Alergorom este un medicament antialergic.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Alergorom si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Alergorom
3. Cum sa utilizati Alergorom
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Alergorom
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE ALERGOROM SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Alergorom este o solutie ce contine substanta activa cromoglicat de sodiu. Aceasta face parte dintr-un grup de medicamente utilizat pentru scaderea semnelor de alergie (antialergice) atunci cand organismul dumneavoastra este expus la substante la care sunteti alergic.
Medicul va poate indica Alergorom daca aveti:
– o alergie la nivelul ochiului (conjunctivite alergice),
– o alergie la nivelul nasului (rinite alergice, rinite alergice sezoniere, perene).
2. INAINTE SA UTILIZATI ALERGOROM
Nu utilizati Alergorom
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la cromoglicatul de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Alergorom (enumerate la punctul 6).
Aveti grija deosebita cand utilizati Alergorom
– daca in timpul tratamentului cu Alergorom suferiti un traumatism la nivelul ochiului, sunteti programat pentru o operatie la ochi sau prezentati o infectie la nivelul ochiului, trebuie sa cereti sfatul medicului oftalmolog care va va spune daca puteti continua tratamentul cu Alergorom;
– daca nu simtiti o ameliorare la nivelul ochiului in cateva zile, trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra oftalmolog;
– daca aveti astm bronsic, pentru a preveni aparitia unui nou episod acut, tratamentul cu Alergorom trebuie intrerupt treptat, pe o perioada de cel putin o saptamana;
– daca aveti o alergie a ochiului si purtati lentile de contact, medicul oftalmolog va decide daca mai puteti purta lentilele de contact in timpul tratamentului cu Alergorom.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Alergorom poate interactiona cu alte medicamente. Daca utilizati si alte picaturi pentru ochi, acestea trebuie administrate cu cel putin 15 minute inainte sau dupa administrarea Alergorom.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Medicul dumneavoastra va poate prescrie Alergorom numai daca va considera ca este absolut necesar.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In cazul administrarii la nivelul ochiului, dupa administrarea Alergorom, vederea poate deveni incetosata, neclara. In acest caz, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje. Trebuie sa asteptati pana cand vederea revine la normal.
In cazul administrarii la nivelul nasului, Alergorom nu va afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Alergorom
Alergorom contine: clorura de benzalconiu.
Dupa administrarea la nivelul ochiului, acesta poate provoca iritatie oculara. Evitati contactul cu lentilele de contact moi. Daca purtati lentile de contact, scoateti lentilele, administrati picaturile si asteptati 15 minute inainte de a le pune la loc (vezi instructiunile pentru purtatorii de lentile de contact prezentate la punctul 3).
Dupa administrarea la nivelul nasului, clorura de benzalconiu este iritanta si poate provoca reactii adverse la nivelul pielii.
3. CUM SA UTILIZATI ALERGOROM
Utilizati intotdeauna Alergorom exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza
Pentru administrare la nivelul ochiului (oftalmica), doza uzuala recomandata este de 1 picatura in fiecare ochi de 4 – 6 ori pe zi.
Pentru administrare la nivelul nasului (nazala), doza uzuala recomandata este de 1 picatura in fiecare nara de 4 ori pe zi.
Dupa ameliorare, doza poate fi scazuta prin marirea intervalului dintre administrari.
Se recomanda continuarea tratamentului pana la disparitia completa a simptomelor de alergie.
Nu modificati doza administrata fara sa va adresati in prealabil medicului dumneavoastra.
In rinite alergice sezoniere, medicul va poate recomanda sa incepeti tratamentul cu 2-3 saptamani inainte de expunerea la alergenii cunoscuti si sa-l continuati pe tot parcursul anotimpului in care predomina acesti alergeni.
In general, efectul tratamentului se observa dupa:
– 7 zile in cazul rinitelor alergice sezoniere;
– 4 saptamani in rinite alergice perene.
Medicul dumneavoastra va va consulta in aceasta perioada pentru a vedea cum raspundeti la tratament.
Instructiuni de utilizare a Alergorom
Reguli generale de utilizare:
– Spalati-va pe maini.
– Desurubati capacul flaconului.
– Aduceti aproape de ochi varful flaconului, fara a atinge ochiul sau alte zone apropiate.
– Aduceti aproape de nas varful flaconului, fara a atinge narile sau alte zone apropiate.
