Coada calului (Equisetum arvense) – utilizări terapeutice și mod de administrare

Coada calului (Equisetum arvense)
Coada calului (Equisetum arvense)

Coada calului, cunoscută și sub denumirea de barba ursului sau părul porcului, este o plantă erbacee, perenă, care aparține familiei Equisetaceae. Tulpina plantei este neramificată, articulată, de culoare roșie-maronie sau gălbuie, prevăzută la noduri cu numeroase frunze concrescute. În vârful tulpinii pot fi observate florile plantei, de formă ovală sau cilindrică.

Planta este răspândită în regiunile cu climă temperată din emisfera nordică. În scop terapeutic sunt folosite tulpinile plantei. Planta prezintă un gust acrișor și este lipsită de miros.

Substanțele chimice prezente în mare măsură în compoziția plantei sunt sărurile de potasiu, acidul silicic, sărurile de siliciu, luteolina și apigenolul.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Coada calului prezintă proprietăți hemostatice, antiinflamatoare, umorale, cicatrizante și diuretice. Planta poate avea efect antianemic și remineralizant.

 

Utilizări terapeutice

Coada calului poate fi utilizată în cadrul următoarelor afecțiuni sau condiții patologice:

  • Afecțiunile splinei
  • Anemie
  • Răni, supurații, erizipel sau pecingine
  • Diminuarea acidității gastrice
  • Tuberculoză
  • Ulcerele gambei
  • Edeme ale membrelor inferioare
  • Bacteriurie
  • Afecțiuni inflamatorii renale: uretrite, cistite, litiază urinară
  • Hematurie
  • Reumatism articular acut
  • Artroză
  • Afte bucale
  • Stomatite
  • Afecțiuni metabolice (albuminurie)
  • Artrită reumatoidă
  • Vergeturi
  • Eczeme
  • Neurodermatite
  • Boala hemoroidală sângerândă.

 

Mod de utilizare:

Ceaiul din coada calului se prepară amestecând 2-4 grame produs cu 150 mL apă fierbinte. Amestecul se fierbe timp de 5 minute. După aceea se ia de pe foc și se lasă în repaus timp de 10-15 minute. După aceasta amestecul se strecoară și se poate consuma.

Decoctul de coada calului se prepară prin amestecarea a 500-1000 grame de plantă verde sau 50-100 grame plantă uscată cu 1 L apă. Amestecul se fierbe timp de 30 minute. După fierbere preparatul astfel obținut poate fi utilizat sub formă de comprese sau în cadrul băilor terapeutice cu coada calului.

Pe piața farmaceutică există u  preparat homeopat cunoscut sub denumirea de Imunpret N, care pe lângă extractul de coada calului mai conține și alte tipuri de extracte și prezintă acțiune antibacteriană, antivirală, antiinflamatoare și imunomodulatoare.

 

Contraindicații

Coada calului nu prezintă contraindicații.

 

Interacțiuni cu alte medicamente

Studiile au arătat că administrarea extractelor de coada calului în asocierea tratamentului antituberculos în cazul bolnavilor cu tuberculoză, crește capacitatea de acțiune a medicamentelor tuberculostatice.

 

Bibliografie:

  1. Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Oana Cioancă, Ana Clara Aprotosoaie, Anca Miron, Plante Medicinale de la A la Z, Editura Polirom, Iași, 2014
  2. Aurel Ardelean, Gheorghe Mohan, Flora Medicinală a României, Editura All, București, 2008
  3. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4132922/
  4. HORSETAIL, link: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-843-horsetail.aspx?activeingredientid=843&activeingredientname=horsetail
  5. Horsetail, link: https://medlineplus.gov/druginfo/natural/843.html

 

Articolul precedentChimenul (Carum carvi) – Utilizări terapeutice, mod de administrare, contraindicații și interacțiuni medicamentoase
Articolul următorInfarctul miocardic acut – metode de diagnostic
Echipa Be Healthy are peste 10 ani experienta in domeniul medical atat in servicii medicale cat si in industria farmaceutica. Suntem dedicati educatiei si dezvoltarii de instrumente pentru un mai bun acces la informati si servicii medicale.