CANESPOR CREMA 10 mg/g crema

Canespor crema
Canespor crema

Detalii | Indicații |  Contraindicații | Atenționări | Interacțiuni | Sarcina |Reacții adverse |

Detalii CANESPOR CREMA 10mg/g CREMA

 • Cod ATC – D01AC10 • BIFONAZOLUM
 • LISTA DE COMPENSARE – Medicamentul nu este listat.
 • OTC – Fără prescripție
 • FORMA FARMACEUTICĂ – CREMA
 • DEȚINĂTORUL DE LICENȚĂ – BAYER S.R.L. – ROMANIA
 • Ambalare – Cutie x 1 tub din Al x 20 g crema
 • CANESPOR 10 mg/g crema
 • CANESPOR – 100 g cremă conține bifonazol 1 g.

DATE CLINICE

Indicatii terapeutice

Canespor

soluție cutanată, cremă:

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

– Tratamentul micozelor tegumentelor determinate de dermatofiți, levuri, mucegaiuri și alți fungi (de exemplu tinea pedis, tinea manum, tinea corporis, tinea inguinalis, pitiriazis versicolor, candidoza superficiala).

– Tratamentul eritrasmei.

Canespor Onichoset:

– Tratamentul atraumatic de îndepărtare a unghiilor afectate de infecții fungice, cu acțiune simultană antimicotică.

4.2 Doze și mod de administrare

CANESPOR, soluție cutanată, cremă

Doze

Crema sau soluția cutanată se utilizează o dată pe zi, preferabil seara înainte de culcare. Se aplica seara in strat subtire pe zona afectata si se maseaza.

Pentru obținerea unor rezultate definitive, tratamentul cu bifonazol cremă sau soluție cutanată trebuie continuat de-a lungul unei perioade adecvate. Durata uzuală a tratamentului:

– Micozele picioarelor, „picior de atlet” (tinea pedum, tinea pedum interdigitalis):

Pitiriazis versicolor, eritrasma: 2 săptămâni.

Candidoza superficială a pielii: 2-4săptămâni.

Mod de administrare

Crema sau soluția cutanată se utilizează o data pe zi, preferabil seara înainte de culcare. Se aplică în strat subțire pe zona afectată și se masează.

Cremă: O cantitate mică de cremă este în general suficientă pentru a trata o zonă de mărimea aproximativă a palmei.

Soluție cutanată: Câteva picături (aproximativ 3 picături) sunt în general suficiente pentru tratarea unei zone de mărimea unei palme.

Tratamentul cu bifonazol unguent trebuie continuat cu grija în fiecare zi până când nu se mai poate îndepărta substanța unghială moale, infectată. Tratamentul durează 7-14 zile, depinzând de extensia infecției și de grosimea unghiei.

După desprinderea unghiei, tratamentul antimicotic consecutiv al patului unghial trebuie continuat cu bifonazol cremă o data pe zi timp de aproximativ 4 săptămâni.

Unghia tratată trebuie acoperită cu un plasture care se lasă timp de 24 ore. Plasturele trebuie schimbat zilnic iar degetul trebuie spălat timp de 10 minute cu apă caldă dupa scoaterea plasturelui. După spălarea cu apă, masa unghială infectată se înmoaie și se indepartează cu o pilă.

Nu este necesar să fie acoperită pielea din jurul unghiei. Totuși, dacă în cazuri excepționale are loc o iritare, marginile pielii din jurul unghiei trebuie acoperite cu un produs adecvat, de exemplu pastă de zinc, înainte de fixarea plasturelui.

După desprinderea unghiei, de exemplu înainte de începerea tratamentului antimicotic de continuare, medicul trebuie să verifice dacă onicoliza este completă și dacă este necesar să realizeze o curațire finală a patului unghial.

Bifonazol unguent unghial acționeaza numai asupra masei unghiale infectată de fungi; zonele sănătoase ramân neafectate.

