Cefaclor Arena, capsule

Cefaclor Arena contine cefaclor, un antibiotic beta-lactamic care apartine grupului cefalosporinelor.
Cefaclor Arena, capsule

??? Substanța activa: Cefaclor
??? Clasa ATC: Antiinfecțioase de uz sistemic > Antibacteriene pt. uz sistemic > Alte antibacteriene beta-lactamice > Cefalosporine generația II-A, J01DC
??? Afecțiuni: infectii acute si cronice
??? Acțiune terapeutica: antibiotic beta-lactamic care apartine grupului cefalosporinelor
??? Format: capsule
??? Producator: S.C. Arena Group S.A.

Ce este Cefaclor Arena si pentru ce se utilizeaza

Cefaclor Arena contine cefaclor, un antibiotic beta-lactamic care apartine grupului cefalosporinelor.
Cefaclorul este indicat pentru tratamentul infectiilor acute si cronice de severitate diferita determinate de microorganisme sensibile la cefaclor si care pot fi tratate cu terapie orala:
??? infectii ale tractului respirator inferior: bronsite acute suprainfectate, bronsite cronice acutizate, pneumonii comunitare;
??? infectii din sfera ORL: otite medii, faringite, amigdalite si sinuzite;
??? infectii ale rinichilor si tractului urinar inferior cu exceptia prostatitei;
??? infectii cutanate si ale tesuturilor moi.
In timpul administrarii Cefaclor Arena trebuie respectare ghidurile oficiale pentru utilizarea adecvata a medicamentelor antimicrobiene.

Inainte sa utilizati Cefaclor Arena

Nu utilizati Cefaclor Arena
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la cefaclor, la alte cefalosporine sau la oricare dintre celelalte componente ale Cefaclor Arena.

Aveti grija deosebita cand utilizati Cefaclor Arena
inaintea initierii tratamentului cu cefaclor, trebuie efectuata anamneza completa privind reactiile anterioare de hipersensibilitate la cefalosporine, peniciline sau alte medicamente.
Cefaclor trebuie administrat cu precautie la pacientii alergici la peniciline, deoarece prezinta reactivitate imunologica incrucisata cu cefalosporinele.
Daca apare o reactie alergica la cefaclor, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat.
Daca este necesara asocierea cefaclorului cu aminoglicozide sau cu diuretice, cum sunt furosemida si acid etacrinic, se recomanda supravegherea atenta a functiei renale.
Similar altor antibiotice cu spectru larg, au fost raportate cazuri de colita pseudomembranoasa. In cazul aparitiei diareei severe si persistente in timpul tratamentului cu antibiotice de acest tip, trebuie avuta in vedere posibilitatea aparitiei colitei pseudomembranoase (diaree apoasa cu mucus si striuri de sange, dureri abdominale difuze sau colicative, febra si, ocazional, tenesme). In acest caz, administrarea antibioticului trebuie intrerupta si trebuie instituit tratament specific. Administrarea medicamentelor antiperistaltice este contraindicata.
Tratamentul de lunga durata cu cefaclor poate determina dezvoltarea infectiilor cu microorganisme rezistente sau fungi.
In timpul tratamentului cu cefaclor poate sa apara pozitivarea testului Coombs direct.
Pot fi influentate metodele neenzimatice de determinare a glucozei in urina (rezultate pozitive). Se recomanda determinarea nivelului glucozei urinare prin metode enzimatice cand se administreaza Cefaclor Arena.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Se recomanda evitarea asocierii cefaclorului cu aminoglicozide sau cu diuretice cu actiune intensa (creste riscul nefrotoxicitatii).
Cefaclor nu trebuie asociat, pe cat posibil, cu medicamente bacteriostatice (de exemplu cloramfenicol, eritromicina, sulfonamide, tetracicline) deoarece a fost observat un efect antagonist raportat la efectul antibacterian.
Au fost raportate cazuri izolate de prelungire a timpului de protrombina, cu sau fara sangerare, la pacientii care au utilizat cefaclor asociat cu anticoagulante de tip cumarinic.
Administrarea concomitenta de probenecid poate sa determine cresterea concentratiilor plasmatice ale cefaclor, datorita inhibarii excretiei renale a cefaclorului.

