Avort spontan – cauze , simptome, tratament

Avort spontan – reprezintă pierderea unei sarcini recunoscută clinic în perioada de gestație până la 20 de săptămâni.

Pierderea precoce a sarcinii este estimată la aproximativ 10 % din toate sarcinile recunoscute clinic, iar dintre acestea aproximativ 80 % sunt în primul trimestru de sarcină.

Cauze – avort spontan

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
 • Anomaliile embrionare ( 80 – 90 % ) :
 1. Cauza cea mai des întâlnită este anomaliile cromozomiale – mai mult de 90 % din erorile citogenetice și morfologice sunt eliminate prin avort spontan.
 2. Anomaliile cromozomiale au fost întâlnite cu o rată mai mare în rândul femeilor cu vârsta mai mare de 35 de ani.
 • Factorii materni :
 1. Diabet zaharat matern dependent de insulină
 2. Hipertensiune severă
 3. Patologie renală
 4. Lupus eritematos sistemic
 5. Hiper/ hipotiroidism
 6. Infecții
 7. Traume
 8. Stres emoțional
 • Factori externi :
 1. Alcool
 2. Fumatul
 3. Utilizarea drogurilor
 • Anomalii anatomice congenitale sau dobândite
 1. Anomalii ale ductului Mullerian
 2. Anomalii ale arterei uterine
 3. Leziunii intrauterine dobândite cum sunt sinechiile sau formațiuni ca leiomioma, endometrioza.
 4. Anomalii ale sistemului reproductiv cum sunt defectele uterine congenitale sau dobândite, incompetența cervicală, inserarea anormală a placentei etc.
 • Factori endocrini
 1. Insuficiența fazei luteale – corpul galben este responsabil de producerea progesteronului până atunci când această funcție este preluată de placentă.
 2. Hipotiroidism, hipoprolactinemia, sindromul ovarelor polichistice etc.
 • Factori infecțioși
 • Factori imunologici

Simptome – avort spontan

Avortul spontant decurge prin 4 etape :

 1. Iminență de avort
 2. Avort inevitabil
 3. Incomplet
 4. Complet

Iminență de avort se caracterizează prin sângerare vaginală, durere abdominală           ( pelvină ) în timpul sarcinii timpurii. Aproximativ o pătrime din toate femeile gravide au un anumit grad de sângerare ( în cantități mici ) vaginală în primele 2 săptămâni. Această sângerare deobicei se stopează singură și sarcina continuă. Însă sângerarea și durerile pot fi asociate altor probleme ale sarcinii cum ar fi sarcina ectopică din care considerente dacă apar manifestări similare este obligator să vă adresați medicului obstetrician – ginecolog pentru a exclude careva complicații ale sarcinii.

Avortul inevitabil  – sângerarea, care este mai abundentă comparativ cu prima etapă, este asociată cu deschiderea colului uterin.

Avortul incomplet – sângerarea vaginală este mai intensă cât și durerile prezente. Colul uterin deschis și sunt prezentate produsele de concepție care trec prin col. Prin ultrasonografie se poate vizualiza dacă  au rămas careva produse de concepție în uter.

Avort complet – se caracterizează prin sângerare și dureri abdominală însoțită de eliminarea totală a țesuturilor produsului de concepție. După expulzare, sângerarea și durerea scad în intensitate. Este necesar examinarea prin ultrasonografie pentru a exclude țesuturile restante în uter , unde este posibil dezvoltarea unei infecții cu febră, durere și chiar sepsis.

Diagnostic – avort spontan

Diagnosticul de avort spontan se stabilește în baza acuzelor pacientei, datelor generale și ginecologice, examenul ginecologic, hormonal și ecografic.

Starea generală este determinată de prezența sarcinii în sine și de gradul de hemoragie asociat avortului. În cazul iminenței de avort starea generală a femeii este satisfăcătoare. În avortul incomplet și complet , starea pacientei depinde de durata, intensitatea și gradul de sângerare. Sângerarea prelungită duce la anemie, iar dacă sângerarea este abundentă poate duce la șoc.

