Airexar Spiromax

Airexar Spiromax este un medicament utilizat pentru tratamentul regulat al adultilor care sufera de astm bronsic sever.
Airexar Spiromax
salmeterol / propionat de fluticazona

Ce este Airexar Spiromax si pentru ce se utilizeaza?
Airexar Spiromax este un medicament utilizat pentru tratamentul regulat al adultilor care sufera de astm bronsic sever si pentru ameliorarea simptomelor bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC, o boala cronica in care caile respiratorii si sacii alveolari din plamani prezinta leziuni sau se blocheaza, ceea ce cauzeaza dificultati de respiratie). Medicamentul contine substantele active salmeterol (cunoscut ca beta-2 agonist cu durata lunga de actiune) si propionat de fluticazona (un corticosteroid). In cazul astmului bronsic, Airexar Spiromax se poate utiliza la pacientii a caror boala nu este tinuta sub control in mod adecvat, in ciuda tratamentului cu o combinatie dintre un beta-2 agonist si o doza redusa dintr-un corticosteroid de inhalat, sau pentru cei al caror astm este deja tinut sub control cu un beta-2 agonist cu durata lunga de actiune si o doza mare dintr-un corticosteroid de inhalat. In cazul BPOC, Airexar Spiromax se utilizeaza la adultii care au avut episoade de exacerbare (acutizari) ale bolii in trecut si care au simptome semnificative, in ciuda tratamentului regulat. Airexar Spiromax este un „medicament hibrid”. Aceasta inseamna ca Airexar Spiromax este un medicament similar cu „medicamentul de referinta” denumit Seretide Diskus (cunoscut si sub
denumirea de Seretide Accuhaler), care contine aceleasi substante active. Totusi, Airexar Spiromax este disponibil intr-o singura concentratie mare, in timp ce medicamentul de referinta este disponibil in trei concentratii, aceeasi concentratie mare si doua concentratii mai mici. Deoarece Airexar Spiromax este disponibil numai intr-o singura concentratie mare, utilizarea sa pentru tratarea astmului a fost restrictionata la pacientii care sufera de o forma severa a bolii.

Cum se utilizeaza Airexar Spiromax?
Airexar Spiromax este disponibil sub forma de pulbere de inhalat, intr-un inhalator portabil. Fiecare inhalare elibereaza o doza fixa de medicament.
Doza recomandata este de o inhalare de doua ori pe zi. Pacientii trebuie evaluati in mod regulat de catre un medic, care sa se asigure ca primesc cea mai mica doza suficienta pentru a tine sub control simptomele. Intrucat Airexar Spiromax este disponibil numai intr-o singura concentratie mare (care
contine 50 de micrograme de salmeterol si 500 de micrograme de propionat de fluticazona), in cazul in care devine potrivita o concentratie mai mica, este necesara trecerea pacientilor la o combinatie alternativa de salmeterol si propionat de fluticazona, care va contine o doza mai mica de propionat de
fluticazona. Airexar Spiromax se poate obtine numai pe baza de prescriptie medicala. Pentru mai multe informatii, cititi prospectul.

Cum actioneaza Airexar Spiromax?
Cele doua substante active din Airexar Spiromax sunt bine cunoscute si sunt prezente in mai multe medicamente utilizate pentru tratamentul astmului bronsic si al BPOC, fie in monoterapie, fie in asociere cu alte medicamente.
Salmeterolul este un beta-2 agonist cu durata lunga de actiune. El actioneaza prin legarea de receptorii numiti receptori beta-2, care se afla in muschii cailor respiratorii. Atunci cand se leaga de acesti receptori din caile respiratorii, medicamentul produce relaxarea muschilor, ceea ce mentine caile
respiratorii deschise si ajuta pacientul sa respire. Propionatul de fluticazona face parte dintr-o clasa de medicamente antiinflamatoare numite
corticosteroizi. Are o actiune similara celei a hormonilor corticosteroizi naturali, reducand activitatea sistemului imunitar prin legarea de receptorii din diversele tipuri de celule imunitare. Aceasta duce la diminuarea eliberarii de substante implicate in procesul inflamator, cum ar fi histamina, ceea ce ajuta la mentinerea cailor respiratorii libere si ii permite pacientului sa respire mai usor.

Cum a fost studiat Airexar Spiromax?
Studiile la oameni s-au limitat la teste care sa demonstreze ca Airexar Spiromax este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Seretide Diskus. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc in organism aceleasi niveluri de substanta activa.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Airexar Spiromax?
Avand in vedere ca Airexar Spiromax este un medicament hibrid si ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Airexar Spiromax?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a concluzionat ca Airexar Spiromax s-a dovedit a avea o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Seretide Diskus. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca in cazul Seretide Diskus, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat aprobarea utilizarii Airexar Spiromax in UE.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Airexar Spiromax?
In Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospect au fost incluse recomandari si masuri de precautie pentru utilizarea sigura si eficace a Airexar Spiromax, care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Articolul precedentAggrenox, capsule
Articolul următorALDECIN, aerosol