Candesartan cilexetil MCC comprimate

Candesartan cilexetil MCC ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Disponibil in variantele:
Candesartan cilexetil MCC 16 mg comprimate
Candesartan cilexetil MCC 32 mg comprimate

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Candesartan cilexetil MCC si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Candesartan cilexetil MCC
3. Cum sa luati Candesartan cilexetil MCC
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Candesartan cilexetil MCC
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Candesartan cilexetil MCC si pentru ce se utilizeaza
Numele medicamentului dumneavoastra este Candesartan cilexetil MCC. Substanta activa este candesartan cilexetil. Acesta apartine unei clase de medicamente denumite antagonisti ai receptorului angiotensinei II. Medicamentul actioneaza prin relaxarea si largirea vaselor dumneavoastra de sange.
Acest lucru ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai usor efortul inimii dumneavoastra de a pompa sangele catre toate partile corpului.

Acest medicament este utilizat pentru:
??? tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala) la pacientii adulti.
??? tratamentul pacientilor adulti cu insuficienta cardiaca, cu functie afectata a muschiului inimii, cand nu pot fi utilizati inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), sau suplimentar inhibitorilor ECA cand simptomele persista in pofida tratamentului si cand nu pot fi utilizati antagonisti ai receptorilor de mineralocorticoizi (ARM). (Inhibitorii ECA si ARM sunt medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace).

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Candesartan cilexetil MCC
Nu luati Candesartan cilexetil MCC
??? daca sunteti alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
??? daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni (este, de asemenea, bine sa evitati Candesartan cilexetil MCC si in prima parte a sarcinii – vezi punctul referitor la sarcina).
??? Daca aveti o boala severa de ficat sau obstructie biliara (o problema cu drenarea bilei din vezica biliara).
??? Daca aveti diabet zaharat sau functia rinichilor afectata si urmati tratament cu un medicament pentru scaderea tensiunii arteriale care contine aliskiren.
Daca nu sunteti sigur ca vreuna din aceste situatii este valabila in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Candesartan cilexetil MCC.

Atentionari si precautii
Inainte sa luati Candesartan cilexetil MCC, adresati-va medicului dumneavoastra:
– daca aveti probleme la nivelul inimii, ficatului sau rinichilor sau daca efectuati sedinte de dializa;
– daca vi s-a efectuat recent un transplant renal;
– daca varsati, daca ati varsat mult recent sau daca aveti diaree;
– daca aveti o boala la nivelul glandei suprarenale denumita sindrom Conn (denumita si hiperaldosteronism primar);
– daca aveti tensiune arteriala mica;
– daca ati avut vreodata un accident vascular cerebral;
– trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau puteti ramane gravida). Candesartan cilexetil MCC nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de 3 luni de sarcina, deoarece poate afecta grav copilul daca este utilizat in aceasta etapa (vezi punctul sarcina).
– daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari:
– un inhibitor al ECA (de exemplu, enalapril, lisinopril, ramipril), mai ales daca aveti probleme ale rinichilor asociate diabetului zaharat.
– aliskiren
– daca luati un inhibitor al ECA impreuna cu un medicament care apartine clasei de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonisti ai receptorilor de mineralocorticoizi (ARM).
Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace (vezi Candesartan cilexetil MCC impreuna cu alte medicamente”).
Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va verifice functia rinichilor, tensiunea arteriala si valorile electrolitilor (de exemplu, potasiu) din sange, la intervale regulate de timp.
Vezi si informatiile de la punctul „Nu luati Candesartan cilexetil MCC „.
Medicul dumneavoastra poate dori sa va consulte mai des si sa va efectueze anumite analize daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni.
Daca urmeaza sa vi se efectueze o interventie chirurgicala, spuneti medicului sau stomatologului dumneavoastra ca luati Candesartan cilexetil MCC. Acest lucru este necesar deoarece Candesartan cilexetil MCC, cand este combinat cu anumite anestezice, poate provoca o scadere brusca a tensiunii arteriale.

Copii si adolescenti
Nu exista nici o experienta privind utilizarea Candesartan cilexetil MCC la copii si adolescenti (cu varsta mai mica de 18 ani). Prin urmare, Candesartan cilexetil MCC nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

Candesartan cilexetil MCC impreuna cu alte medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Candesartan cilexetil MCC poate afecta modul in care actioneaza alte medicamente si alte medicamente pot avea un efect asupra Candesartan cilexetil MCC. Daca utilizati anumite medicamente, medicul dumneavoastra poate avea nevoie sa va faca analize de sange din cand in cand.

