CALMABEN

Indicatie: Calmaben face parte din grupa: antihistaminice de uz sistemic, aminoalchileteri.
Calmaben este un medicament hipnotic care poate fi utilizat pentru tratamentul de scurta durata al dificultatilor temporare in instalarea si mentinerea somnului. Nu toate tulburarile somnului necesita folosirea hipnoticelor. De multe ori ele sunt o manifestare a bolilor fizice sau psihice si pot fi influentate tratand aceste boli sau folosind alte masuri.

Compozitie
Substanta activa din Calmaben: Clorura de difenhidramina.

Contraindicatii
Nu utilizati Calmaben in urmatoarele cazuri: hipersensibilitate la clorura de difenhidramina, la alte antihistaminice sau la unul dintre ceilalti componenti ai medicamentului, astm bronsic, ulcer peptic cu stenoza pilorica, obstructie piloro-duodenala, glaucom cu unghi inchis, hipertrofie de prostata cu formare de urina reziduala, obstructia colului vezical, tulburari convulsive (epilepsie), sindrom congenital lung QT, bradicaridie, disritmii cardiace, administrarea simultana de medicamente care pot extinde intervalul QT in ECT, cum ar fi antiaritmicele din clasa I si III, hipomagnezemie, hipopotasemie, folosirea simultana de inhibitori de monoaminoxidaza sau alcool, copii sub 12 ani, sarcina sau alaptare.
Atentionari si precautii speciale
Calmaben trebuie folosit cu precautie la pacienti cu: boala pulmonara obstructiva, stenoza pilorica, acalazie, insuficienta hepatica.
Calmaben nu trebuie administrat dupa miezul noptii, daca este necesar sa aveti o atentie sporita in dimineata ce urmeaza. Daca perioada de somn care urmeaza utilizarii de Calmaben este insuficienta, este de asteptat sa se manifeste o oboseala matinala.
Medicul dumneavoastra trebuie sa fie instiintat daca deveniti insarcinata.
Daca simptomele persista sau nu se obtine ameliorarea asteptata, este necesara reevaluarea diagnosticului si a tratamentului.
Nu lasati medicamentul la indemana copiilor.
Medicamentul nu trebuie luat inainte de efectuarea unui test pentru alergie.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Calmaben si alte medicamente se pot influenta reciproc.
Calmaben nu trebuie asociat cu alte medicamente care contin clorhidrat de difenhidramina, inclusiv cele aplicate local.
Administrarea simultana de Calmaben si alcool sau bauturi alcoolice trebuie evitata.
Clorura de difenhidramina si inhibitorii MAO (medicamente speciale pentru tratamentul depresiilor) nu trebuie asociate deoarece pot scadea tensiunea arteriala, pot produce tulburari ale SNC si respiratorii.
Folosirea concomitenta a medicamentelor care pot prelungi „intervalul QT” pe ECG (de ex. medicamente antiaritmice) trebuie evitata.
Luate impreuna cu Calmaben, medicamentele care scad tensiunea arteriala pot determina oboseala accentuata.
Folosirea concomitenta de Calmaben si:
??? medicamente continand atropina sau substante active utilizate in tratamentul sindromului Parkinson (biperiden) sau in tratamentul depresiilor, pot cauza paralizie intestinala care poate pune viata in pericol, retentie de urina sau cresterea presiunii intraoculare
??? deprimante ale SNC, ca medicamente hipnotice, narcotice, analgezice opioide, psihotrope si alcoolul pot determina cresterea reciproca a efectelor. Aceasta va afecta reflectivitatea, abilitatea de a conduce si manipularea utilajelor.
Calmaben poate determina rezultate fals negative in testele pentru alergie. De aceea trebuie intrerupt cu cel putin 72 de ore inaintea unui astfel de test.
Doze si mod de administrare
Utilizati intotdeauna Calmaben exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adultii iau un drajeu cu o cantitate suficienta de lichid nealcoolic (de exemplu un pahar de apa) cu 30 de minute inainte de culcare. Asigurati-va o perioada adecvata de somn de 7-8 ore pentru a reduce riscul efectelor negative asupra capacitatii de reactie si in particular asupra abilitatii de participare la traficul rutier, in dimineata urmatoare.
Calmaben nu se administraza copiilor sub 12 ani.
