Cancer de sân – status HER2

Implant mamar

 

Semnificatie HER 2 | Testare HER 2 | Rezultatele testelor | Tumorile triplu-negative | Tumorile triplu-pozitive|

Unele tumori la sân au niveluri mai mari de proteine ​​cunoscute sub numele de HER2 / neu. Aceste tumori sunt numite cancere de sân HER2 pozitive.

 

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Ce este HER2 / neu și ce înseamnă?

HER2 / neu (adesea HER2 dar mai apare și ca ERBB2, HER2/neu, c-erbB-2,  erb-b2 receptor tyrozin kinaza 2, Receptor 2 al factorului de creștere al epidermului uman) este o proteină care favorizează creșterea în exteriorul celulelor mamare.

În celulele normale, gena HER2 codifică o proteină care ajută la promovarea creșterii celulare. Atunci când apare o mutație are care are ca rezultat prea multe copii în interiorul unei celule (amplificare), gena HER2 produce apoi o cantitate prea mare de proteină HER2, determinând HER2 să acționeze ca un oncogen, ceea ce înseamnă că poate promova o creștere necontrolată și canceroasă. Acest lucru se întâmplă în aproximativ unul din cinci cancere de sân și poate apărea și în alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac și esofag.

Celulele canceroase ale sânilor cu niveluri mai mari decât cele normale de HER2 sunt numite HER2-pozitive.

Aceste tipuri de cancer au tendința  să crească și să se răspândească mai repede decât alte tipuri de cancer de sân. Femeile recent diagnosticate cu cancer de sân invaziv trebuie testate pentru HER2.

Este important să vă cunoașteți „starea HER2”, deoarece cancerul HER2 pozitiv este mult mai probabil să beneficieze de tratamentul cu medicamente care vizează proteina HER2.

Testarea se face pentru a determina dacă o tumoare este pozitivă pentru anumite mutații HER2 (ERBB2), ceea ce  ajută la ghidarea tratamentului și prezice cursul bolii (prognostic); uneori se testează monitorizarea tratamentului și pentru a urmări reapariția cancerului.

 

Cum sunt testate tumorile la sân pentru HER2?

O biopsie sau o probă chirurgicală a cancerului este de obicei testată cu imunohistochimie (IHC) sau hibridizare fluorescentă in situ (FISH) și biologie moleculară (Mammatyper)

  • Imunohistochimia (IHC) măsoară cantitatea de proteină HER2 prezentă.
  • Hibridizarea fluorescentă in situ (FISH) analizează nivelul genei pentru numărul de copii ale genei prezente; un număr crescut de copii genice este cunoscut sub numele de amplificare.
  • Mammatyper este un test de biologie moleculara validat pentru diagnostic in vitro (CE/IVD) ce permite evaluarea cantitativa a nivelului de expresie genica (mRNA) a ERBB2 (Her2), ESR1 (ES), PGR (PR), si a MKI67 (Ki67) in vederea subtipizarii tumorilor mamare

Citiți și  Mammatyper – test de diagnostic validat ca predictor pentru răspunsul după chimioterapia neoadjuvantă la pacienții cu cancer de sân.

Ce înseamnă rezultatele testelor?

Rezultatele testării HER2 vă vor ghida pe dumneavoastră și echipa dvs. de îngrijire a cancerului în luarea celor mai bune decizii de tratament.

Testare prin Imunohistochimie

Dacă rezultatul este 0 sau 1+, cancerul este considerat HER2-negativ. Nu răspund la tratamentul cu medicamente care vizează HER2.

Dacă rezultatul este de 3+, cancerul este HER2-pozitiv. De obicei, sunt tratate cu medicamente care vizează HER2.

Dacă rezultatul este de 2+, statutul HER2 al tumorii nu este clar și se numește „echivoc”. Aceasta înseamnă că starea HER2 trebuie testată cu FISH sau Mammatyper pentru a clarifica rezultatul.

Test Mammatyper

Biologia moleculara (Testul Mammatyper) oferă o precizie mai mare în stabilirea caracterului HER-2 față de testele Imunohistochimice

Tumorile de sân triplu-negative

Tumorile de sân triplu-negative nu au mult HER2 și, de asemenea, nu au receptori de estrogen sau progesteron. Sunt HER2-, ER- și PR-negative. Aceste tipuri de cancer sunt mai frecvente la femeile mai tinere și la femeile afro-americane sau hispanice / latine. Cancerile de sân triplu-negative cresc și se răspândesc mai repede decât majoritatea celorlalte tipuri de cancer de sân. Deoarece celulele canceroase nu au receptori hormonali, terapia hormonală nu este utilă în tratarea acestor tipuri de cancer. Deoarece nu au prea mult HER2, nici medicamentele care vizează HER2 nu sunt utile. Chimioterapia poate fi încă utilă.

Tumorile de sân triplu-pozitive

Tumorile de sân triplu-pozitive sunt HER2-, ER- și PR-pozitive. Aceste tipuri de cancer sunt tratate cu medicamente hormonale, precum și cu medicamente care vizează HER2.

Bibliografie:

http://mammatyper.ro/wp-content/uploads/2017/07/Poster-Tumor-cell-content_final.pdf

https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/default.aspx

MammaTyper Test Able to Identify Women at Low Risk of Breast Cancer Spreading, Studies Show