Spuneti medicului dumneavoastra, in special daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:
– alte medicamente care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, incluzand beta-blocantele, diazoxidul si inhibitorii ECA, cum sunt enalaprilul, captoprilul, lisinoprilul sau ramiprilul;
– medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul, celecoxibul sau etoricoxibul (medicamente pentru ameliorarea durerii si inflamatiei);
– acid acetilsalicilic (daca luati mai mult de 3 g in fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii si inflamatiei);
– suplimente care contin potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu (medicamente care determina cresterea cantitatii de potasiu din sangele dumneavoastra);
– heparina (un medicament utilizat pentru subtierea sangelui);
– comprimate utilizate pentru eliminarea apei (diuretice);
– litiu (un medicament pentru afectiunile psihice).

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa trebuiasca sa va modifice doza si/sau sa ia alte masuri de precautie:
– Daca luati un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) sau aliskiren (vezi si informatiile de la punctele „Nu luati Candesartan cilexetil MCC” si „Atentionari si precautii”).
– Daca sunteti tratat cu un inhibitor al ECA impreuna cu anumite alte medicamente pentru tratarea insuficientei cardiace, cunoscute sub denumirea de antagonisti ai receptorilor de mineralocorticoizi (ARM) (de exemplu, spironolactona, eplerenona).

Candesartan cilexetil MCC impreuna cu alimente, bauturi si alcool etilic
– Puteti lua Candesartan cilexetil MCC cu sau fara alimente.
– Cand vi se prescrie Candesartan cilexetil MCC, discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa beti alcool etilic. Alcoolul etilic va poate face sa va simtiti slabit sau ametit.

Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti (sau puteti ramane) gravida. In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai luati Candesartan cilexetil MCC inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de Candesartan cilexetil MCC.
Candesartan cilexetil MCC nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de 3 luni, deoarece poate afecta grav copilul daca este utilizat dupa cea de-a treia luna de sarcina.

Alaptarea
Spuneti medicului daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Candesartan cilexetil MCC nu este recomandat mamelor care alapteaza si medicul dumneavoastra trebuie sa va aleaga un alt tratament in cazul in care doriti sa alaptati, in special daca este vorba despre un copil nou-nascut sau nascut prematur.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Unele persoane se pot simti obosite sau ametite cand iau Candesartan cilexetil MCC. Daca acest lucru se intampla, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Candesartan cilexetil MCC contine lactoza
Candesartan cilexetil MCC contine lactoza, care este un tip de zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3 Cum sa luati Candesartan cilexetil MCC
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Este important sa luati Candesartan cilexetil MCC in fiecare zi.
Puteti lua Candesartan cilexetil MCC cu sau fara alimente.
Inghititi comprimatul cu un pahar cu apa.
Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora, in fiecare zi. Acest lucru va va ajuta sa tineti minte sa il luati.

Hipertensiune arteriala
– Doza uzuala de Candesartan cilexetil MCC este de 8 mg, o data pe zi. Medicul dumneavoastra poate creste aceasta doza la 16 mg, o data pe zi si apoi pana la 32 mg, o data pe zi, in functie de raspunsul tensiunii arteriale.
– La unii pacienti, cum sunt cei cu probleme la nivelul ficatului, probleme la nivelul rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin varsaturi sau diaree sau prin utilizarea de comprimate administrate pentru eliminarea apei, medicul poate prescrie o doza initiala mai mica.
– Unii pacienti apartinand rasei negre pot prezenta un raspuns redus la acest tip de medicament, cand se administreaza singur, si acesti pacienti pot necesita o doza mai mare.

Insuficienta cardiaca
– Doza initiala uzuala de Candesartan cilexetil MCC este de 4 mg, o data pe zi. Medicul dumneavoastra va poate creste doza prin dublarea dozei la intervale de cel putin 2 saptamani, pana la 32 mg, o data pe zi. Candesartan cilexetil MCC poate fi luat impreuna cu alte medicamente pentru insuficienta cardiaca si medicul dumneavoastra va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastra.

Daca ati luat mai mult Candesartan cilexetil MCC decat trebuie
Daca luati mai mult Candesartan cilexetil MCC decat v-a prescris medicul dumneavoastra, adresati-va imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandari.

Daca uitati sa luati Candesartan cilexetil MCC
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Luati pur si simplu urmatoarea doza, in mod normal.

