Cataracta – simptome, diagnostic și tratament

Cataracta – simptome, diagnostic și tratament

Cataracta reprezintă opacifierea congenitală sau degenerativă a cristalinului simptomul principal fiind estomparea gradată, nedureroasă a vederii. Cataractele apar odată cu înaintarea în vârstă, cu toate că unii oameni nu prezintă factori de risc adiţionali, traumatismele, fumatul, alcoolul, expunerea la raze X, caldura luminii infraroşii, bolile sistemice (ex: diabetul), uveita, medicaţia sistemică (ex: corticosteroizii) şi expunerea cronică la lumina ultravioletă, cresc riscul apariției cataractei.

 Semne şi simptome

Cataracta se dezvoltă în general lent în decursul anilor. Simptomele timpurii pot fi pierderea contrastului, perceperea unei senzaţii de strălucire, nevoia de mai multă lumină pentru a vedea bine şi probleme în deosebirea albastrului închis de negru.  Mai târziu, apare înceţoşarea progresivă, nedureroasă a vederii. Gradul înceţoşării depinde de localizarea şi extensia opacifierii. Atunci când opacifierea este la nivelul nucleului central al cristalinului , miopia se poate dezvolta în stadiile timpurii schimbând indexul refractiv al cristalinului, astfel încât un pacient cu presbiopie poate fi capabil, temporar, sa citească fara ochelari.

Cataracta localizată sub capsula posterioară a cristalinului afectează  vederea disproporţional, deoarece opacifierea apare la nivelul punctului de încrucişare a razelor de lumină. Aceste cataracte reduc acuitatea vizuală mai mult atunci când pupila este contractată. Acestea produc cel mai des senzaţie de strălucire, în special în cazul luminilor puternice sau farurile maşinilor noaptea şi pierderea contrastului.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

 Diagnostic

Diagnosticul este cel mai uşor stabilit atunci când pupila este dilatată. Cataractele bine dezvoltate apar ca opacităţi galben-maronii la nivelul cristalinului. De obicei examinarea reflexului roşu pe pupila dilatată cu oftalmoscopul la o distanţă de 30 cm depărtare, relevă şi opacităţile mai mici.

Examinarea cu lampa cu fantă îngustă oferă mai multe detalii despre caracterul, localizarea şi extinderea opacifierii.

Profilaxie şi tratament

Oftalmologii recomandă folosirea ochelarilor cu protecţie UV sau a ochelarilor de soare ca o măsură de prevenţie. Reducerea factorilor de risc ca alcoolul, fumatul şi corticosteroizii alături de controlul valorilor glucozei în cazul diabetului zaharat, întârzie debutul bolii.

Schimbările frecvente de ochelari cu lentile refractive şi de corecţie pot ajuta menţinerea vederii în perioada dezvoltării cataractei. Lumina indirectă în timpul citirii minimalizează constricţia pupilară şi poate optimiza vederea de aproape, iar lentilele polarizate reduc lumina puternică.

Indicaţiile uzuale pentru chirurgie includ vederea corectată maxim <20/40 şi vederea care, subiectiv, limitează activităţi zilnice indispensabile sau necesare. Îndepărtarea cataractei este efectuată sub anestezie topică sau locală şi sedare i.v.

 

Bibliografie:

  • Mark H. Beers, Robert S. Porter, Manualul Merck de diagnostic şi tratament, Ediţia a XVIII-a,Editura All, 2012
  • Dumitrache M – Oftalmologie Clinică, Ed. Universitară „Carol Davilla”, Bucureşti, 2008
  • Paul Cernea, Tratat de oftalmologie, Ed. Medicală, 2002.