Amlodipina Biogalenica 5 si 10 mg, comprimate

Indicatii: Hipertensiune arteriala esentiala. Angina pectorala cronica stabila si vasospastica.
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Amlodipina Biogalenica 5 mg, comprimate
Un comprimat contine amlodipina 5 mg sub forma de besilat de amlodipina Amlodipina Biogalenica 10 mg, comprimate
Un comprimat contine amlodipina 10 mg sub forma de besilat de amlodipina
Excipienti: lactoza monohidrat
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat
Comprimate rotunde, plate, albe, prevazute cu o linie mediana pe una din fete

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Hipertensiune arteriala esentiala.
Angina pectorala cronica stabila si vasospastica.

4.2 Doze si mod de administrare

Pentru uz oral.
Aduti:
Doza initiala pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si anginei pectorale este de 5 mg o data pe zi. Daca efectul terapeutic dorit nu poate fi obtinut in decurs de 2-4 saptamani, aceasta doza poate fi crescuta la o doza maxima de 10 mg zilnic (ca doza unica), in functie de raspunsul individual al pacientului. Amlodipina poate fi utilizata ca monoterapie sau in asociere cu alte medicamente antianginoase la pacientii cu angina pectorala.

Copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani):
Amlodipina nu este recomandata copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani datorita datelor insuficiente privind siguranta si eficacitatea.
Vdrstnici:
La varstnici sunt recomandate scheme de administrare uzuale, totusi, cresterea dozei trebuie sa se faca cu precautie (vezi pct. 5.2).

Pacienti cu insuficienta renala:
Sunt recomandate scheme de administrare uzuale (vezi pct. 5.2). Amlodipina nu este dializabila. Amlodipina trebuie administrata cu precautie pacientilor tratati prin dializa.

Pacienti cu insuficienta hepatica:
Nu a fost stabilita o schema de administrare la pacientii cu insuficienta hepatica, prin urmare amlodipina trebuie administrata cu precautie (vezi pct. 4.4).

4.3 Contraindicatii
Amlodipina este contraindicata la pacientii cu:
??? hipersensibilitate la amlodipina, derivati de dihidropiridina sau la oricare dintre excipienti;
??? hipotensiune arteriala severa;
??? soc, inclusiv soc cardiogen;
??? insuficienta cardiaca dupa infarct miocardic acut (in timpul primelor 28 zile);
??? obstructie la nivelul caii de ejectie a ventriculului stang (de exemplu, stenoza aortica cu grad mare);
??? angina pectorala instabila.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Amlodipina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu rezerva cardiaca scazuta. Nu exista date care sa sprijine administrarea amlodipinei in monoterapie pe perioada sau in timpul primei luni a unui infarct miocardic. Siguranta si eficacitatea amlodipinei in crizele hipertensive nu a fost stabilita.

Pacienti cu insuficienta cardiaca
Pacientii cu insuficienta cardiaca trebuie tratati cu precautie. Intr-un studiu pe termen lung care a inclus pacienti suferind de insuficienta cardiaca severa (grad NYHA III-IV), incidenta cazurilor de edem pulmonar raportata a fost mai mare la grupul de pacienti tratati cu amlodipina decat la grupul tratat cu placebo, dar aceasta nu a fost asociata cu agravarea insuficientei cardiace (vezi pct. 5.1).

Pacienti cu insuficienta hepatica
Timpul de injumatatire prin eliminare al amlodipinei la pacientii cu insuficienta hepatica este prelungit; nu au fost stabilite recomandari pentru dozaj. Prin urmare, amlodipina trebuie administrata cu precautie la acesti pacienti.

Pacienti cu insuficienta renala
Amlodipina nu este dializabila. Amlodipina trebuie administrata cu precautie la pacientii tratati prin dializa (vezi pct. 4.4).

