Cal-D-Vita, Bayer

Cal-D-Vita, Bayer Indicatii terapeutice:
– pentru prevenirea si tratamentul osteoporozei, afectiune in care oasele devin fragile si tind sa se fractureze usor. Femeile, varstnicii, fumatorii si consumatorii de alcool in cantitati mari sunt cei mai expusi la osteoporoza.
– ca supliment in cazul unei nevoi crescute de calciu si vitamina D, ca de altfel si in prevenirea deficientelor (cure de slabire, vindecarea fracturilor).

Compozitie:
Substantele active sunt calciu 600 mg sub forma de carbonat de calciu 1500 mg si colecalciferol (contine si a-tocoferol, gelatina din peste, grasimi alimentare si amidon de porumb; la cantitatea declarata se aplica supradozarea de 10%) 400 U.I. (Vitamina D3) sub forma de concentrat de colecalciferol pulbere 8 mg. Excipienti: acid citric anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, sorbitol, aroma de portocale PERMASEAL 10401-71 (contine aroma lichida concentrata adsorbita pe suport de maltodextrina si guma arabica), acid fumaric, clorura de sodiu, P-caroten 1% CWS (E160 a – colorantul contine si si a-tocoferol, ascorbat de sodiu, grasimi alimentare, guma arabica, zahar, dextrina.), betanina (E162) (din sfecla rosie), aspartam, acesulfam de potasiu, macrogol 6000, esteri ai acizilor grasi cu zaharul.

Contraindicatii:
Nu trebuie folosit in urmatoarele cazuri:
hipersensibilitate la oricare dintre constituenti;
– in cazul prezentei excesive de calciu in sange si urina;
– litiaza calcica;
– imobilizare pe termen lung insotita de hipercalciurie si/sau hipercalcemie;
– fenilcetonurie (datorita prezentei aspartamului care este metabolizat in fenilalanina);
– intoleranta la fructoza (datorita prezentei sorbitolului).

Sarcina si alaptarea:
Supradozajul colecalciferolului trebuie evitat in timpul sarcinii:
– la animale, supradozajul de vitamina D in impul gestatiei s-a dovedit a avea efect teratogenic.
– supradozajul de vitamina D trebuie evitat la femeile gravide deoarece la acestea, hipercalcemia prelungita poate avea urmatoarele efecte asupra copilului: retard fizic si mental, stenoza aortica supravalvulara sau retinopatie. S-au raportat, insa, mai multe cazuri in care femeile gravide tratate cu doze mari de vitamina D, datorita faptului ca sufereau de hipoparatiroidism, au dat nastere la copii fara malformatii.
– se recomanda evitarea administrarii acestui produs la femei, in timpul alaptarii.

Doze si mod de administrare:
Doza recomandata este de 1-2 comprimate efervescente Cal-D- Vita pe zi. In cazul unei doze zilnice de 2 comprimate, acestea se administreaza in doua prize dimineata si seara.