Examenul ginecologic – se vor evidenția deschiderea colului uterin la examenul cu specule și prezența fragmentelor produsului de concepție.

Examenul ultrasonografic – va determina bătăile cordului fetal, va aprecia dezvoltarea acestuia. În cazul avortului incomplet, complet se va tetermina dacă au rămas fragmente de țesut în uter.

Analiza sângelui – se va determina hormonul gonadotropina corionică umană și se va compara cu rezultatele anterioare. Deasemenea se va efectua analiza generală de sânge pentru a evidenția gradul anemiei în cazul hemoragiilor, cât și grupa sanguină și factorul Rhesus.

Dacă avortul spontan s-a repetat de mai multe ori este necesar efectuarea unui test genetic pentru ambii parteneri, pentru a exclude unele anomalii cromozomiale.

Tratament  – avort spontan

Obiectivele tratamentului  unui avort spontan sunt relaxarea uterului, oprirea hemoragiei, menținerea sarcinii dacă embrionul sau fătul este viabil în uter.

Pentru iminență de avort tratamentul constă în repaus la pat, evitarea efortului fizic. În unele cazuri se administrează progesteron ( eliberat de corpul galben), mai ales în insuficiența secreției acestuia de către corpul galben. Deasemenea progesteronul induce relxarea uterului spasmat.

Sângerarea vaginală impune administrarea de imunoglobulină anti-D pentru femeile Rh negative. Aceasta se administrează pentru a evita producerea de anticorpi anti-D de către organismul matern ceea ce ar putea duce la afectarea fătului în următoarea sarcină în cazul când acestea va fi Rh (+).

Pentru avorturile spontane inevitabile, incomplete este necesară evacuarea uterină sau așteptarea până produsele de concepție se vor elimina spontan.  Evacuare se efectuează prin vacuum aspirație la un termen mai mic de 12 săptămâni sau dilatarea colului uterin și evacuarea țesuturilor prin chiuretaj la un termen  de 12 – 20 săptămâni. Deasemenea este posibil utilizare  medicamentelor cum sunt mifepriston și misoprostol. Aceasta poate fi efectuată cu anestezie generală sau locală la necesitate.

Pentru avortul spontan complet evacuarea uterină se efectuează dacă hemoragia continuă sau s-a determinat țesuturi restante în uter.

Este necesar sprijinul emoțional pentru ambii parteneri , întrucât avortul spontan poate avea un impact psihologic negativ.

Complicații – avort spontan

În unele cazuri este posibil dezvoltarea unei infecții uterine după avort spontan unde vor fi prezente :

Riscurile/ complicațiile pentru tratamentul chirurgical ( chiuretaj ) sunt :

 • Imediate : perforație uterină, aspirație incompletă cu retenție de țesuturi, endometrită.
 • La distanță: sinechii, insuficiență cervico-istmică.

Pentru menținerea unei sarcini sănătoase este necesar :

 • Evitarea alcoolului
 • Evitarea fumatului
 • Evitarea drogurilor
 • Minimalizarea consumului de cofeină
 • Evitarea alimentelor ce pot provoca daune atât femeii cât și copilului.
 • Evitarea expunerii la substanțe chimice toxice sau soluții dure de curățare
 • Tratarea corectă a infecțiilor bacteriene și virale
 • Utilizarea vitaminelor , cum este acidul folic.
 • Exercitați cel puțin 2 ore pe săptămână

O colaborarea bună cu medicul dumnevoastră va asigura determinarea precoce a complicațiilor , factorilor de risc și va permite luarea măsurilor de prevenire eficace ceea ce va permite nașterea  unui copil sănătos.

Bibliografie

https://emedicine.medscape.com/article/795085-treatment#d10

Alexandros Sotiriadis, Stefania Papatheodorou, George Makrydimas, Threatened miscarriage: evaluation and management, BMJ 2004;329:152–5.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/ symptoms-causes/syc-20354298

 

 

 

 

Articolul precedentCARVEDILOL LPH 6,25 mg  Rezumatul caracteristicilor produsului
Articolul următorBalanita – simptome, cauze , diagnostic, tratament
Absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie '' Nicolae Testemițanu '', Chișinău