Anticorpii anti-Ro (SS-A)

66

Anticorpii anti-Ro (SS-A) sunt reprezentați de o grupare de acizi ribonucleici cu dimensiuni reduse, a cărui mecanism de acțiune este îndreptat împotriva unor proteine aflate în spațiul intracelular: Ro52 și Ro60. Apariția anticorpilor anti-Ro în serul bolnavilor este determinată de prezența antigenului HLA DR3.

Anticorpii anti-Ro sunt deosebit de importanți în diagnosticarea lupusului eritematos sistemic și al sindromului Sjogren. De asemenea, anticorpii anti-Ro prezintă o importanță diagnostică deosebită pentru evaluarea prenatală a femeilor însărcinate. Studiile efectuate în acest sens au demonstrat faptul că anticorpii anti-Ro în asocierea anticorpilor anti-La sunt prezenți în proporție de 100% în serul bolnavelor a femeilor a căror nou-născuți au fost diagnosticați cu lupus neonatal sau bloc atrioventricular congenital. Riscul unei femei depistată cu anticorpi anti-Ro, de a avea un copil cu lupus neonatal sau bloc atrioventricular, este de 5-10%.

Determinarea serică a anticorpilor anti-Ro este indicată în rândul nou-născuților suspicionați cu lupus neonatal sau bloc trioventricular congenital, precum și în rândul persoanelor suspicionate cu sindrom Sjogren primar, sindrom Sjogren secundar, colagenoză nediferențiată sau lupus eritematos sistemic.

Determinarea serică a anticorpilor anti-Ro se poate realiza prin intermediul metodei imunoenzimatice, cu detecție prin fluorescență (metoda FEIA).

Valori normale:

 • Negative: sub 7 U/mL
 • Pozitive: peste 10 U/mL
 • Valorile cuprinse între 7-10 U/mL necesită repetarea investigației.

Valori crescute:

 • Sindrom Sjogren primar sau secundar
 • Lupus eritematos sistemic
 • Blocul atrioventricular congenital
 • Lupusul neonatal
 • Colagenozele nediferențiate (boala de țesut conjunctiv nediferențiată)
 • Artrita reumatoidă.

 

Bibliografie:

 1. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001
 2. Iulia Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE

 

Articolul precedentAnticorpii anti-SCL 70
Articolul următorAnticorpii anti-La (SS-B)
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul V în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.