Anasonul (Pimpinella anisum) – indicații terapeutice și mod de administrare

51
Anise, Pimpinella anisum, plant in herb garden

Anasonul, denumit în termeni populari bădean, este o plantă erbacee care aparține familiei Apiaceae, a cărei tulpină ramificată poate atinge 30-60 cm în înălțime.

Frunzele de la baza tulpinii sunt pețiolate, în formă de ou, cu marginea dințată. Frunzele din porțiunea superioară a tulpinii sunt penate, sectate și sesile. Florile plantei sunt dispuse în umbele și umbelule. Fructul plantei prezintă formă ovoidală și gălbui-cenușie.

Anasonul este originar din Orientul Apropiat și în țările mediteraneene din est și este cultivat în Japonia, China, Turcia, America și în sudul Europei.

 

Produse farmaceutice pe baza de anason

Pe piața farmaceutică sunt utilizate două preparate din anason. Acestea sunt uleiul volatil de anason (cunoscut sub denumirea de Anisi aetheroleum) și fructul de anason (denumit Anisi fructus).

Substanța chimică prezentă în proporție de 90% în compoziția anasonului, răspunzătoare de majoritatea efectelor terapeutice este trans-anetolul.

Planta poate avea efect secretolitic și secretomotor. De asemenea, anasonul poate prezenta proprietăți antibacteriene, spasmolitice și carminative.

Prin acțiunea sa, anasonul poate stimula secreția de hormoni estrogeni, secreția de lapte, poate accelera fluxul biliar și motilitatea intestinală și poate favoriza expectorația. Asupra sistemului nervos, anasonul poate efect sedativ, relaxant și antidepresiv.

Utilizări – indicații terapeutice

Anasonul poate fi utilizat în cadrul următoarelor afecțiuni sau stări patologice:

  • Favorizează expectorația în cadrul infecțiilor căilor respiratorii superioare sau inferioare
  • Diferite infecții microbiene (cu Candida, Salmonella, Aspergillus, Pseudomonas, Stafilococ auriu, Streptococ hemolitic etc.)
  • Tuse iritantă
  • Scabie (sau râie)
  • Depresie
  • Stres
  • Sindrom dispeptic
  • Colici intestnale
  • Meteorism
  • Constipație
  • Stimularea secreției lactate în cazul femeilor care alăptează
  • Dureri menstruale.

 

Mod de utilizare:

În cazul adulțiilor și a copiilor cu vârsta de peste 12 ani se poate administra 1 gram de fruct de anason de trei ori în fiecare zi, timp de 2 săptămâni. Uleiul de anason se poate administra local, direct asupra leziunii, în cazul bolnaviilor diagnosticați cu scabie.

 

Contraindicații

Este contraindicată utilizarea uleiului de anason în cazul femeilor însărcinate, a nou-născuților și în cazul bolnavelor cu neoplasm genital (ovarian, tubar, cervical) sau mamar.

Este contraindicată utilizarea fructului de anason de către persoanelor care au dezvoltat în antecedente reacții alergice la anetol, substanța conținută de către fructul de anason sau la alte plante care aparțin familiei Apiaceae.

Se indică respectarea dozelor uzuale de anason deoarece în caz de supradozaj există riscul crescut de apariție a insomniei, a convulsiilor, a agitației, a stărilor de hiperexcitabilitate, a sindromului dispeptic (caracterizat prin grețuri, vărsături, dureri abdominale etc.) și a edemului pulmonar. De asemenea, supradozajul poate duce la iritația mucoasei gastrice.

 

Interacțiuni cu anumite medicamente

Nu este recomandată administrarea anetolului în asocierea medicamentelor anticoagulante (precum Heparina sau Warfarina) sau a antiagregantelor plachetare (Aspirina), deoarece această substanță conținută din abundență de către fructul de anason potențează acțiunea acestor medicamente determinând apariția riscului crescut de accidente vasculare hemoragice.

Nu se indică utilizarea anetolului în asocierea anticoncepționalelor orale sau a hormonoterapiei de substituție deoarece anetolul acționează prin stimulurea secreției de hormoni estrogeni și anulează efectul acestor medicamente.

Anetolul poate interacționa și cu medicamentele care acționează asupra sistemului nervos central, crescând efectul acestora din urmă.

 

Bibliografie:

  1. Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Oana Cioancă, Ana Clara Aprotosoaie, Anca Miron, Plante Medicinale de la A la Z, Editura Polirom, Iași, 2014
  2. Aurel Ardelean, Gheorghe Mohan, Flora Medicinală a României, Editura All, București, 2008
  3. ANISE, link: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-582-anise.aspx?activeingredientid=582&activeingredientname=anise
  4. Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3405664/