Utilizarea Cefaclor Arena cu alimente si bauturi
Cefaclor Arena poate fi administrat in timpul meselor, deoarece absorbtia sa nu va fi afectata.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
In studiile la animale, cefaclor nu a dovedit efecte teratogene. In clinica nu au fost observate efecte malformative sau fetotoxice in cazul administrarii cefaclorului in timpul sarcinii. Prin urmare, cefaclor se poate administra in timpul sarcinii, dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.
Cefaclor se excreta in laptele matern in cantitati mult inferioare dozei terapeutice. Prin urmare, alaptarea este posibila in timpul tratamentului cu cefaclor. Totusi, in caz de aparitie la nou-nascut a diareei, candidozei sau eruptiilor cutanate se recomanda fie intreruperea alaptarii, fie a tratamentului cu cefaclor.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Cefaclor Arena nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Cefaclor Arena
Deoarece contine p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de n-propil, Cefaclor Arena poate determina reactii alergice, chiar intarziate.
Cefaclor Arena mg contine tartrazina (E 102), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216). care pot provoca reactii alergice.

Cum sa utilizati Cefaclor Arena
Utilizati intotdeauna Cefaclor Arena exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti, copii cu varsta intre 10 si 12 ani, adolescenti si pacienti varstnici
In cazul infectiilor usoare (de exemplu in infectii necomplicate ale tractului urinar inferior), se recomanda o doza de 250 mg cefaclor, administrata de 3 ori pe zi (echivalent cu 1 capsula de Cefaclor Arena 250 mg de 3 ori pe zi).
In cazul infectiilor severe (de exemplu in pneumonii) sau al infectiilor cu microorganisme mai putin sensibile, doza poate fi crescuta la 500 mg cefaclor (2 capsule Cefaclor Arena 250 mg sau 1 capsula de Cefaclor Arena 500 mg) de trei ori pe zi.
Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani: doza uzuala recomandata este de 20 mg cefaclor/kg si zi, administrata la 8 ore. Pentru infectii mai severe, in special pentru otite medii si infectii determinate de germeni cu sensibilitate intermediara, doza poate fi crescuta 40 mg cefaclor/kg si zi, administrata la 8 ore. Doza maxima recomandata nu trebuie sa depaseasca 1 g cefaclor (4 capsule Cefaclor Arena 250 mg sau 2 capsule de Cefaclor Arena 500 mg) pe zi.
Copii cu varsta sub 6 ani
Pentru aceasta categorie de pacienti se recomanda administrarea altor forme farmaceutice.

