Apolipoproteina B

Apolipoproteina B

Apolipoproteina B este apolipoproteina primară a lipoproteinelor cu densitate mica cu rol în transportul colesterolului la nivelul țesuturilor. Apolipoproteina are rol de ligand pentru diferiți receptori LDL ai diferitelor celule din organism. Astfel se consideră că apolipoproteina B poate fi responsabilă de formarea placilor de aterom (ateroscleroza). Studiile audemonstrat că nivelul de apolipoproteină este un indicator mai important al riscului de boală cardiacă comparativ cu determinarea colesterolului total sau LDL.

Valori normale apolipoproteina B

7-18 ani = 28-114 mg / dl

18-100 ani = 60-117 mg / dl

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

 Valori crescute apolipoproteina B

Niveluri crescute de Apolipoproteina B se asociază cu patologiile cardiace. Există un factor genetic care predispune la creșteri ale APOB dar și influența regimului alimentar are un rol foarte important. Apolipoproteina B este prezentă în plasmă în 2 mari forme: APOB48 și APOB100; prima este sintetizată exclusiv de către intestinul subțire iar cea de a doua la nivelul ficatului. Pentru pacienții care sunt diagnosticați cu boală coronariană sau risc de a dezvolta o asemenea afecțiune, s-a stabilit că o valoare sub 0,9 g/l este admis fiziologic.

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001.

 

 

Articolul precedentAmilazuria
Articolul următorBeta 2 microglobulina
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.