Nu luati mai mult de un drajeu, durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil.
In eventualitatea prelungirii tulburarilor de somn preparatul trebuie intrerupt dupa cel mult doua saptamani si necesitatea utilizarii lui trebuie verificata din nou.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Calmaben: Daca observati semne de supradozaj adresati-va imediat unui medic sau unui spital.
Alterarea starii de constienta este un semn de supradozaj. Alte simptome care pot aparea sunt halucinatii, anxietate, excitatie, agitatie, convulsii, febra, inrosirea pielii si uscaciunea mucoaselor, marirea pupilelor, aritmii cardiace, cresterea batailor cardiace.
Utilizarea Calmaben cu alimente si bauturi: Vezi pct. „Cum sa utilizati Calmaben”.
Sarcina si alaptarea: Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Calmaben nu trebuie luat de femei gravide sau care alapteaza.
Nu trebuie luat de femei care doresc sa devina gravide sau cred ca deja sunt.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Acest medicament poate sa afecteze reflexele dumneavoastra si abilitatea de a conduce. Calmaben produce toropeala sau hipersomnie, reduce abilitatea dumneavoastra de a reactiona si de a participa activ la traficul rutier si de a manipula utilaje. Acest efect este accentuat in asociere cu alcoolul.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Calmaben poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Pot apare interactiuni cu alte medicamente sau modificari la nivelul functiilor fiziologice. Cele ce urmeaza contin reactiile adverse care au fost observate cu acest medicament si cu altele similare, inclusiv cele care apar in cazuri foarte rare. Nu toti pacientii vor dezvolta reactii adverse.
In functie de sensibilitatea individuala, reactiile adverse cele mai frecvente sunt toropeala, ameteala si tulburari de concentrare in ziua urmatoare, mai ales dupa o prea scurta durata a somnului ca si slabiciunea musculara.
Simptome mai putin frecvente sunt uscaciunea gurii, a nasului si faringelui, dureri de cap, tulburari de vedere, gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree, constipatie, reflux gastroesofagian) si dificultate la urinare.
In foarte rare cazuri pot aparea reactii de hipersensibilitate, modificari ale tabloului sangvin, cresterea presiunii intraoculare sau, indeosebi la copil, reactii paradoxale sub forma excitatiei centrale ca agitatie, iritabilitate, nervozitate, anxietate, tremuraturi sau insomnie. In aceste cazuri trebuie ca tratamentul sa fie intrerupt si pacientul sa se adreseze medicului.
Ocazional au fost observate reactii alergice cutanate si cresterea fotosensibilitatii pielii (a se evita expunerea directa la soare!), ca si tulburari functionale hepatice (icter); in aceste cazuri se consulta medicul.
Dupa utilizarea prelungita a clorurii de difenhidramina intreruperea brusca poate cauza tulburari trecatoare ale somnului.
Ca si in cazul altor hipnotice, se poate dezvolta o dependenta dupa utilizare prelungita, neadecvata.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Pastrare
A se pastra la temperaturi sub 30Lz C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Calmaben dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a rezidurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Excipienti
Celelalte componente sunt: copovidona, crospovidona, celastoza 80, stearat de magneziu, guma arabica, zahar, talc, metilceluloza, carbonat de calciu, polividona K 30, dioxid de titan (E 171), glicerina 85%, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ceara de montanglicol.
Ambalaj
Calmaben se prezinta sub forma de drajeuri albe, omogene.
??? Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 10 drajeuri.
??? Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 drajeuri
Detinator autorizatie de punere pe piata si producator
Pharmazeutische Fabrik Montavit Ges.m.b.H. Salzbergstrasse 96, A-6060 Absam/Tirol, Austria

Articolul precedentCALCIU EFERVESCENT 200 , granule
Articolul următorCancidas