Colesterolul

35

COLESTEROLUL

Colesterolul este o grăsime ce se găsește în toate celulele organismului:

  • 20-30% din totalul colesterolului provine din alimentație
  • 70-80% din colesterol este fabricat la nivelul ficatului

 

LDL – este considerat ,,colesterolul rău”, aspect care se referă la depunerea acestuia pe pereții arterelor, determinând ateroscleroza.

HDL – considerat colesterolul ,,bun” care nu se depune la nivelul arterelor sau țesuturilor.

Valorile crescute ale LDL-ului determină risc crescut pentru sclerozarea arterelor prin depunerea pe pereții acestora cu îngustarea lumenului.

Proveniența alimentară a colesterolului: gălbenușul de ou, ficatul, carnea grasă, smântâna, untura, slănina, icrele, lactatele nedegresate.

Legumele și fructele nu conțin colesterol.

Ereditatea, moștenirea genetică, constituie un factor important în cazul valorilor crescute ale colesterolului.

Valori de referință <200 mg la 100 ml sânge.

Colesterolul crește în:

  • afecțiuni cardiovasculare
  • diabet
  • afecțiuni cerebrale
  • afecțiuni renale
  • afecțiuni hepatice
  • afecțiuni tiroidiene
Articolul precedentFaringe – definiție
Articolul următorGalactoza – definiție
Dr. Dan Cucuteanu este absolvent al Facultatii de medicina al Universitatii Carol Davila cu experienta de peste 10 ani in managementul bolilor cronice (diabet zaharat si complicatiile acestuia, cancer, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic). Dr. Dan Cucuteanu a dezvoltat sisteme de management integrat al pacientilor cronici pentru o crestere a calitatii vietii cu impact direct in supravietuire si prevenirea complicatiilor.