Alimentatia sănătoasă – elemente necesare

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.90″]

Alimentația zilnică a omului conține peste 100.000 de substanțe chimice (de exemplu cafeaua conține 1.000). Dintre acestea, numai 300 pot fi clasificate ca nutrimente, iar dintre ele, doar câteva sunt esențiale. Totuși, multe din celelalte substanțe sunt necesare. De exemplu, aditivii alimentari (de exemplu conservanții, emulgatorii, antioxidanții, stabilizatorii) îmbogățesc producția și stabilitatea alimentelor. Componentele în cantitate infimă (de exemplu condimentele, aromele, coloranții, fitochimicele și multe alte produse naturale) îmbunătățesc aspectul și gustul alimentelor.

Fibrele  care se prezintă în mai multe feluri (celuloză, hemiceluloză, pectină și rășini) cresc motilitatea gastro-intestinală, previn constipația și ajută în tratamentul bolii diverticulare. Se pare că fibrele accelerează eliminarea substanțelor implicate în oncogeneză care sunt produse de bacterii în intestinul gros. Datele epidemiologice susțin o asociere puternică între cancerul de colon şi un aport scăzut de fibre și un efect benefic al fibrelor în afecțiunile intestinale funcționale, boala Crohn, obezitate și hemoroizi. Fibrele solubile (prezente în fructe, legume, ovăz, orz și leguminoase) reduc creșterea  cantității de insulină după masă și a glucozei sanguine care pot reduce nivelul colesterolului în mod considerabil.

Micronutrimentele sunt reprezentate de vitamine și minerale ce se găsesc  în cantități mici în organism.

Vitaminele hidrosolubile sunt reprezentate de vitamina C  (acidul ascorbic) și din grupa celor 8 vitamine ale complexului B: tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina, piridoxina (vitamina B6), acidul folic(vitamina B9), cobalamina (vitamina B12), biotina şi acidul pantotenic.

Vitaminele liposolubile includ retinolul (vitamina A), colecalciferolul și ergocalciferolul (vitamina D), vitamina E şi vitamina K. Doar vitaminele A, E și B12 sunt stocate în cantități semnificative în organism.

Elementele minerale esențiale includ: fierul, iodul, zincul, cromul, seleniul, manganul, molibdenul și cuprul. Exceptând cromul , toate aceste minerale sunt încorporate în hormoni sau enzime necesare metabolismului.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]