Ce se intampla cand renunti la fumat?

  1. Dupa 20 minute de cand ai renuntat la fumat pulsul si tensiunea revin la normal.
  2. La 8 ore, nivelul de monoxid de carbon revine in limite normale, nivelul de oxigen creste.
  3. Dupa 24 ore scade riscul de infarct miocardic.
  4. La 48 ore – nivelul de sensibilitatea al mirosului si gustului revin pe masura ce terminatiile nervoase incep sa se regenereze.
  5. Intre 2 saptamani si 3 luni, mergi mai bine, circulatia este imbunatatita si capacitatea pulmonara poate cresta cu pana la 30%.
  6. Intre 1 si 9 luni, nivelul de energie al organismului creste. Tusea, congestia sinusurilor si probleme respiratorii incep sa se reduca. Cilii pulmonari incep sa se regenereze si scade riscul infectiilor pulmonare.
  7. La 1 an, riscul de afectare coronara este la jumatate fata de fumatori.
  8. La 5 ani, riscul de cancer oral, esofagian este la jumatate fata de fumatori. Riscul de infarct miocardic este acelasi cu nefumatorii iar riscul de cancer pulmonar este la jumatate fata de fumatori (1 pachet/zi).
  9. Dupa 10 ani riscul de cancer pulmonar este comparabil cu al nefumatorilor. Celulele precanceroase sunt inlocuite iar riscul de cancer oral, esofagian, de vezica, rinichi si pancreatic sunt reduse.
  10. Felicitari!! Dupa 15 ani de la renuntarea la fumat, riscul bolilor cardiovasculare este egal cu cel al nefumatorilor.
Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică