Boala celiaca – cauze , simptome, diagnostic, tratament

44

Despre Cauze Simptome Diagnostic Tratament | Complicații | 

Boala celiaca , altfel numită sprue sau enteropatia glutenică, este o patologie cronică, autoimună, a tractului digestiv cauzată de intoleranța la gluten și în special la gliadină.

Glutenul este proteina care se găsește în grâu, secară, orz, ovăz.

Boala se consideră a fi relativ frecventă. Se estimează că în Europa 1% din adulți și copii au boala celiacă.

La pacienții cu boala celiacă după consumul produselor ce conțin gluten, are loc declanșarea unei reacții imune în intestin. Aceste reacții imune afectează mucoasa intestinală ceea ce duce la sindrom de malabsorbție.

 

Cauze  – boala celiaca

Boala celiacă rezultă în urma sumării răspunsului imunologic, factorului genetic și factorului extern ( gliadina).

Transglutaminaza endogenă a țesutului transformă glutamina în gliadină, devenind o proteină cu sarcină negativă, care la rândul său duce la stimularea celulelor natural killer și a limfocitelor intraepiteliale responsabile de reacția imună la nivelul mucoasei intestinale.

Mucoasa intestinală este dotată cu microvili care măresc suprafața de absorbție a intestinului. Astfel, datorită inflamației la nivelul mucoasei intestinale are loc distrugerea acestor mivrovili, care se soldează cu instalarea sindromului de maldigestie și malabsorbție

Prevalența bolii celiace în rândul persoanelor apropiate este de aproximativ 10 %. Concordanța bolii la gemenii monozigoți se apropie de 75 %,iar la rudele de gradul I- 30%.

 

Simptome –  boala celiaca

Manifestările clinice la adult :

  • Diaree
  • Durere abdominală
  • Greață
  • Constipație
  • Vomă
  • Oboseală – apare în legătură cu nutriția generală precară
  • Scădere ponderală
  • Flatulență – apare ca rezultat al gazelor eliberate de bacteriile din intestin care se alimentează cu alimentele nedigerate și neabsorbite.

Manifestări clinice extradigestive la adult :

  • Anemia cauzată de absorbția deficitară a fierului, acidului folic sau chiar vitaminei B12.
  • Deficitul de absorbție a vitaminei K se asociază cu hemoragii nazale, gingivale, echimoze etc.
  • Osteoporoză, osteomalacie – apare ca rezultat a deficitului de calciu sau/și vitaminei D
  • Deteriorare a smalțului dentar
  • Ulcere a cavității bucale
  • Cefalee , oboseală
  • Dureri în articulații ( artralgii)
  • Dermatită herpetiformă – leziune cutanată papuloveziculară pruritică care apare pe suprafețele extensorilor extremităților, trunchi, fese, scalp, gât.
  • etc.

 

Manifestările clinice la copiii mai mici de 2 ani :

  • Vomă
  • Diaree cronică care poate duce la deshidratare, acidoză metabolică.
  • Abdomenul se mărește în volum
  • Deficit de creștere
  • Apetit scăzut
  • Pierderea volumului muscular

Copiii mai mari au următoarele simptome :

  • Diaree, dacă este severă poate duce la deshidratare și acidoză metabolică.
  • Constipație
  • Greutatea corporală scăzută
  • Iritabilitate
  • Talie joasă
  • Pubertate întârziată/ tulburări hormonale (amenoree, întârzierea menarhei, infertilitate la femei, infertilitate și impotență la bărbați).
  • Simptome neurologice – deficit de atenție, scade capacitate de învățare, cefalee etc.

Diagnostic – boala celiaca

Diagnosticul de boala celiaca se confirmă în baza biopsiei mucoasei duodenale cu evaluarea histopatologică a bioptatului. Aici se depistează atrofia vilozităților intestinale . Biopsia se efectuează prin introducerea unui endoscop flexibil prin gură și avansarea până la nivelul intestinului. Aceasta se face cu anestezie locală topică pentru a amorți cavitatea bucală sau prin administrarea unui sedativ.

Biopsia mucoasei intestinale este suplinită cu testul serologic pentru determinarea autoanticorpilor ( imunoglobulina A anti-transglutaminaza țesutului).

 

După stabilirea diagnosticului trebuie efectuate teste pentru determinarea nivelului de fier, al vitaminelor și mineralelor. Analiza general de sânge va determina anemia care împreună cu deficitul de fier va  da de înțeles ca aceasta este o anemie fierodeficitară. De asemenea morfologia eritrocitelor este importantă pentru stabilirea tipului e anemie.

 

Pentru confirmarea dermatitei herpetiforme este posibil ca medicul dumnevoastră să vă propună efectuarea biopsiei pielii cu examinarea sub microscop a fragmentului de țesut.

Determinarea densității osoase este indicată persoanelor pentru a evalua gradul osteoporozei.

 

Este necesară sistarea administrării alimentelor ce conțin gluten, care va duce la ameliorarea simptomelor.

 

Tratament – Boala Celiaca

 

În primul rând este necesar excluderea pentru toată viața a alimentelor ce conțin gluten : pâine, paste, cereale, biscuiți, prăjituri și produse de patiserie, plăcinte, sosuri. Glutenul se găsește în  orz, secară, bulgur, griș, grâu, ovăz etc. În mare parte este suficientă dieta pentru ameliorarea simptomelor. Astfel la procurarea produselor alimentare trebui să verificați eticheta de pe ambalajul produsului unde va fi indicat ,, Fără gluten’’. Unele produse în special cele prelucrate conțin gluten în aditivi. De asemenea glutenul poate fi întâlnit în unele medicamente, suplimente alimentare, pastă de dinți, rujul pentru buze etc.

După eliminarea glutenului din alimentație se reduce inflamația la nivelul mucoasei intestinului și în decurs de câteva zile pacientul simte o ameliorare a simptomelor. În decurs de câteva luni sau chiar ani , în dependență de severitatea maladiei, are loc vindecarea și regenerarea microviliilor . La copii această regenerare are loc întrun ritm mai rapid decât la adult.

 

Alimentele ce pot fi consumate de către persoanele cu boala celiacă :

  • Produsele lactate, brânza, untul, laptele.
  • Fructele și legumele
  • Carnea și peștele
  • Cartofi
  • Orez
  • Făina fără gluten ( orez, porumb, soie, cartofi)

La copiii mici nu se administrează gluten până aceștia nu împlinesc vârsta de 6 luni.

În cazurile severe de boală cât și în boala celiaca refractară se indică tratamentul cu corticosteroizi pentru un control eficient al inflamației.

 

Complicații – boala celiaca

 

Malabsorbția – nu are loc absorbția suficientă a nutrienților în intestin ceea ce duce la un deficit de vitamine și minerale :

Malnutriție

Intoleranță la lactoză – se manifestă prin balonare, disconfort abdominal, diaree.

Cancer – persoanele cu boala celiaca care nu respectă un regim fără gluten au risc de a dezvolta cancer.

 

Bibliografie

https://emedicine.medscape.com/article/171805-medication

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220