Pacientii cu insuficienta renala
in caz de insuficienta renala, doza recomandata trebuie ajustata in functie de clearance-ul creatininei.
Clearance-ul creatininei intre 20 si 40 – se vor administra cate 500 mg la 12 ore
Clearance-ul creatininei < 20 – se vor administra doze injumatatite!Pacienti hemodializati Hemodializa scade timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a cefaclor cu 25-30%. La pacientii hemodializati, se recomanda administrarea unei doze de incarcare de 250 mg - 1g cefaclor, inaintea sedintei de dializa. Doza de intretinere intre doua sedinte de dializa este aceeasi cu cea mentionata anterior. Medicamentul trebuie administrat cu o cantitate suficienta de apa. Se recomanda administrarea Cefaclor Arena timp de 7-10 zile si cel putin 2-3 zile dupa ce simptomele bolii scad in intensitate. Tratamentul trebuie continuat cel putin 10 zile cand se trateaza sinuzite si infectii determinate de streptococi beta-hemolitici. in cazul tulburarilor severe gastro-intestinale manifestate cu varsaturi si diaree, nu este indicata administrarea orala a Cefaclor Arena, deoarece nu poate fi asigurata o absorbtie adecvata. Daca utilizati mai mult decat trebuie din Cefaclor Arena Daca ati luat mai multe doze de Cefaclor Arena decat trebuie, intrerupeti administrarea si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de urgenta a celui mai apropiat spital.Daca uitati sa utilizati Cefaclor Arena Luati doza pe care ati uitat-o imediat ce v-ati adus aminte. Daca mai este putin timp pana cand trebuie sa va administrati urmatoarea doza, nu o mai luati pe cea pe care ati uitat-o, urmandu-va programul obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca incetati sa utilizati Cefaclor Arena Nu intrerupeti tratamentul si nu reduceti doza fara recomandarea medicului, chiar daca simtiti o ameliorare a simptomelor. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.Reactii adverse posibile Ca toate medicamentele, Cefaclor Arena poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente: Foarte frecvente:care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10 Frecvente:care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti Mai putin frecvente:care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti Rare:care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti Foarte rare:afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti Cu frecventa necunoscuta - care nu poate fi estimata din datele disponibileTulburari gastro-intestinale: cea mai frecventa reactie adversa este diareea. Mai pot sa apara: greata, varsaturi, candidoza, glosita, stomatita. Rar, poate sa apara colita pseudomembranoasa. Tulburari ale sistemului imunitar: au fost observate reactii alergice cutanate, cum sunt exantem morbiliform, prurit si urticarie. Aceste reactii se remit la intreruperea tratamentului. Au fost raportate manifestari asemanatoare bolii serului (eritem polimorf, eruptii cutanate tranzitorii sau alte manifestari cutanate insotite de artrita/artralgie, cu sau fara febra). Adenopatia limfatica si proteinuria apar rar. Nu au fost evidentiati anticorpi circulanti. In general, aceste simptome alergice apar in timpul sau dupa al doilea ciclu de tratament cu cefaclor, mai frecvent la copii decat la adulti si scad in intensitate in cateva zile dupa oprirea tratamentului. Rar, au fost raportate sindrom Stevens-Johnson, necroza epidermica toxica, anafilaxie. Anafilaxia poate sa apara mai frecvent la pacientii cu alergie la peniciline. Evenimente anafilactoide pot deveni manifeste ca edem angioneurotic, astenie, edeme (ale fetei si membrelor), dispnee, parestezii, sincopa sau vasodilatatie. Tulburari hematologice si limfatice: eozinofilie, test Coombs pozitiv si rar, trombocitopenie. Tulburari hematologice reversibile: limfocitoza tranzitorie, leucopenie si rar, anemie hemolitica, anemie aplastica, agranulocitoza si neutropenie. Tulburari hepatobiliare: rar, au fost raportate cazuri de hepatita tranzitorie si icter colestatic, cresteri usoare ale valorilor serice ale transaminazelor si fosfatazei alcaline. Tulburari renale si ale cailor urinare: rar, poate sa apara nefropatie interstitiala reversibila la intreruperea tratamentului, precum si cresteri ale concentratiei plasmatice a ureei si creatininemiei sau valori anormale ale testelor urinare. Tulburari ale aparatului genital si sanului: prurit vaginal sau vaginita, cu sau fara candidoza. Tulburari ale sistemului nervos: rar, in special in cazul administrarii de doze mari, la pacientii cu insuficienta renala au fost raportate tulburari ale starii de constienta, hiperactivitate reversibila, agitatie, nervozitate, hipertonie, ameteli, halucinatii, crize convulsive, insomnie sau somnolenta. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Cum se pastreaza Cefaclor Arena Nu utilizati Cefaclor Arena dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.Informatii suplimentare Ce contine Cefaclor Arena Cefaclor Arena 250 mg ??? Substanta activa este cefaclorul. O capsula contine 250 mg cefaclor sub forma de cefaclor monohidrat ??? Celelalte componente sunt: continutul capsulei: celuloza microcristalina PH 101, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; capsula: dioxid de titan (E 171), tartrazina (E 122), albastru stralucitor FCF (E133), eritrozina (E 127), gelatina, p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216). Cefaclor Arena 500 mg ??? Substanta activa este cefaclorul. O capsula contine 500 mg cefaclor sub forma de cefaclor monohidrat ??? Celelalte componente sunt: continutul capsulei: celuloza microcristalina PH 101, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; capsula: dioxid de titan (E 171), eritrozina (E 127), oxid rosu de fer (E 172), gelatina, p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216).Cum arata Cefaclor Arena si continutul ambalajului Cefaclor Arena 250 mg Se prezinta sub forma de capsule tari, cu corp si capac albastru opac. Este disponibil in cutii cu unul sau 100 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule. Cefaclor Arena 500 mg Cefaclor Arena se prezinta sub forma de capsule tari, cu corp si capac rosu opac Este disponibil in cutii cu unul sau 100 blistere din PVC/Al a cate 10 capsuleDetinatorul autorizatiei de punere pe piata S.C. Arena Group S.A. Str. Ştefan Mihaileanu nr. 31, sector 2, Bucuresti, Romania Producatorul S.C. Arena Group S.A. Bd. Dunarii nr. 54, comuna Voluntari,

Articolul precedentCECLODYNE
Articolul următorCEFALEXIN