Colesterolul

COLESTEROLUL

Colesterolul este o grăsime ce se găsește în toate celulele organismului:

  • 20-30% din totalul colesterolului provine din alimentație
  • 70-80% din colesterol este fabricat la nivelul ficatului

 

LDL – este considerat ,,colesterolul rău”, aspect care se referă la depunerea acestuia pe pereții arterelor, determinând ateroscleroza.

HDL – considerat colesterolul ,,bun” care nu se depune la nivelul arterelor sau țesuturilor.

Valorile crescute ale LDL-ului determină risc crescut pentru sclerozarea arterelor prin depunerea pe pereții acestora cu îngustarea lumenului.

Proveniența alimentară a colesterolului: gălbenușul de ou, ficatul, carnea grasă, smântâna, untura, slănina, icrele, lactatele nedegresate.

Legumele și fructele nu conțin colesterol.

Ereditatea, moștenirea genetică, constituie un factor important în cazul valorilor crescute ale colesterolului.

Valori de referință <200 mg la 100 ml sânge.

Colesterolul crește în:

  • afecțiuni cardiovasculare
  • diabet
  • afecțiuni cerebrale
  • afecțiuni renale
  • afecțiuni hepatice
  • afecțiuni tiroidiene