-va mai intai medicului.
Pentru informatii suplimentare privind modul de administrare si pentru stabilirea duratei tratamentului se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Additiva Vitamin C poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Vitamina C este in general bine tolerata. La doze mari (peste 1 g acid ascorbic pe zi) la unii pacienti pot sa apara tulburari digestive (senzatie de arsura epigastrica, diaree) sau urinare (formarea calculilor de urati, cistina si/sau oxalati) precum si episoade de hemoliza (la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza).
Izolat s-au observat reactii de hipersensibilitate cutanate si respiratorii.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA ADDITIVA VITAMIN C
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original cel mult 6 luni dupa prima deschidere a flaconului.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Additiva Vitamin C dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Additiva Vitamin C
-Substanta activa este acidul ascorbic 1000 mg.
-Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, hidrogen carbonat de sodiu, sorbitol, aroma de portocale 501189 TP 0551, amidon de porumb, ciclamat de sodiu, zaharina sodica, povidona, orange yellow S (E 110), mordant blue 79 (E 122), indigo-carmine (E 132)

Cum arata Additiva Vitamin C si continutul ambalajului
Additiva Vitamin C se prezinta sub forma de comprimate efervescente
Cutie cu un flacon din polipropilena a 10 comprimate efervescente
Cutie cu un flacon din polipropilena a 20 comprimate efervescente
Cutie cu 3 flacoane din polipropilena a cate 10 comprimate efervescente

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
Dr. B. Scheffler GmbH & Co. KG,
Senefelderstrasse 44, D-51469 Bergisch-Gladbach, Germania

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2006

Articolul precedentACTRAPID HM PENFILL
Articolul următorADIURETIN , solutie pentru uz intern