Anemia în bolile cronice- etiologie, patogenie, tratament

Anemia

Anemia în bolile cronice

Reprezintă o anemia secundară, ce apare pe fonul unei afecțiuni cronice, caracterizată printr-un deficit de fier, ca urmare a consumării insuficiente a fierului endogen, se manifestă prin hiposiderinemie, chiar dacă rezervele de fier seric și feritină sunt în limitele normei. Debutul acestui tip de anemie este treptat, dezvoltându-se după o perioadă mai lungă de la începutul bolii primare.

Etiologie

1.De origine infecțioasă ( Tuberculoza, Pneumoniile, Endocardita bacteriană, Osteomielita)

2.De origine neinfecțioasă ( Artrita reumatoidă, Lupusul eritematos sistemic)

3.Tumorile maligne

Patogenie

 1. În primul rând la baza acestei anemii se află dezvoltarea unui deficit relativ de fier, din cauza redistribuirii lui în organism. În acest proces participă două proteine, prima fiind apolactoferina produsă de către fagocite. Această proteină are funcția de-a prelua fierul din fierul seric și al întoarce la fagocite, iar acestea la rândul lor îl depozitează sub formă de feritină în țesuturi. A doua proteină este interleukina-1, produsă de monocite și macrofage, care are rolul de-a reține fierul în țesuturi sub formă de feritină.
 2. Al doilea factor este micșorarea sintezei de eritropoietină
 3. Micșorarea duratei de viață a eritrocitelor

Tablou clinic pentru anemia în bolile cronice

Anemia în bolile cronice de obicei decurge asimptomatic, pe prim plan fiind tabloul clinic al bolii de bază, anemia are o evolușie ușoară, fiind mai greu de diagnostic deoarece, boala cronică de bază poate determina o hiposiderinemie chiar dacă sunt depozite suficiente de fier, la fel poate determina creșterea feritinei serice în lipsa fierului în depozite.

Ca la toate anemiile, este prezent sindromul anemic, caracterizat prin oboseală, slăbiciune generală, amețeli, cefalee, paloarea tegumentelor și mucoaselor, dispnee la un efort fizic minim ș.a.

Diagnostic de laborator

1.Hemoleucograma determină:

– Valori scăzute ale hemoglobinei și eritrocitelor

– Creșterea numărului de reticulocite ( eritrocite tinere)

 1. Dozarea fierului și feritinei în sânge

Feritina serică este crescută

– Concentrația fierului în sânge este scăzută

– Transferitina la fel este scăzută

3.Morfologia eritrocitelor

– Normocitară sau poate fi microcitară

 1. Diagnosticul definitiv se pune în baza raportului dintre concentrația transferitinei și feritinei, unde se observă că ambele sunt crescute în caz de boală cronică. Iar dacă se observă modificări în sens opus a acestor doi parametri, adică transferitina < 20% și feritina <100 micrograme/l, atunci se vorbește despre un adevărat deficit al fierului în organism, indiferent dacă este sau nu însoțit de o patologie cronică.

Una din anemiile des întâlnite și care poate avea ca consecință, un sfârșit letal, este anemia din bolile renale. Anemia renală este o complicaţie frecventă a bolii cronice de rinichi (BCR), care apare precoce, din stadiile incipiente ale bolii, asociindu-se cu accelerarea declinului ratei estimate a filtrării glomerulare. Anemia în BCR presupune deficit de eritropoietină, o eritropoieză ineficientă şi neasigurarea unui număr suficient de hematii.

Cunoaşterea factorilor şi a mecanismelor care sunt implicate în patogenia anemiei în boala cronică renală, este foarte importantă, întrucât corectarea lor poate ameliora gradul anemiei şi poate încetini progresia BCR, precum și apariția eventualelor complicații.

Cauzele dezvoltării acestei anemii:

 1. Scăderea sintezei de eritrocite prin reducerea eritropoiezei. Rolul principal în reducerea eritropoiezei îi revine scăderii sintezei eritropoietinei renale, precum și altor factori importanți, așa ca:
 • Inhibarea eritropoiezei de către: toxinele uremice și hiperparatiroidism
 • Dereglări în metabolismul fierului:
 • Scăderea absorbției intenstinale după un tratament cu diverse săruri de aluminiu
 • Dereglarea înglobării fierului în precursorii eritrocitari din cauza toxinelor uremice
 • Captarea și reținerea fierului în macrofage în prezența unor infecții, inflamații, neoplazii
 • Pierderi cronice de sânge
 • Carența organismului în aminoacizi, acid folic și vitamina B12 din cauza unui regim alimentar hipoproteic

2.Scăderea duratei de viață a eritrocitelor , aproximativ la 40-90 zile

Tratament 

Pentru anemia în bolile cronice se tratează mai întâi patologia de bază, apoi anemia dispare singură. În cazuri severe, se poate recurge la transfuzii de sânge, tratament cu preparate de fier la pacienții cu feritina serică mai mică de 100 micrograme/l sau la acei pacienți la care nivelul de saturare a transferitinei este mai mic de 20%.

În bolile renale cronice, se prescrie tratamentul cu eritropoietină într-o singură doză,  începând de la 2000 la 4000 U/ml, administrate subcutanat sau intravenos. La fel se pot efectua și transfuzii de eritropoietină recombinată, împreună cu un aport suficient de fier, care poate fi mult mai eficientă în acest tip de anemii.

Articolul precedentRowatinex picături orale, soluţie  Rezumatul caracteristicilor produsului
Articolul următorHaloperidol Laropharm 0,5 mg comprimate Rezumatul Caracteristicilor Produsului
Absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie '' Nicolae Testemițanu ''