– Pentru a evita orice fel de contaminare, nu atingeti picuratorul de nici un fel de suprafete.
– Puneti inapoi capacul flaconului, imediat dupa utilizare.
Administrarea la nivelul ochiului (oftalmica):
1. Trageti usor, cu degetul, pleoapa inferioara a ochiului afectat, pana cand se formeaza un ??sbuzunar” intre pleoapa si ochi (Figura 1).
2. Apasati usor flaconul pentru a curge 1 picatura (Figura 2).
3. Eliberati pleoapa inferioara si inchideti ochiul.
4. Apasati cu degetul coltul ochiului afectat, langa nas. Tineti apasat 1 minut, timp in care ochiul este inchis. Aceasta ajuta la impiedicarea trecerii solutiei in restul corpului (Figura 3).
5. Puneti 1 picatura si in celalalt ochi, respectand aceleasi reguli.
Administrarea la nivelul nasului (nazala):
1. Suflati nasul.
2. Lasati capul pe spate, cu fata in sus, intr-o pozitie confortabila.
3. Administrati 1 picatura in fiecare nara si mentineti capul lasat pe spate pentru a permite imprastierea acesteia in nas.
4. Puneti la loc capacul dupa utilizare.
Purtatorii de lentile de contact
Daca purtati lentile de contact, trebuie sa scoateti lentilele inainte de utilizarea Alergorom.
Administrati picaturile si apoi trebuie sa asteptati 15 minute inainte de a pune la loc lentilele de contact.
Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Alergorom
Daca ati pus mai multe picaturi decat trebuie in ochi, acestea pot fi indepartate prin clatire cu apa calduta.
Daca ati pus mai multe picaturi decat trebuie in nas, poate sa apara iritatia mucoasei nasului. In acest caz adresati-va medicului dumneavoastra.
Daca ati uitat sa utilizati Alergorom
Daca ati uitat sa utilizati Alergorom, utilizati o doza imediat ce v-ati adus aminte. Daca este aproape timpul sa va administrati urmatoarea doza, sariti peste doza omisa si asteptati pana la momentul administrarii dozei urmatoare. Nu va administrati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Alergorom
Respectati durata tratamentului recomandata de medic. Daca doriti sa opriti tratamentul, adresati-va in prealabil medicului dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Alergorom poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii adverse mai putin frecvente (acestea pot afecta 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
– dupa administrarea la nivelul nasului: iritare a mucoasei nasului, durere de cap;
– dupa administrarea la nivelul ochiului sau nasului: modificari ale gustului, durere de cap.
Reactii adverse rare (apar la 1 pana la 10 utilizatori din 10000)
– dupa administrarea la nivelul ochiului: senzatii de arsura sau corp strain in ochi, inflamatii la nivelul ochiului, inrosirea albului ochilor, uscaciunea ochilor sau, dimpotriva, lacrimare puternica, mancarime.
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
– dupa administrarea la nivelul nasului: sangerare din nas, ulceratii ale mucoasei nasului, tuse, stranut, insuficienta respiratorie;
– dupa administrarea la nivelul ochiului sau nasului: inflamatie a limbii.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA ALERGOROM
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Alergorom dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se utiliza mai mult de 28 de zile de la prima deschidere a flaconului.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A se tine flaconul bine inchis.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Alergorom
– Substantanta activa este cromoglicatul de sodiu. Un mililitru picaturi oftalmice/nazale solutie contine cromoglicat de sodiu 20 mg. Un mililitru picaturi oftalmice/nazale solutie contine 29 picaturi.
– Celelalte componente sunt: clorura de benzalconiu, fosfat disodic dodecahidrat, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, polisorbat 80, sorbitol lichid necristalizabil, edetat de sodiu dihidrat, apa purificata.
Cum arata Alergorom si continutul ambalajului
Alergorom se prezinta sub forma de picaturi oftalmice/nazale, solutie. Solutia este limpede sau usor opalescenta, incolora sau de culoare galbuie cu tenta bruna, practic lipsita de impuritati vizibile.
Cutie cu un flacon din PEJD, prevazut cu aplicator pentru picurare din PEJD si capac din PEID, care contine 10 ml picaturi oftalmice/nazale.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
S.C. Rompharm S.R.L.
Str. Eroilor, nr. 1A, Otopeni, cod 075100, jud. Ilfov, Romania
Acest prospect a fost aprobat in Martie 2012.