Daca incetati sa luati Candesartan cilexetil MCC
Daca incetati sa luati Candesartan cilexetil MCC, tensiunea dumneavoastra arteriala poate sa creasca din nou. Prin urmare, nu incetati sa luati Candesartan cilexetil MCC fara sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Candesartan cilexetil MCC poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Este important sa stiti care pot fi aceste reactii adverse.
Intrerupeti administrarea de Candesartan cilexetil MCC si solicitati ajutor medical imediat daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii alergice:
– dificultati in respiratie, cu sau fara umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului;
– umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului, care pot provoca dificultati la inghitire;
– mancarime severa a pielii (cu umflaturi).

Candesartan cilexetil MCC poate provoca o reducere a numarului de celule albe din sange. Rezistenta dumneavoastra la infectii poate fi scazuta si puteti observa oboseala, infectie sau febra. Daca se intampla acest lucru, adresati-va medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra poate sa va faca ocazional analize de sange pentru a verifica daca Candesartan cilexetil MCC are vreun efect asupra sangelui dumneavoastra (agranulocitoza).

Alte reactii adverse posibile includ:
Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
– Senzatie de ameteala/invartire.
– Durere de cap.
– Infectie respiratorie.
– Tensiune arteriala mica. Aceasta va poate face sa va simtiti slabit sau ametit.
– Modificari ale rezultatelor analizelor de sange:
– crestere a cantitatii de potasiu din sangele dumneavoastra, in special daca aveti probleme cu rinichii sau insuficienta cardiaca. Daca aceasta este severa puteti observa oboseala, slabiciune, ritm neregulat al inimii sau furnicaturi si amorteli.
– Efecte asupra modului in care functioneaza rinichii dumneavoastra, in special daca aveti probleme cu rinichii sau insuficienta cardiaca. In cazuri foarte rare, poate aparea insuficienta renala.

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
– Umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului.
– O scadere a numarului de globule rosii sau albe din sange. Puteti observa oboseala, o infectie sau febra.
– Eruptie trecatoare pe piele, eruptie nodulara (urticarie).
– Mancarime.
– Durere de spate, durere articulara si musculara.
– Modificari ale modului in care functioneaza ficatul dumneavoastra, incluzand inflamatia ficatului (hepatita). Puteti observa oboseala, ingalbenirea pielii si a albului ochilor si simptome asemanatoare gripei.
– Greata.
– Modificari ale rezultatelor analizelor de sange:
– cantitate scazuta de sodiu in sange. Daca aceasta este severa puteti observa oboseala, lipsa de energie sau crampe musculare.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la:
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Candesartan cilexetil MCC
Nu lasati acest medicament la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Candesartan cilexetil MCC 16 mg comprimate, Candesartan cilexetil MCC 32 mg comprimate:
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Candesartan cilexetil MCC
Substanta activa este candesartan cilexetil.

Candesartan cilexetil MCC 16 mg comprimate
Fiecare comprimat contine candesartan cilexetil
16 mg.

Candesartan cilexetil MCC 32 mg comprimate
Fiecare comprimat contine candesartan cilexetil 32 mg.
Celelalte componente sunt docusat de sodiu, laurilsulfat de sodiu, carmeloza calcica, amidon de porumb pregelatinizat, hidroxipropilceluloza, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, oxid rosu de fer (E172).

Cum arata Candesartan cilexetil MCC si continutul ambalajului
Candesartan cilexetil MCC 16 mg sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare rosu deschis, cu diametrul de 9,5 mm, marcate cu CC pe o fata si 16 pe cealalta. Prezinta o linie mediana pe ambele fete.
Comprimatul poate fi divizat in doua doze egale.
Candesartan cilexetil MCC 32 mg sunt comprimate ovale, biconvexe, de culoare rosu deschis, cu diametrul de 16,0 mm, marcate cu CC si 32 pe aceeasi fata. Prezinta o linie mediana pe ambele fete.

Comprimatul poate fi divizat in doua doze egale
Candesartan cilexetil MCC 16 mg comprimate, Candesartan cilexetil MCC 32 mg comprimate:
Blistere din PVC/PVDC-Al.
Cutii cu 28, 30, 56 si 60 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
MAGISTRA C&C S.R.L., Bd. Aurel Vlaicu nr. 82A,
Constanta, Romania

Fabricant:
Bluepharma IndAsstria Farmac?utica, S.A.
S. Martinho do Bispo, 3045-016 Coimbra
Portugalia

Acest prospect a fost revizuit in Ianuarie 2015

Articolul precedentCAMPTO 20 mg/ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Articolul următorCANZENO HCT 8 mg/12,5 mg comprimate