Cine câștigă în fața stresului, realitatea sau percepția?

Stresul a devenit un fenomen amplu, demn de luat în seama în zilele noastre. Este o stare de spirit tot mai prezentă în viața de zi cu zi a oamenilor activi, a vârstnicilor și chiar a copiilor. Societatea modernă imprimă un ritm de viață alert, cu solicitari multiple, așteptări înalte și uneori dificil de îndeplinit de către ființa umană. Suprasolicitarea și presiunea asociată responsabilităților zilnice determină menținerea unei activări îndelungate a sistemului nervos simpatico, ce are un impact major asupra sănătății.

Efectele stresului se pot transnforma în probleme de sănătate precum obezitatea, oboseala cronică, diabet de tip 2, boli cardiace, afecţiuni gastrointestinale, stare inflamatorie ridicată sau  boli autoimune. Persoanele stresate au o capacitate mai redusă de a lua hotărâri, devin negativiste, au dificultăţi de concentrare și le poate fi afectată memoria. Pot experimenta emoții din sfera anxietății, furiei, ostilității, lipsei de încredere si depresiei.

Recomandarea “evitați stresul” este frecvent întâlnită dar rareori urmată, deoarece mecanismele prin pare acesta acționează sunt puțin cunoscute.

Unul dintre elementele cheie în gestionarea stresului este percepția. De obicei primul semnal este generat de către stimulul stresor, însă durata și intensitatea stării de stres este condiționată de către percepție. Interpretarea stresorului depinde de sistemul de convingeri personale (despre stimulul cu pricina) și de către evaluarea resurselor personale necesare pentru a face față stresului. În cazul în care stresorul este perceput ca amenințător (nu consideri că deții resursele necesare pentru a-i face față), sunt declanșate reacții în lanț: fiziologice, comportamentale, emoționale și cognitive. Percepția poate fi virusată cu multiple erori de gândire care influențează modul în care te poziționezi față de stres. Si tu poți gestiona stresul prin felul în care îți adaptezi percepția!

 

Psiholog Roxana Stoica

Cabinet de Psihologie

contact@roxanastoica.ro

www.roxanastoica.ro

Articolul precedentVrei să ai mai multă energie dimineața? Iată 3 pași simpli
Articolul următorHepatita B – mod de transmitere, manifestări clinice, diagnostic și tratament