Varstnici
La varstnici cresterea dozei trebuie sa se faca cu precautie (vezi pct. 5.2). Copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)
Datorita experientei clinice insuficiente, amlodipina nu este recomandata la acesti pacienti. Excipienti:
Deoarece Amlodipina Biogalenica 5 mg si Amlodipina Biogalenica 10 mg contin lactoza monohidrat, pacientii cu afectiuni ereditare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze aceste medicamente.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Efecte ale altor medicamente asupra amlodipinei
Inhibitori ai CYP3A4: un studiu la varstnici a aratat ca diltiazem inhiba metabolizarea amlodipinei, probabil pe calea CYP3A4, deoarece concentratiile plasmatice cresc cu aproximativ 50% si efectul amlodipinei este crescut. Nu poate fi exclus, ca cei mai puternici inhibitori ai CYP3A4 (de exemplu ketoconazolul, itraconazolul, ritonavirul) cresc concentratia plasmatica a amlodipinei mai mult decat diltiazemul. Trebuie luate precautii la asocierea amlodipinei cu inhibitorii CYP3A4. Inductori ai CYP3A4: nu exista informatii disponibile referitoare la efectul inductorilor CYP3A4 (de exemplu, rifampicina, sunatoare) asupra amlodipinei. Administrarea concomitenta poate duce la concentratii plasmatice reduse ale amlodipinei. Trebuie luate precautii la asocierea amlodipinei cu
inductorii CYP3A4.
Efecte ale amlodipinei asupra altor medicamente
Amlodipina poate creste efectul altor medicamente antihipertensive, cum sunt medicamentele blocante ale receptorilor beta-adrenergici, inbitorii ECA, alfa-1 blocantele si diureticele. La pacientii cu risc crescut (de exemplu, dupa infarctul miocardic) asocierea unui blocant al canalelor de calciu cu un medicament blocant al receptorilor beta-adrenergici conduce la insuficienta cardiaca, hipotensiune arteriala si (un nou) infarct miocardic.
In studiile clinice referitoare la interactiuni, amlodipina nu a afectat farmacocinetica atorvastatinei, digoxinei, warfarinei sau ciclosporinei.
In studiile de interactiune clinica, sucul de grapefruit, cimetidina, medicamentele care contin aluminiu sau magneziu (antiacide) si sildenafilul nu au afectat farmacocinetica amlodipinei.
Nu exista niciun efect al amlodipinei asupra testelor de laborator.

4.6 Sarcina si alaptarea
Sarcina
Nu exista date adecvate legate de utilizarea amodipinei la femeile gravide.

Studiile la animale au aratat toxicitate asupra functiei de reproducere la doze mari (vezi pct. 5.3). Nu este cunoscut riscul potential pentru om. In consecinta, amlodipina nu trebuie utilizata in timpul sarcinii decat daca beneficiul terapeutic este superior riscului potential al tratamentului.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca amlodipina este excretata in laptele matern. Blocante ale canalelor de calciu similare, de tipul dihidropiridinei, sunt excretate in laptele matern. Se recomanda intreruperea alaptarii in timpul tratamentului cu amlodipina.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Amlodipina are o influenta usoara sau moderata asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. La pacientii care sufera de ameteli, cefalee, fatigabilitate sau greata, capacitatea de a reactiona poate fi afectata.

4.9 Supradozaj

La om, experienta supradozajului intentionat este limitata. Datele disponibile sugereaza ca supradozajul masiv (>100 mg) poate duce la vasodilatatie periferica excesiva, cu hipotensiune arteriala sistemica ulterioara marcata si probabil prelungita.

Hipotensiunea arteriala semnificativa clinic datorata supradozajului cu amlodipina necesita masuri de sustinere cardiovasculara, inclusiv monitorizarea frecventa a functiei cardiace si respiratorii, mentinerea membrelor inferioare in pozitie ridicata, monitorizarea volumului circulator si a debitului urinar.
Un vasoconstrictor poate fi util in restabilirea tonusului vascular si a tensiunii arteriale, cu conditia sa nu existe nici o contraindicatie pentru utilizarea acestuia. Gluconatul de calciu intravenos poate fi benefic in reversibilitatea efectelor blocarii canalelor de calciu. Lavajul gastric poate fi util in unele cazuri. La voluntarii sanatosi utilizarea carbunelui activat pana la 2 ore dupa administrarea amlodipinei 10 mg a aratat ca reduce viteza de absorbtiei a amlodipinei. Deoarece amlodipina se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice, este putin probabil ca dializa sa fie eficienta

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: derivati de dihidropiridina, codul ATC : C08CA01.
Amlodipina este un antagonist al canalelor de calciu care inhiba influxul transmembranar al ionilor de calciu in musculatura neteda si miocard. Mecanismul actiunii antihipertensive se datoreaza unui efect relaxant direct asupra musculaturii vasculare netede. Mecanismul exact prin care amlodipina amelioreaza angina nu a fost complet determinat, dar urmatoarele doua actiuni au un rol:
1. Amlodipina dilata arteriolele periferice si, de aceea, reduce rezistenta periferica totala (post sarcina). Aceasta „usurare” a sarcinii inimii reduce consumul de energie al miocardului si necesarul de oxigen.
2. Mecanismul de actiune implica probabil si dilatarea arterelor si arteriolelor coronare. Aceasta dilatare creste aportul de oxigen in muschiul cardiac la pacientii cu spasm al arterelor coronare (angina Prinzmetal).

