Cancerul glandelor salivare – cauze, metode diagnostice, tratament și prognostic

Glanda parotida
Glanda parotida

Cancerul glandelor salivare este reprezentat de totalitatea formațiunilor tumorale maligne dezvoltate la nivelul glandelor salivare (glandele parotide, submandibulare, linguale și salivare minore). Cea mai frecventă formă histologică de tumoră malignă a glandelor salivare este reprezentată de carcinomul mucoepidermoid.

Studiile au arătat că aproximativ 80% din totalitatea formațiunilor tumorale dezvoltate la nivelul glandelor salivare sunt formațiuni de matură benignă. Au fost descrise însă și tumori maligne salivare.

Cel mai frecvent, tumorile sunt localizate la nivelul glandelor parotide (în proporție de 85%).

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Incidența maximă a neoplasmelor glandelor salivare a fost înregistrată în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani.

 

Etiologie

Factorul etiologic principal care a determinat apariția leziunilor canceroase la nivelul glandelor salivare nu este cunoscut în totalitate.

Au fost descriși anumiți factori de risc care prin prezență pot favoriza dezvoltarea tumorilor maligne ale glandelor salivare. Aceștia sunt:

 • Ereditatea
 • Infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV)
 • Infecția cu virusul Papiloma uman
 • Infecția cu virusul Epstein-Barr
 • Radiațiile ionizante
 • Desfășurarea activității profesionale în medii toxice
 • Fumatul
 • Consumul excesiv de alcool.

 

Simptomatologie

Tumorile maligne ale glandelor salivare apar spontan și prezintă o creștere extrem de rapidă, cu metastazare precoce.

Manifestările clinice apărute în rândul bolnavilor cu cancer al glandelor salivare sunt următoarele:

 • Durere locală
 • Senzația de amorțire a feței datorită paraliziei nervului facial
 • Parestezii
 • Disfagie
 • Hipotonie musculară pe partea afectată
 • Impotență funcțională (imposibilitatea bolnavului de a deschide gura odată cu creșterea în dimensiuni a formațiunii tumorale)
 • Decelarea de către bolnav a unei formațiuni tumorale în interiorul cavității bucale, în gât sau la nivel mandibular.

La examinarea clinică a bolnavului, la inspecție medicul poate decela prezența unei formațiuni tumorale la nivelul glandelor salivare (submandibulare, parotide sau salivare minore). La palpare tumora prezintă consistență fermă, nodulară, sunt slab delimitate și aderente la țesuturile adiacente. Pe parcursul evoluției bolii la nivelul leziunii ulceroase poate apărea ulcerația.

Cele mai frecvente locuri de metastazare a cancerului glandelor salivare sunt ganglionii limfatici regionali, ficatul, pulmonul, creierul și sistemul osos.

 

Diagnostic

Diagnosticul de tumoră malignă a glandelor salivare se pune pe baza semnelor și simptomelor clinice prezentate anterior și pe baza investigațiilor paraclinice (biopsie și examen histopatologic, CT, RMN).

Investigații paraclinice:

 • Biopsia cu ac fin permite prelevarea de țesut tumoral care, după prelucrare, va fi supus examinării microscopice.
 • Examenul histopatologic permite decelarea celulelor canceroase la nivelul fragmentului tumoral obținut în urma efectuării biopsiei.
 • Tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică nucleară (RMN) sunt două investigații care permit o vizualizare mai amănunțită a formațiunii tumorale indicând cu precizie localizarea, dimensiunea și gradul de invadare a structurilor învecinate. De asemenea, aceste două investigații sunt utile pentru decelarea metastazelor în organele aflate la distanță de tumora primară (tumora glandelor salivare).

 

Tratament

Tratamentul cancerului glandelor salivare este chirurgical, urmat de radioterapie și chimioterapie.

În cazul tumorilor maligne salivare decelate în fază incipientă de evoluție se practică îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni din glanda salivară la nivelul căreia este localizată tumora. În cazul tumorilor extinse pe toată suprafața glandei salivare se practică excizia chirurgicală a glandei salivare în totalitate. În caz de invadare a grupelor de ganglioni limfatici regionali se recomandă efectuarea limfadenectomiei (îndepărtarea chirurgicală a ganglionilor limfatici invadați de procesul tumoral).

Postoperator  se efectuează radioterapia pentru controlul local al bolii și pentru prevenirea apariției recidivelor tumorale.

 

Evoluție. Prognostic

Supraviețuirea la 5 ani este cuprinsă între 50 și 90% în funcție de gradul de extindere a leziunilor canceroase.

Prognostic favorabil a fost înregistrat în rândul tumorilor maligne de glande salivare decelate precoce și tratate prin intervenție chirurgicală care presupune excizia largă în țesut sănătos a formațiunii tumorale.

Boala metastazează precoce iar decesul se instalează în urma apariției metastazelor pulmonare, prin insuficiență respiratorie.

 

Bibliografie:

 

 1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
 2. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, HARRISON Manual de Medicină, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2016
 3. What Is Salivary Gland Cancer?, link: https://www.cancer.org/cancer/salivary-gland-cancer/about/what-is-salivary-gland-cancer.html
 4. Salivary Gland Cancer Treatment (PDQ®)–Patient Version, link: https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/patient/salivary-gland-treatment-pdq