Copii

Nu s-au realizat studii la copii. Datele clinice existente indicat că se pot anticipa reacții adverse severe la copii. Totuși, la sugari, bifonazolul nu trebuie utilizat decât sub supraveghere medicală.

Contraindicații

Hipersensibilitate la bifonazol sau la oricare dintre excipienţii enumerați la pct. 6.1.

Atenționari si precautii speciale

Pacienților cu istoric de reacții de hipersensibilitate la alte substanțe antifungice de tip imidazol (ex: econazol, clotrimazol, miconazol) li se recomandă prudență la utilizarea medicamentelor conținând bifonazol.

A nu se lasa medicamentul la îndemâna copiilor .

A se evita ontactul cu ochii.

A nu se înghți.

Interacțiuni cu alte medicamente și alte forme de interacțiune

Datele limitate sugerează că ar fi posibilă o interacțiune între bifonazol și warfarină, ceea ce ar duce la creșterea INR-ului. Dacă bifonazolul este recomandat pacienților care urmează terapie cu warfarină, se recomandă o monitorizare atentă a parametrilor de coagulare.

Fertilitatea, sarcina si alăptarea

Sarcina

Nu există date clinice despre utilizarea bifonazol la femeile gravide. Studiile efectuate la animale au arătat toxicitate reproductivă la doze orale mari (vezi pct. 5.3), totuși astfel de efecte nu pot fi anticipate în cazul expunerii sistemice scăzute din cazul administrării topice (vezi pct. 5.2).

Bifonazol trebuie folosit în perioada sarcinii numai după o evaluare riguroasă a beneficiilor potențiale pentru mamă și a riscurilor impuse fătului.Ca masura de precautie este de preferat a se evita utilizarea bifonazol in primul trimestru de sarcina.

Doar pentru Canespor Onichoset

Nu există date cu privire la utilizarea ureei la femeile gravide. Studiile efectuate la animale nu au evidențiat efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra funcției de reproducere (vezi pct. 5.3). Ca masură de precauție este de preferat a se evite utilizarea ureei în primul trimestru de sarcină.

Alăptarea

Nu este cunoscut dacă bifonazol este excretat în laptele matern după administrare topică. Bifonazol este excretat în laptele matern după administrare intravenoasă (vezi pct. 5.3). Prin urmare nu poate fi exclus riscul pentru sugar. Decizia de a opri alăptarea sau de a temporiza tratamentul cu bifonazol va fi luată după o evaluare riguroasă a potențialului beneficiu pentru mamă și a riscului impus sugarului. În timpul alăptării Canespor nu va fi aplicat pe sâni.

Doar pentru Canespor Onichoset:

Nu se cunoaște dacă ureea este excretată în laptele matern. Alăptarea ar trebui întreruptă în timpul tratamentului cu uree sau Canespor Onichoset.

Fertilitatea

Studiile preclinice nu au arătat că bifonazol afectează fertilitatea la femei (vezi pct. 5.3).

Doar pentru Canespor onichoset:

Studiile preclinice nu arată că ureea are efecte negative asupra calității spermei (vezi pct. 5.3). Nu există date cu privire la efectul ureei asupra fertilității la femei.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Bifonazol și ureea nu au nici o influență sau au o influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Se utilizează următorii termeni şi frecvenţe: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000) şi cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Următoarele reacții adverse au fost raportate la administrarea de bifonazol :

Tulburări ale sistemului imunitar

 • Foarte rare : reacții de hipersensiblitate ;

Tulburări generale și la nivelul locului de administrare

 • Cu frecvență necunoscută : durere la locul de administrare, edem periferic sau local ;

Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat

 • Cu frecvență necunoscută : dermatită de contact, dermatită alergică, eritem, prurit, rash, urticarie, pustule, exfolierea pielii, eczemă, xerodermie, iritație cutantă, macerarea pielii, senzație de arsură cutantă.

