Cancerul oral este reprezentat de totalitatea formațiunilor tumorale maligne dezvoltate la nivelul mucoasei bucale, a limbii, a buzelor, a palatului sau la nivelul amigdalelor.
Cea mai frecventă formă histologică de cancer oral este carcinomul cu celulele scuamoase. Carcinomul scuamos oral este cea mai frecventă tumoră malignă orală.
40% din tumorile maligne orale sunt localizate la nivelul planşeului bucal, 38% se dezvoltă la nivelul buzei inferioare iar 11% își fac apariția la nivelul palatului sau a amigdalelor.
Incidența maximă a bolii a fost înregistrată în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani.
Boala este mult mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor de sex masculin, cu un raport de afectare de 3 la 2 în favoarea bărbaților.
Etiologie
Factorii etiologici principali implicați în apariția şi dezvoltarea cancerului oral sunt reprezentați de fumat şi consumul de alcool. Studiile au arătat că fumarea a peste 2 pachete de țigări pe zi creste semnificativ riscul de apariție a tumorilor orale. De asemenea, consumarea a peste 177 ml de bături alcoolice destilate sau vin se asociază riscului crescut de dezvoltare a tumorilor maligne orale.
Asocierea fumatului şi a consumului de alcool creşte de 38 de ori riscul de îmbolnăvire în rândul bărbatilor şi de 100 de ori riscul de îmbolnăvire la femei.
Sunt descrisi şi anumiți factori favorizanți care prin prezență pot declanşa apariția leziunilor canceroase orale. Aceştia pot fi:
- Sifilisul
- Sindromul Plummer-Vinson
- Traumatismele orale repetate.
Simptomatologie
Majoritatea tumorilor maligne orale sunt asimptomatice în stadiile inițiale de evoluție. Din această cauză cele mai multe tumori orale sunt diagnosticate în stadii avansarte de evoluție.
Leziunea canceroasă poate apărea sub formă de eritroplakie sau leucoplakie. Leziunile canceroase sunt ulcerative, cu margini rotunde, ferme şi indurate.
Cancerul amigdalian se prezintă sub forma unei formațiuni tumorale de formă neregulată, însoțită de durere locală şi odinofagie.
De multe ori boala este depistată în urma apariției unor metastazelor ganglonare apărute la nivelul gâtului.
Diagnostic
Diagnosticul de cancer oral se pune pe baza semnelor clinice prezentate anterior şi pe baza investigațiilor paraclinice (biopsie şi examen histopatologic; CT).
Investigații paraclinice:
- Biopsia presupune prelevarea de fragmente tumorale de la nivelul leziunii canceroase în vederea efectuării examenului histopatologic.
- Examenul histopatologic permite identificarea celulelor canceroase la nivelul fragmentului tumoral obținut în urma efectuării biopsiei.
- Tomografia computerizată (CT) permite vizualizarea mai amănunțită a formațiunii tumorale, indicând localizarea, dimensiunea şi raportul cu structurile învecinate.
- Laringoscopia, esofagoscopia şi bronhoscopia sunt investigații utile pentru excluderea altor tipuri de boli neoplazice (laringian, esofagian sau bronşic).
- CT toracică şi radiografia toracică sunt două investigații utilizate în cazul neoplasmului oral avansat loco-regional pentru depistarea metastazelor în organele aflate la distanță de tumora primară.
Tratament
Tratamentul administrat bolnavilor cu cancer oral este tratamentul chirurgical şi tratamentul radioterapic. Aceste două metode de tratament sunt administrate în funcție de gradul de evoluție al bolii.
Tumorile maligne ale limbii vor fi tratate prin tratament radioterapic deoarece tratamentul chirurgicală este mutilantă şi afectează calitatea vieții bolnavului. În cazurile fără răspuns la tratamentul radioterapic, intervenția chirurgicală este singura opțiune.
Tumorile maligne localizate la nivelul buzelor sunt tratate prin intervenție chirurgicală. Se practică tumorectomia (extirparea formațiunii tumorale). În cazurile mai avansate de boală, cu extinderea locală a leziunilor canceroase se efectuează îndepărtarea buzei în totalitate, prin intervenție chirurgicală clasică sau cu laser.
În cazul tumorilor maligne amigdaliene se efectuează intervenția chirurgicala care presupune îndepărtarea în totalitate a fosei amigdaliene la nivelul căreia este formațiunea tumorală. Postoperator se indică radioterapie pentru controlul local al bolii şi prevenirea apariției recidivelor tumorale. În cazul tumorilor extinse mandibulectomie parțială (îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni din mandibulă) însoțită de limfadenectomie (îndepărtarea chirurgicală a grupelor de ganglioni limfatici localizați la nivelul gâtului).
Bibliografie:
- Manulul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
- Fauci, Longo, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, HARRISON Manual de Medicină, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2016
- Oral Cancer, link: http://www.webmd.com/oral-health/guide/oral-cancer#1
- Mouth cancer, link: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mouth-cancer/home/ovc-20157214