Cervicita – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Cervicita reprezintă inflamația colului uterin, partea inferioară a uterului care se deschide în vagin.

Cauze – cervicita

Cauze non-infecțioase  :

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
 • Trauma locală – iritarea colului cauzată de diafragma cervicală, tampon, dispozitivul intrauterin etc.
 • Iritația chimică – dușul vaginal, expunerea la latex, cremele contraceptive.
 • Inflamația sistemică
 • Dezechilibrul hormonal ( hormonii estrogen și progesteron)
 • Radiații

Cauze infecțioase :

Cauzele infecțioase se întâlnesc mai frecvent decât cauzele non- infecțioase și dintre acestea cel mai des sunt infecțiile sexual transmisibile :

Simptome – cervicita

 • Secreții vaginale
 • Exudat mucopurulent sau purulent din canalul endocervical.
 • Cantitatea și culoarea secrețiilor vaginale este modificată
 • Sângerări vaginale între menstruații
 • Dispareunie – dureri în timpul actului sexual
 • Dizurie, urinare frecventă
 • Prurit
 • Dureri pelviene sau abdominale inferioare

Diagnostic – cervicita

Diagnosticul se bazează pe examenul fizic al pacientei, colposcopie, examenul bimanual.

Examinarea cu speculul permite vizualizarea pereților vaginali și a colului uterin partea vaginală. În normă secrețiile vaginale nu sunt aderente la peretele vaginal, de culoare albă și fără miros. În cervicită colul uterin este eritematos, edemat. În forma mucopurulentă/ purulentă este prezent puroiul dens, culoare galben verde, urât mirositor. Acesta se colectează pentru examenul de laborator, efectuarea culturii sau colorațiilor specifice pentru examinarea la microscop.

În cazul candidozei sau alte tipuri de levuri este prezentă roșeața vulvei, pruritul, eliminări vaginale albicioase dense. Infecția cu Candida albicans este frecventă, devine simptomatică în stadiul de înflorire  cu eliminări dense cu aspect brânzos și prurit valvular.

Pentru infecția cu Herpex Simplex , în faza veziculară, este specific prezența veziculelor mici cu lichid seros, la nivelul colului uterin și vaginului. După ruperea veziculelor se formează ulcere mici. Fuziunea mai multor ulcere mici, formează un ulcer mai mare  care pune semne de întrebare întrucât seamănă cu un cancer cervical invaziv.

Inflamația cronică cu formare de ulcere repetate , lasă cicatrice pe col care pot deforma colul.

Colposcopia simplă poate fi completată cu aplicarea acidului acetic. În cazul unei infecții cu Trichomonas vaginalis papilele stromale , mărite, au aspectul unor puncte roșii pe un fundal roz-alb.

Testul Shiler presupune aplicarea în timpul examenului colposcopic a soluției Lugol, iar rezultatul depinde de gradul de descuamare a epiteliului. In cazul inflamației  se observă o serie de puncte galbene pe un fon brun. În infecția cronică aceste puncte sunt mai mari și imaginea are aspectul pielii de leopard.

În trihomoniază, o infecție frecventă, este prezent pruritul și eliminările cu un miros specific mirosului de pește. Eliminările au un aspect spumos, verde și în cantitate importantă.

Infecția sifilitică deobici nu este simptomatică , iar șancrul sifilitic apare  deobicei nu numai pe colul uterin. Ulcerul, macroscopic are un aspect de cancer cervical din care considerente este necesar efectuarea biopsiei.

Infecția cu Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae poate fi prezentă dar asimptomatică sau manifestată prin cervicită de diferit grad.

Examenul bimanual – După examinarea cu speculul urmează examenul bimanual pentru a examina sensibilitatea și mărimea colului uterin , uterului și anexelor. În caz de cervicită sau boala inflamatorie pelvină  pacienta simte durere la mobilizarea colului de către medic.

Tratament – cervicită

Cervicita bacteriană se tratează prin administrarea antibioticelor. Este necesar administrarea corectă dozelor și regimului de administrarea prescris de medic specialist pentru a eradica definitiv infecția. În cazul infecțiilor sexual transmisibile este obligator examinarea partenerului și tratarea acestuia. Pentru toată durata tratamentului este necesară abstinența de la relațiile sexuale timp de cel puțin 7 zile, altfel, este posibil ca infecția să nu fie eradicată definitiv.

Cervicita cauzată de Chlamydia trachomatis se tratează cu :

Azitromicină  – 1 g per os , o singură doză, sau

Doxyciclina – 100 mg de 2 ori pe zi timp de 7 zile

Alternativă pentru azitromicină și doxiciclină sunt medicamentele : eritromicina, ofloxacina, levofloxacina.

Cervicita cauzată de Neisseria gonorrhoeae :

Ceftriaxon – 250 mg intramuscular într-o singură doză , plus

Azitromicină  – 1 g per os într-o singură doză sau doxicilină 100 mg de 2 ori pe zi pentru 7 zile.

Cervicita cauzată de Trichomonas vaginalis :

Metronidazol – 2 g per oral , o singruă doză, sau

Tinidazol – 2  g per oral , o singură doză

Pe durata tratamentului cu metronidazol și tinidazol pacienții trebuie să excludă consumul de alcool, cât și pentru o perioadă de 24 de ore după finisarea administrării de  metronidazol și 72 de ore după tinidazol.

În cazul femeilor gravide se evită administrarea de doxiciclină, ofloxacină și levofloxacină.

Cervicita cauzată de  Herpes virusul se tratează prin administrarea per oral sau locală a medicamentelor antivirale cum este aciclovir.

Complicații  – cervicita

Colul cervical acționează ca o barieră pentru pătrunderea infecției bacteriene sau virale în uter. Cervicita cauzată de Neisseria gonorrhoea și Chlamydia trachomatis poate avansa spre uter , trompele uterine și în rezultat este posibilitatea dezvoltării bolii inflamatorii pelvine. Aceasta din urmă dacă nu este tratată poate deveni cronică sau chiar cauza probleme de fertilitate.

Prevenirea cervicitei

Pentru prevenirea cervicitei sunt necesare unele măsuri de protecție :

 • Cunoașterea istoricului sexual al partenerului, partener stabil.
 • Utilizarea prezervativului
 • Dacă se suspectă o infecție vaginală adresațivă imediat medicului dumnevoastră pentru a exclude avansarea infecției la cervix și apariția complicațiilor
 • Recomandați partenerului să facă o examinare screening pentru infecțiile sexual transmisibile.
 • Evitați iritarea chimică a vaginului

 

Bibliografie

https://emedicine.medscape.com/article/253402-overview

Helen E. Cejtin, Ellen D. Mason, A Guide to the Diagnosis and Treatment of Vaginitis and Cervicitis, Hospital Physician October 2000, p. 53–63

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervicitis/diagnosis-treatment/drc-20370818

Articolul precedentZincul seric
Articolul următorBoala incluziunilor citomegalice – infectie cu citomegalovirus
Absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie '' Nicolae Testemițanu '', Chișinău