Doar pentru Canespor Onichoset :

Cu frecveță necunoscută dermatită de contact, macerarea pielii,descuamare , afectiuni ale unghiei,  decolorarea unghiei,eritem, iritație cutanată, durere la locul aplicării, durere la nivelul extremitaților  prurit, rash

Aceste reacții sunt reversibile la oprirea tratamentului.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

4.9 Supradozaj

În cazul ingestiei accidentale se recomandă lavaj gastric cât mai repede după ingestie.

 1. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antifungice pentru uz dermatologic – Bifonazol , derivati de imidazol si triazol

Cod ATC: D01A C10

Bifonazolul este un derivat imidazolic cu un spectru larg antimicotic care include dermatofitii, levurile, mucegaiurile si alti fungi ca Malassezia furfur. Este de asemenea eficient împotriva Corynebacterium minutissimum.

Bifonazolul are o actiune antifungica prin inhibarea biosintezei ergosterolului la doua niveluri diferite, distingand bifonazolul atat de alti derivati azolici cat si de alte antifungice care a

Ureea este o substanță naturală existentă în corpul uman. Prin forma farmaceutica specială a unguentului keratina unghiei este înmuiată de uree permițând detașarea neinvazivă și nedureroasă a unghiei infectate. Sa demonstrat în studii in vitro că la nivelul unghiilor infectate, ureea potențează penetrarea în profunzime a bifonazolului. Deci, prin combinația celor două substanțe se potențeaza efectul antimicotic.

5.2 Proprietăți farmacocinetice

Canespor crema, solutie

Absorbția

Bifonazolul penetrează bine straturile infectate ale pielii. La 6 ore după administrare, concentrațiile în

diferitele straturi de piele ating de la 1000 μg/cm³ in stratul de suprafață al epidermei (stratum corneum) la 5 μg/cm³ în stratul papilar. Toate concentrațiile determinate aparțin unei serii cu activitate reprezentativă antimicotică.

Timpul de regăsire la nivelul pielii măsurat la nivelul acțiunii de protejare anti-infecțioasă este la cobai de 48-72 ore pentru bifonazol cremă și de 36-48 ore pentru bifonazol soluție.

Evaluările farmacocinetice după aplicarea topică pe pielea umană intactă au arătat că numai o cantitate mica de bifonazol este absorbită (0,6-0,8% din doză); concentrațiile plasmatice rezultate sunt întotdeauna sub limita de detecție (de exemplu < 1 ng/ml). O absorbție mică s-a observat numai după aplicarea pe pielea inflamată (2-4% din doza respectivă). Datorită unor concentrații plasmatice extrem de scăzute (în general sub 5 ng/ml) nu apar efecte sistemice după aplicarea topică.

Canespor Onichoset

Absorbție

Concentrațiile plasmatice rezultate în urma tratamentului cu bifonazol unguent au fost întotdeauna sub limita de detecție a bifonazolului (i.e.< 1 ng /ml).

Bifonazolul traversează bariera feto – placentara la șoareci.

5.3 Date preclinice de siguranță

Datele preclinice nu releva necesitatea unor precautii speciale pentru oameni, bazandu-se pe studii de toxicitate si genotoxicitate in cazul unei singure doze . Efectele asupra ficatului( inductie enzimatica, degenerare grasa) au fost observate in cadrul studiilor cu doze toxice repetate cu administrare orala, dar numai expunerea in exces are o mica relevanta pentru utilizarea clinica.

Nu au fost efectuate studii de carcinogenicitate cu bifonazol.

Studiile de toxicologie reproductiva la soareci si sobolani, cu doze orale de 30 mg /kg corp au evidentiat efecte embriotoxice si teratogene, inclusiv moartea.

Administrare prin absorbtie scăzută la nivelul pielii are o slabă relevanță pentru utilizarea clinică.

Nu au fost observate efecte asupra fertilității prin administrarea la sobolan a unei doze de 40 mg/kg corp.

