Anxietatea – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Anxietate
Anxietate

Anxietatea – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Anxietatea reprezintă un sentiment al unui pericol iminent, neprecizat ca sursă, mod de manifestare, timp și loc. Trăirea anxietății pune subiectul în tensiune psihocorporală, cu investigarea continuă a ambianței și neliniște psihomotorie. Anxietatea este trăită în egală măsură subiectiv conștient, cât și la nivelul corpului. Pacientul este centrat pe un viitor nesigur.

Cauze

Cauzele anxietății nu sunt prea bine cunoscute dar sunt implicați atât factori fizici, cât și psihici. Multe persoane dezvoltă anxietate fără să prezinte nici un factor declanșator în antecedente.

Factorii ce favorizează anxietatea pot fi: informații insuficiente, noutate și surpriză, conștiența incapacității de reacție la pericol. Pe lângă acești factori, anumite tulburări somatice pot determina în mod direct anxietatea: hipertiroidismul, feocromocitomul, insuficiența cardiacă, aritmiile, astmul bronșic, BPOC.

Simptome

  • Subiectiv: sentimentul continuu al unui pericol neprecizat, nelocalizarea în timp și spațiu, îngrijorare excesivă privitor la ce se poate întâmpla în viitorul apropiat, stare de nervozitate, iritabilitate, irascibilitate, sentiment de nesiguranță interioară, indecizie, senzație de tensiune psiho-corporală, teama de întuneric, teama de singurătate, starea de rău subiectiv.
  • Somatic: dissomnie (dificultate de adormire, treziri frecvente cu coșmaruri, somn neodihnitor), dureri musculare, tresăriri musculare, blocaje musculare, tremor, uscăciunea gurii, apăsare în piept, cefalee, transpirații, palpitații, tahicardie, puls accelerat, greață, vărsături, scădere sau creștere în greutate, micțiuni imperioase, frigiditate, pierderea libidoului, amenoree.
  • Cognitiv: concentrare dificilă, hipervigilență, atenție mobilă, de investigare, fixare dificilă, percepția interioară în raport cu ambianța pe care o investighează continuu, senzație de gol în minte, gânduri pline de îngrijorare, preocupare față de moarte, scăderea randamentului intelectual și profesional.
  • Comportamental: nevoia de protecție, neliniște psihomotorie, tresărire la zgomote, voce tremurată, postură încordată, imposibilitatea relaxării, facies încordat, orientare spre viitorul periculos (pacientul este absent la prezent și orientat spre viitorul imediat, pe care-l consideră periculos; nu este preocupat de trecut sau de viitorul îndepărtat).

Diagnostic

Diagnosticul se bazează pe pe simptomele și semnele specifice. Unii pacienți par să dezvolte aceleași afecțiuni ca și rudele lor, printr-un comportament.

Tratament

Medicamentos: inhibitori selectivi ai recaptării serotonin-norepinefrinei, triciclicele, benzodiazepine (în cantitate mică sau moderată), antidepresiv.

 

Tratament:

  1. Manualul Merck, Ed. All, Ediţia a 18- a.
  2. Le Book des ECN, Ediţia în limba română, Editura Medicală Universitară Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca, 2011.
  3. 50 de semne ale tulburărilor psihice, James Whitney Hicks, Ed. Trei, 2012.