Citomegalovirus Ig M

Citomegalovirus Ig M

Citomegalovirusul face parte din familia Herpesviridae și determină sindroame proteiforme atât la copil cât și la adult. Infecția este frecventă și vizează o mare parte din populatie, însă boala asociată infecției este relativ rară.

Valori normale: negativ

Semnificația clinică a anticorpilor IgM

La nou-nascut citomegalovirusul poate induce un sindrom congenital cu evoluție fatală. Afectiunea este frecvent asimptomatică, 70 – 90% din populația adultă având anticorpi pentru infecția cu CMV. Diagnosticul serologic este cel mai util și constă în decelarea anticorpilor specifici de tip IgM și IgG. Prezența anticorpilor IgM-CMV în ser este importantă pentru:
– diagnosticarea infecției verticale cu citomegalovirus, atunci când în sângele din cordonul ombilical se decelează IgM-CMV;
– diagnosticarea infecției acute sau recente cu citomegalovirus.

Anticorpii IgM-CMV survin la câteva săptămâni după infecție și se mențin în titru crescut în ser până la câteva săptămâni, ulterior nivelul seric reducându-se treptat, în decurs de 4 – 6 luni. La unii pacienți, anticorpii IgM-CMV sunt prezenți în ser câțiva ani. Prezența anticorpilor IgM-CMV în ser nu permite distincția între infecția primară sau secundară cu virusul citomegalic, deoarece reactivarea unei infecții cronice este insotiță de apariția acestor anticorpi în serul bolnavilor cu deficiență imună. Existența anticorpilor IgG-CMV în ser confirmă infecția cronică cu citomegalovirus.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Anticorpii IgG-CMV survin la o săptămână după anticorpii IgM-CMV și persistă în ser toată viața. Testele serologice sunt utile pentru triajul donatorilor de sânge sau organe și pentru monitorizarea epidemiologică.

Bibliografie:
1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
2. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001.

Articolul precedentCelule lupice
Articolul următorComplementul seric
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.