Boala incluziunilor citomegalice – infectie cu citomegalovirus

Citomegalovirus (CMV) face parte din grupul de viruși herpesvirusuri beta, conține un AND dublu catenar, o capsidă proteică și un înveliș lipoproteic.

De obicei infecția este asimptomatică, astfel că unele persoane pot avea acest virus o perioadă îndelungată de timp ( poate fi purtător pe viață de acest virus ) .

La nivel mondial prevalența infecției cu CMV în rândul femeilor de vârstă reproductivă se estimează între 45 % până la 100 % în țările în curs de dezvoltare.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Infecția cu CMV simptomatic, se manifestă în special la persoanele imunocompromise ( pacienții HIV pozitiv, după transplant de organe cu imunosupresie, forma congenitală și la nou-născuții prematuri ).

Rata de transmitere la făt a infecției materne primare este de aproximativ 40 %.

 

Transmiterea infecției  cu CMV

Infecția cu citomegalovirus poate apărea după expunerea la fluidele corpului ( saliva, lacrimi, urină, secreții genitale, transfuzii de sânge) și în unele cazuri prin transplant de organe.

De la mama la făt CMV poate fi trasmis în timpul sarcinii, perinatal sau postnatal. Riscul de a transmite infecția  de la mama la făt este mai mare în cazul infecției primare decât în reactivarea infecției.

Manifestările clinice – Infecția cu CMV

Simptomele vizibile se dezvoltă la 9-60 de zile de la infecția primară.

Infecția congenitală cu CMV

 • Majoritatea copiilor par a fi sănătoși după naștere.
 • Aproximativ 10 % din copii prezintă la naștere manifestări clinice de afectare multisitemică:
 1. Afectarea sistemului nervos central – microcefalie, hipotonie, ventriculomegalie, calcificare periventriculară, dezvoltare întârziată etc.
 2. La nivelul pielii – icter, peteșii, purpura.
 3. Manifestări gastrointestinale – hiperbilirubinemie directă, valori înalte ale enzimelor hepatice, hepatomegalie.
 4. Sistemul hematopoetic – trombocitopenie, anemie, splenomegalie.
 5. Nașterea prematură
 6. Greutate mică la naștere
 7. Strabism, microoftalmie, atrofia nervului optic, corioretinită

 

Infecția cu CMV la persoanele imunocompromise

Sunt posibile 3 variante de evoluție a bolii :

 • Viremie asimptomatică
 • CMV sindrom – include viremia în asociere cu mai multe semne și simptome:
 1. Febră
 2. Stare de rău
 3. Leucopenie
 4. Trombocitopenie
 5. Limfocitoză atipică
 6. Enzimele hepatice crescute
 • Invazia țesuturilor se manifestă prin pneumonită, colită, hepatită, retinită ( virusul este detectat în țesuturile afectate)
 • Retinita este cea mai frecventă manifestare clinică la pacienții HIV –pozitivi. Se caracterizează prin scăderea acuității vizuale, pierderea imaginii din câmpul vizual ( scotom). Retinita poate fi unilaterală sau bilaterală.

 

Infecția cu citomegalovirus adițional creează condiții pentru asocierea altor infecții – bacteriană, fungică sau superinfecția virală.

În cazul persoanelor cărora li s-a transplantat un organ, infecția cu CMV crește riscul unei boli limfoproliferative, disfuncția grefei sau organului transplantat, cât și insuficiența acestuia. Perioada de risc maximal este aproximativ între 1 și 4 luni.

 

Diagnostic – infecție cu citomegalovirus

Diagnosticul se stabilește în baza analizelor de laborator :

Pentru femeile gravide este important diagnosticarea prezenței virusului CMV. Dacă sunt prezenți anticorpi atunci reactivarea infecției este mai puțin probabilă. Dacă apare infecția pe parcursul sarcinii este necesar diagnosticarea infecției fătului. Aceasta se efectuează prin colectarea sângelui fetal sau lichidului amniotic prin amniocenteză. Rezultate mai sigure la amniocenteză se obțin după 21 de săptămâni de sarcină. În  sânge se determină titrul imunoglubulinelor Ig M , iar în lichidul amniotic se determină prezența virusului.

După naștere prezența virusului CMV la copil se determină în primele 3 săptămâni. Se efectuează prin colectarea  urinei, salivei, sângelui și ulterior efectuarea culturilor sau prin reacția de polimerizare în lanț.

Pentru persoane cu imunitate compromisă ( HIV, SIDA, post-transplant etc.) diagnosticarea infecției deasemenea se efectuează prin detectarea virusului în lichidele biologice. Diagnosticarea infecției are importanță pentru identificarea și monitorizarea complicațiilor.

Pneumonita cauzată de CMV se diagnostichează prin radiografia toracică și lavajul bronhoalveolar unde se depistează virusul.

Diagnosticul de retinită se stabilește prin examinarea oftalmologică a  fundului de ochi unde se vizualizează zone alb –galbene, exudații perivasculare, hemoragie.

Tratament – infecție cu citomegalovirus

Medicamentele utilizate în tratamentul infecției cu CMV  :

 • Ganciclovir – are activitate împotriva CMV, Herpes simplex virus, Varicella zoster virus, Papiloma virus uman tipul 6,7,8. Efectele adverse sunt mielosupresia ( în special neutropenie), febra, eczema, diareea. La administrarea orală concentrația ajunsă în sânge este de 5-10 ori mai mică decât la administrarea intravenoasă.
 • Valganciclovir – administrare per os . Efect advers – mielosupresie. Se utilizează deasemenea pentru profilaxia infecției cu CMV la persoanele primitoare de transplant de organe.
 • Foscarnet – administrarea intravenos și este un antiviral de linia a II-a în tratamentul infecției CMV ( în cazul rezistenței la ganciclovir). Efect advers  – nefrotoxicitate.
 • Cidofovir – intravenous. Efecte adverse nefrotoxicitate, neutropenie, acidoză metabolică. Se administrează împreună cu probenecid.

 

Complicații – infecție cu citomegalovirus

 • Pierderea vederii – apare în urma corioretinitei
 • Pneumonită
 • Esofagită
 • Encefalită

La copii afectați de CMV sunt posibile următoarele complicații :

 • Pierderea auzului
 • Dizabilitate intelectuală
 • Convulsii
 • Pierderea vederii
 • Slăbiciune musculară

 Bibliografie

Cytomegalovirus Infection, Erin J. Plosa, Jennifer C. Esbenshade, M. Paige Fuller and Jörn-Hendrik Weitkamp, Pediatrics in Review 2012;33;156

Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L. Longo. Harrison – Principiile medicinei interne. Ediția a XIV- a. Editura Teora. 2003.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cmv/symptoms-causes/syc-20355358

https://emedicine.medscape.com/article/215702-overview