Boala Adisson – definiție, cauze, simptome, metode de diagnostic și tratament

Glandele suprarenale
Glandele suprarenale

Boala Addison apare datorită insuficienței funcției primare ale corticosuprarenalelor datorită afectării lor bilaterale.  Acestă boală poate apărea la orice vârstă dar cu o frecvență mai crescută  între 40 – 60 de ani și care afectează în mod egal ambele sexe [1].

Etiologie

  • autoimună, în procent de 70% de cazuri, deseori fiind asociată cu alte boli autoimune (hipotiroidie, diabet insulinodependent, gastrită autoimună, astm bronşic, vitiligo reumatism și lupus eritematos);
  • tuberculoasă, în procent de 20% cu o frecvență mai mare la bărbaţi;
  • iatrogenă: medicamentoasă;
  • cauze mai rare: hemoragii şi metastaze adrenale, amiloidoză, hemocromatoză,
  • neurofibromatoză, criptococoză, SIDA.

În cazurile cu afectare autoimună, suprarenalele sunt normale sau mici, ca urmare a atrofiei autoimune bilaterale a corticosuprarenalelor. Pe când la afectarea tuberculoasă, suprarenalele au dimensiuni mari datorită distrugerii şi substituţiei bilaterale a medulosuprarenalelor și a corticosuprarenalelor.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

 

Simptome

Simptomele  acestei boli evoluează încet se dezvoltă de obicei încet și pot include:

-Oboseală
-Pierderea în greutate și apetit scăzut
-Hiperpigmentarea pielii
-Hipotensiune
-Hipoglicemie
-Greață, diaree sau vărsături
-Durere abdominală, musculară sau articulară

-Iritabilitate
-Depresie
-Pierderea părului corporal sau disfuncție sexuală la femei [3].

 

Diagnostic boala Adisson

Diagnosticul în cazul bolii Addison se pune în urma mai multor teste și analize precum: teste imagistice, RMN-ul fiind folosit pentru a verifica starea glandei pituitare, care determină  insuficiența glandei suprarenală secundară; testul ACTH, determină identificarea cortizolului din organism; analize de sânge, care măsoară nivelul de sodiu, potasiu și cantitatea de cortizol din organism, putând determina și anticorpii care sunt asociați acestei boli.

Tratament boala Adisson

Tratamentul pentru boala Addison se concentrează asupra suplimentării hormonilor care nu există în cantități suficiente. Tratamentul  poate sa conțină:

  • Corticosteroizi oraliaceste medicamente suplimentează lipsa de hormoni.
  • Corticosteroizi injectabili – în caz de vărsături severe.

Regimul igieno-dietetic este foarte important și include evitarea efortului fizic şi a expunerii la temperaturi  ridicate sau scăzute. Conţinut crescut de sare în alimente, a aportului de glucoză, proteine și vitamine. Se va evita excesul de potasiu și alcool.

Ca și obiective se va realiza înlăturarea factorului etiologic: a tuberculozei și a alergozelor și corectarea deficitului hormonal prin administrarea în mod continuu de prednisolon  a 5-20 mg/zi [2].

 

Bibliografie:

  1. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, Harrison Manual de Medicină, Ediția a -XVIII-a, Editura All, București, 2016 p 2255
  2. Dumitrache C., Endocrinologie clinică, Editura Național, București, 2012, p 747-748

3.www.mayoclinic.org/diseases-conditions/addisons-disease/symptoms-causes/syc