Bruxismul

Bruxism
Bruxism

Bruxismul sau bruxomania sunt termenii medicali pentru scrasnitul din dinti. Se intampla, de obicei, in somn, adesea fara ca persoana sa-si dea seama (numai membrii familiei pot sti). Poate  aparea si cand persoana e treaza, ca un mod de relaxare a tensiunii. De-a lungul timpului, scrasnitul din dinti cronic poate duce la pierderea dintilor prin afectarea osului de sustinere din maxilar si retractarea gingiilor. Dintii nu mai sunt aliniati si muscatura trebuie ajustata. In cele din urma, dintii cad. Pe termen lung, scrasnitul din dinti poate provoca sindromul articulatiei temporo-mandibulare (ATM). Apare, de obicei, in muschii articulati si discurile articulare ale mandibulei si poate provoca durere la mestecat.

Daca dintii sunt sensibili la cald si la rece, poate aparea bruxismul. Stresul, alergiile si deficienta de nutrienti sunt, adesea, cauza bruxismului, in care poate fi implicat si nivelul zaharului in sange.

Rcomandari:

Adoptati o dieta hipoglicemica bogata in fibre si proteine. Includeti in alimentatie multe legume proaspete si fructe bogate in fibre, alune si seminte proaspete, carne de curcan sau de pui fara piele, peste la gratar si cereale integrale. Consumati mai putine legume tari si fructe foarte dulci. Mancati 6-8 mese zilnic, in cantitati mici, in loc de doua sau trei mese bogate. Hipoglicemia, legata de proasta functionare a glandei suprarenale, este adesea cauza bruxismului.

Nu consumati bauturi alcoolice. Alcoolul inrautateste situatia.

Evitati alimentele nesanatoase, alimentele prajite sau procesate, carnea rosie, zaharul rafinat, grasimile saturate si produsele lactate, cu exceptia iaurtului, a kefirului si a branzei proaspete. Evitati si toate alimentele cu arome, coloranti, conservanti artificiali si alte chimicale.

Nu mancati dulce cu sase ore inainte de culcare. Daca va este foame, mancati o gustare bogata in proteine superioara si fibre.

Evitati, pe cat posibil, stresul. Invatati tehnici de control al stresului si de relaxare.

Luati suplimente de calciu si acid pantotenic, cum se recomanda la Nutrienti, mai sus. Calciul este, adesea, eficient in tratarea miscarilor involuntare ale muschilor.

Nu ezitati sa faceti o analiza a parului pentru a determina echilibrul mineraleleor, cum ar fi nivelul scazut de sodium si potasiu.

Uneori, dentistii recomanda persoanelor cu bruxism un fel de aparatoare care se pune peste dinti. Asta nu rezolva problema, dar poate preveni deteriorarea dintilor.