La pacientii cu hipertensiune arteriala, o singura doza pe zi determina reduceri semnificative clinic ale
tensiunii arteriale (atat in clinostatism, cat si in ortostatism) timp de 24 ore.
Deoarece efectul farmacologic al amlodipinei este lent, nu determina hipotensiune arteriala brusca.

La pacientii cu angina, administrarea unei singure doze de amlodipina zilnic mareste timpul de efort total, intarzie aparitia crizelor de angina si a subdenivelarii segmentului ST cu 1 mm. Amlodipina scade, atat frecventa crizelor de angina, cat si numarul de comprimate de nitroglicerina. In timpul tratamentului cu amlodipina nu au fost observate efecte metabolice, de exemplu asupra metabolismului lipidelor plasmatice sau metabolismului glucidic.

Patientii cu insuficienta cardiaca
Studiile hemodinamice si testele clinice bazate pe proba de efort la pacientii cu insuficienta cardiaca clasa II-IV NYHA au aratat ca amlodipina nu determina modificari ale starii clinice, asa cum a fost masurat prin toleranta la efort, fractia de ejectie a ventriculului stang si simptomatologia clinica. Un studiu controlat cu placebo (PRAISE) realizat sa evalueze pacientii cu insuficienta cardiaca clasa III-IV NYHA care primesc digoxina, diuretice si inhibitori ai ECA a aratat ca amlodipina nu a condus la o crestere a riscului mortalitatii sau a mortalitatii si morbiditatii in asociere cu insuficienta cardiaca. Un studiu de urmarire (PRAISE-2) a aratat ca amlodipina nu a avut nici un efect asupra mortalitatii cardiovasculare totale a pacientilor de clasa III-IV fara ischemie. In acest studiu tratamentul cu amlodipina a fost asociat cu cresterea numarului de cazuri de edem pulmonar, desi nu a putut fi corelat cu o amplificare a simptomatologiei.

5.2 Proprietati farmacocinetice
Absorbtie/Distributie
Dupa administrarea orala a dozelor terapeutice, amlodipina se absoarbe lent. Absorbtia amlodipinei nu este influentata de aportul alimentar concomitent. Biodisponibilitatea absoluta a substantei active netransformate este estimata la 64-80%. Concentrate plasmatica maxima este atinsa in 6-12 ore dupa administrare. Volumul de distribute este de aproximativ 21 l/kg. pKa al amlodipinei este 8,6. Studiile in vitro au aratat ca aproximativ 97,5% din amlodipina se leaga de proteinele plasmatice.

Metabolizare/Eliminare
Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 35-50 ore. Concentratiile plasmatice la starea de echilibru sunt atinse dupa 7-8 zile de administrare consecutiva. Amlodipina este metabolizata intens in metaboliti inactivi. Aproximativ 60% din doza administrata se excreta in urina, 10% sub forma de amlodipina nemodificata.

Varstnici
Timpul pana la atingerea concentratiilor plasmatice maxime este similar la varstnici si la pacientii mai tineri. Clearance-ul tinde sa scada determinand cresteri ale „ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp” (ASC) si a timpului de injumatatire prin eliminare. Dozele recomandate pentru varstnici sunt aceleasi, dar marirea dozelor se va face cu precautie.

Pacienti cu insuficienta renala
Amlodipina este intens metabolizata in metaboliti inactivi. 10% este excretata nemodificata in urina. Modificarile concentratiei de amlodipina nu sunt corelate cu gradul de insuficienta renala. Prin urmare, se recomanda doza uzuala. Amlodipina nu este dializabila.

Pacienti cu insuficienta hepatica
Timpul de injumatatire prin eliminare al amlodipinei este prelungit la pacientii cu insuficienta hepatica.

5.3 Date preclinice de siguranta
Datele preclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om, pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitate, carcinogenitate. In studiile la animale referitoare la functia de reproducere la sobolani, la care s-au administrat doze mari, au fost observate intarzierea nasterii, travaliu dificil, afectari fetale si ale viabilitatii puilor nou-nascuti.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor
Celuloza microcristalina Lactoza monohidrat Amidonglicolat de sodiu Stearat de magneziu
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
4 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 10 comprimate Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
LABORATOARELE PROF. DR. MORAIT Str. Ghiocei nr.27, sector 2, Bucuresti, Romania

Articolul precedentAMLODIPINA ARENA comprimate
Articolul următorAMOXICILINA, pulbere suspendabila de uz oral