Toxicitate acută și cronică:

Toxicitatea acuta orala a substantei active (LD50) este mai mare decat 2000 mg/kg la soarece si sobolan si mai mare de 500 mg/kg la iepure si caine.

In studiile de toxicitate subacută și cronică cu administrare orală a substanței test la șobolan în doze de până la 50 mg/kg (pana la 13 saptamani), s-a semnalat inducția enzimatică.

Totusi examinarile histopatologice nu au evidentiat nici un semn de afectare a ficatului sau altor organe parenchimale. La caine, dozele orale de pana la si inclusiv 1 mg/kg au fost tolerate timp de 13 saptamani fara nici un simptom toxicologic semnificativ. Totuși, administrarea bifonazolului în doze de până la 3 mg/kg sau mai mult, a determinat afectări multiorganice datoratesupradozajului.

Aceste date au fost obținute dintr-un studiu desfășurat la câini, de toxicitate cronică, desfașurat pe o perioadă de 6 luni, ăn care bifonazol a fost administrat în doze de 3, 10 si 30 mg/kg.

Prin acest studiu au fost evidențiate semne clare ale degenerării grase a ficatului cât și semne ale unor tulburări de maturare.

Nu au existat indicatii ale unor modificari provocate specific de catre substanta activa si nici semne ale vreunor efecte sistemice. Se poate presupune că numai o cantitate foarte mică de substanță activă se absoarbe prin piele.

În testul primar de iritare, toleranța cutanată, cea la nivelul mucoaselor și cea oculară a fost buna.

Toxicologie reproductivă

Studiile de teratogenitate și embriotoxicitate au fost realizate la iepure și sobolan, utilizand doze de pana la 30-100 mg/kg, administrate prin tub esofagian. La sobolan, dozele toxic-materne de 100 mg/kg au condus la maturare scheletică întârziată, ce poate fi interpretată ca o reacție adversă. Totuși, doze de până la și inclusiv 30 mg/kg au fost tolerate fără efecte asupra dezvoltarii embrionare și fetale a embrionilor. La iepure, doze de 10 mg/kg nu au avut efect asupra dezvoltării embrionilor, nefiind nici embriotoxice nici teratogene. Totuși, doze de 30 mg/kg au evidențiat efecte embriotoxice severe.

Într-un studiu de investigatie asupra dezvoltarii peri si postnatale la sobolan, doze matern-toxice de 40 mg/kg au fost feto-letale. Totusi, la doze de 20 mg/kg nu s-au evidentiat reactii adverse asupra dezvoltarii peri si postnatale ale puilor.

Studiile de investigare a fertilității la șobolan, cu o administrare a unor doze de până la 40 mg/kg corp prin tub esofagian nu au evidențiat nici o influenta asupra fertilitatii sau reproducerii generale.

Mutagenicitate

Pentru investigarea posibilului potențial mutagen al bifonazolului, s-au realizat următoarele teste:

– testul Salmonella/microzomial de detectare a efectelor mutagene punctiforme

– testul micronucleic pentru evidentierea mutatiilor cromozomiale

– testul dominant letal ca indicator al efectelor specifice de stadiu asupra spermatogenezei

Nici unul din aceste teste nu a evidentiat niciun efect mutagen pentru bifonazol.

 1. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

CANESPOR

Solutie cutanata: etanol 96%, miristat de izopropil

Crema: alcool benzilic, alcool cetostearilic, palmitat de cetil, octilduodecanol, polisorbat 60, monostearat de sorbitan, apa purificata

6.2 Incompatibilități

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

CANESPOR, soluție cutanată, cream 5 ani

6.4 Precauții speciale pentru păstrare

CANESPOR

Solutie cutanata

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Crema

A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original.

CANESPOR Onichoset

A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original.

6.5 Natura si conținutul ambalajului

CANESPOR

7

Soluție cutanată

Cutie cu un flacon a 15 ml solutie cutanată, cu dispozitiv de pi