Bursita

Bursita
Bursita

Bursita este o inflamatie a bursei. Bursele sunt mici pungi pline cu lichid lubrifiant, aflate intre tendoanele si oasele din diferite parti ale corpului. Ajuta la miscarea musculara ca niste pernute care apara de frecarea dintre oase si alte tesuturi. O bursa inflamata provoaca durere, sensibilitate la atingere  in zona afectata a corpului si limiteaza miscarea. In acelasi timp, poate fi umflata si rigida.

Bursita poate fi provocata de leziuni, uz indelungat si reactii la unele alimente, alergeni aerieni sau depozite de calciu. Muschii incordati pot provoca bursita.

Bursitele calificate apar cand in bursa se dezvolta tesuturi cicatrizate din cauza leziunii initiale care nu a fost tratata. Bursele de la sold si de la umar sunt cel mai des afectate.

Epicondilitele sau bursitele epitrohleare afecteaza bratul si se numesc adesea “cot de tenisman” sau “umar inghetat”. Cotul de tenisman poate icepe ca o mica ruptura a tendonului si se pare ca este mai frecvent la persoanele a caror slujba necesita sa apuce strans un obiect. Bursitele ocupationale sunt obisnuite si sunt cunoscute sub denumirea veche de “genunchiul servitoarei”, “calcaiul politistului” sau “umarul lovit” al minerului.

Bursitele poate afecta pe oricine, la orice varsata. Oricum, persoanele in varsta, in special atletii, par sa faca bola mai des  decat altii.

          Recomandari:

Mancati sapte zile alimente crude si, apoi, purificati-va trei zile prin post.

Nu mancati alimente procesate si, sub nici o forma zahar.

Ca sa alinati durerea, faceti impachetari cu ulei de castor. Puneti uleiul de castor intr-un vas, incalziti, dar nu lasati sa clocoteasca. Aplicati panza pe zona afectata si acoperiti cu o bucata de plastic mai mare ca zona si mentineti pachetul cald. Aplicati pachetul o jumatate de ora pana la doua ore, daca este necesar. Unii medici recomanda gheata.

Trebuie sa va abtineti de la activitate si sa va odihniti. Cand reluati activitatea, nu va fortati prea mult sau prea tare. Daca va doare opriti.

Tratamentul bursitei presupune inlaturarea cauzelor leziunii (controlati miscarea in zona afectata; sunt recomandate si/sau imobilizarea si odihna), eliminati orice infectie  si, daca e posibil, inlaturati chirurgical depozitele de calciu.

Aplicati local dimetilsulfoxid (DMSO), un subprodus al procesarii lemnului, care usureaza durerea si reduce umflatura.

Coada calului, cretusca si scoarta de salcie, combinate in cantitati egale si luate de trei ori pe zi, reduc inflamatia. Extractul de coada calului aprovizioneaza cu siliciu, care este necesar pentru refacerea tesutului si vindecare.