Colposcopia

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o metodă de investigație a vaginului și colului uterin, prin microscopie directă, tehnică ce utilizează un microscop binocular și aplicarea de acid acetic 3% pe cervix, zonele modificate fiind evidențiate printr-o colorație albă, leziuni care pot fi biopsiate dacă sunt suspectate ca modificari cu caracter malign. Colposcopul este prevăzut cu un dispozitiv optic format dintr-o sursă de lumină și o lupă care  are capacitatatea de mărire de 2 până la 60 de ori, ceea ce permite identificarea leziunilor ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber. Această investigație a redus necesitatea biopsiei conice, indispensabilă în cazul în care se suspectează o leziune endocervicală, constituind o metodă complementară frotiului citologic.

Ce rol are colposcopia și ce presupune această investigație?

Colposcopia este o metodă de screening ce vizează decelarea leziunilor în formă incipientă de la nivelul colului uterin, modificări celulare ce pot evolua spre malignizare – cancer de col uterin, dacă nu sunt identificare în timp util. Examinarea este realizată de către medicul ginecolog sau de către medicul de familie sau de asistenta medicală cu competență necesară.  Examenul se efectuează pe masa ginecologică, în poziție ginecologică, poziționând fesele așezate cât mai aproape de marginea mesei, cu picioarele depărtate și sprijinite pe suporții laterali.

Medicul începe cu examinarea vulvei, observând aspectul general, dacă prezintă semne de iritație sau infecție. Cu ajutorul unui speculum, instrument medical din metal sau plastic sterilizat, se deschid pereții vaginali, facilitând evaluarea colului uterin. În primul timp se efectuează colposcopia simplă, prin poziționarea colposcopului la intrarea în vagin fără o pregătire specială în prealabil. A doua etapă presupune badijonarea colului uterin cu acid acetic 3%, iar la final se badijonează cervixul cu soluție de Lugol. În decursul examinării se pot capta imagini sau se pot înregistra videoclipuri.

Colposcopia este dureroasă?

Examinarea nu este dureroasă, se percepe doar o ușoară stare de disconfort provocat de folosirea valvelor și durează aproximativ 1 minut. În cazul în care sunt identificate modificări și există indicație de prelevare bioptică, dar nu pot fi vizualizate leziunile în totalitate, se poate preleva țesut de la nivelul endocolului cu ajutorul unei chiurete.

Recomandări și contraindicații

După examinare pot să apară sângerări, însă pacienta nu trebuie să se alarmeze. Se recomandă evitarea contactului sexual vaginal timp de o saptamană după efectuarea colposcopiei. Realizarea biopsiei endocervicale este interzisă în perioada de gestație.

De reținut!

Modificările decelate prin colposcopie sunt întotdeauna interpretate în corelație cu examenul citologic Babeș-Papanicolau. Prezența leziunilor la nivelul colului uterin în contextul unei infecții cu tulpină HPV cu risc înalt cancerigen (16, 18, 31, 45), poate necesita efectuarea biopsiei și examenului  histopatologic pentru clarificarea diagnosticului.

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Mark H. Beers, Robert S. Porter, Manualul Merck de diagnostic şi tratament, Ediţia a XVIII-a, Editura All, 2012.
Articolul precedentBronhoscopia
Articolul următorColonoscopia
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților și specialiștilor în sănătate.