Boala Crohn – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Imagine 3D a intestinelor
Imagine 3D a intestinelor

Boala Crohn reprezintă o afecțiune cronică inflamatorie idiopatică ce poate interesa orice porțiune a tubului digestiv. Procesul inflamator cuprinde toată grosimea peretelui intestinal. Boala evoluează cu perioade de acutizare și de acalmie.

Etiologie

Boala Crohn are o etiologie necunoscută, dar se cunosc factorii implicați în apariția acestei boli.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
  • Factorii infecțioși : infecția cu Mycobacterium paratuberculosis și avium, infectia cu Yersenia enterocolitică.
  • Factorii alimentari
  • Factorii de mediu
  • Fumatul
  • Factorii genetici au un rol important în declanșarea bolii întrucât s-a constatat că riscul apariției bolii Crohn este de 30 de ori mai crescut la membrii unei familii în care există antecedente de BC.

 Simptomatologia clinică

Debutul bolii este insesizabil de cele mai multe ori. Primele simptome sunt durerile abdominale difuze sau localizate în diferite cadrane, fiind însoțite de diaree. Ulterior durerile devin colicative, intermitente și se permanentizează sub forma unei dureri surde, apăsătoare în etajul abdominal inferior. Diareea însoțește durerea și rareori are conținut sanguinolent sau purulent. Febra însoțește episoadele dureroase . Anemia și scăderea în greutate pot să fie prezente.

 

Diagnosticul pozitiv

Se bazează pe prezența durerii și a scaunelor diareice, iar endoscopia și radiografia cu substanță de contrast tranșează diagnosticul.

Examinările radiologice cu substanță de contrast relevă îngustări, fisuri sau ulcerații. De asemenea investigațiile radiologice pun în evidență fistule sau stenoze neregulare ale intestinului subțire sau si ale intestinului gros.

Endoscopia reușește să descopere modificări ulcerate, fisuri, inflamații ale mucoasei intestinale.

Computer tomografia pune în evidență mase conglomerate, abcese, etc.

 Tratament

Tratamentul este medicamentos și chirurgical.  Tratamentul medicamentos cuprinde  administrarea de antialgice, antidiareice, tratament antiinfecțios și suportiv. Rezultate bune se obțin prin administrarea unor antibiotice și antiinflamatoare intraluminal (Sulfasalazine). Se administrează corticosteroizi (Prednison) .

S-a încercat tratamentul imusosupresor cu Azotioprină sau ciclosporină. Antibioterapia este utilă pentru combaterea infecțiilor și a stărilor septice induse de boala Crohn. Tratamentul chirurgical este indicat în complicațiile bolii Crohn, adică în: perforații, ocluzii, abcese, fistule (urinare), cancer sau hemoragii.

 

BIBLIOGRAFIE :

  1. Dumnici Alexandru, Patologie chirugicală,Arad, 2010 ;
  2. Radu Șerban Palade, Manual de chirugie generală, Editura ALL, 2014 ;