Anticorpii antistreptolizină O (ASLO)

Streptolizina este o substanță toxică (exotoxină) eliberată în organismul uman de către streptococii de grup A, în urma infecției. În cadrul organismelor infectate cu acești agenți patogeni, streptolizina O se comportă ca un antigen, determinând apariția unui răspuns umoral specific al organismului, cu producerea de anticorpi antistreptolizină O (ASLO).

Depistarea anticorpilor antistreptolizină O în serul persoanelor infectate se poate realiza după una sau două săptămâni de la contractarea infecției streptococice. Valoarea maximă a anticorpilor antistreptolizină O în serul bolnavului poate fi înregistrată la trecerea unui interval cuprins între trei și șase săptămâni de la momentul infecției. Persistența unor valori crescute sau creșterea acestora la trecerea a șase săptămâni din momentul infecției, sugerează apariția unei reinfecții în cadrul organismului gazdă.

Determinarea serică a anticorpilor antistreptolizină O este indicată pentru confirmarea infecției streptococice, diagnosticarea diferitelor boli asociate infecției streptococice (precum glomerulonefrita, scarlatina, reumatismul articular acut, endocardita) și pentru urmărirea evoluției bolii, în cazul persoanelor diagnosticate cu reumatism articular acut.
Determinarea anticorpilor antistreptolizină O în sângele bolnavilor se realizează prin intermediul metodei imunoturbidimetrice.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Valori normale:
-valorile fiziologice ale anticorpilor antistreptolizină O variază în funcție de vârsta persoanei investigate:

La nou-născuți, sugari, copii mici, preșcolari, școlari și adolescenți (vârste cuprinse între 0 și 16 ani): sub 150 UI/mL
La tineri și la persoanele adulte (vârste de peste 16 ani): sub 200 UI/mL.

Valori crescute:

  • Infecții cu streptococ de grup A acută sau recentă
  • Reumatismul articular acut
  • Glomerulonefrita poststreptococică
  • Endocardita streptococică
  • Scarlatină
  • Erizipel
  • Faringită streptococică
  • Amigdalită streptococică.

 

Bibliografie:
1. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001
2. Iulia Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE
3. Antistreptolysin O Titer, link: https://emedicine.medscape.com/article/2113540-overview