Andropauza – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Andropauza  reprezintă scăderea progresivă a nivelului de testosteron asociată cu apariţia simptomelor de astenie, depresie şi disfuncţii sexuale. Acest termen deși este creat prin analogie cu cel de menopauză, andropauza nu echivalează cu realitatea clinică și hormonală [1].

Testosteronul este hormonul responsabil de libidou, de păstrarea forţei şi a tonusului muscular, formarea şi eliberarea spermei în timpul actului sexual.
Au apărut mai multe controverse în legătură cu simptomele ce prevestesc această boală  și se datorează faptului că nivelul testosteronului scade odată cu înaintarea în vârstă la majoritatea bărbaţilor, deși andropauza este resimţită doar de o parte dintre aceştia. Maximul secreţiei de testosteron este atins în jurul vârstei de 16-18 ani, iar după 30 de ani scade nivelul testosteronului.

Deşi la femei menopauza  are o cauză cunoscută şi este delimitată în timp, iar secreţia hormonilor sexuali este oprită complet şi definitiv, la bărbaţi scăderea progresivă a nivelului testosteronului face imposibilă definirea exactă a andropauzei [3].

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Andropauza nu apare la toţi bărbaţii, deoarece există anumiţi factori care declanşează această stare. Cum ar fi anumite afecţiuni cronice care determină scăderea hormonului: diabetul,  depresia, obezitatea, cancerul, bolile cardiace sau pulmonare care afectează secreţia de testosteron.

Simptome

  • Disfuncţiile sexuale sunt cele mai frecvente
  • Transpiraţiile nocturne
  • Modificarea masei musculare
  • Dureri ale articulaţiilor
  • Astenie

 

Diagnostic

Diagnosticarea cu andropauză se face după o anamneză, care evidențiază simptomele prezentate de către pacient și după un examen fizic detaliat de către medicul specialist.Uneori se realizează și o hemoleucogramă şi se stabilește nivelul de hormoni în sânge.

Tratament

În urma analizelor care evidenţiază o concentraţie scăzută de testosteron primul tratament este administrarea terapiei de substituţie hormonală a testosteronului. Această terapie nu poate să combată mereu disfuncţia erectilă, dar  încep să dispară depresia şi se ameliorează libidoul.
Se recomandă schimbarea stilului de viaţă, prin sport şi a unei alimentaţii echilibrate, pentru a îndepărta obezitatea sau depresia [2].

 

Bibliografie:

  1. Morin Ives, Larousse Dicționar de Medicină, Editura Univers Enciclopedic, București,1998, p 34
  2. http://www.medbroadcast.com/condition/getcondition/andropause
  3. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-andropause/