Colposcopia

79
Medic efectuează o colposcopie
Medic efectuează o colposcopie

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o tehnică ce utilizează un microscop binocular cu aplicarea de acid acetic 3% pe cervix, iar zonele modificate apar în colorație albă și pot fi biopsiate. Colposcopul este prevăzut cu un dispozitiv optic format dintr-o sursă de lumină și o lupă care  are capacitatatea de mărire de 2 până la 60 de ori și permite identificarea leziunilor ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber. Această investigație a redus necesitatea biopsiei conice, indispensabilă în cazul în care se suspectează o leziune endocervicală, constituind o metodă complementară frotiului citologic.

Colposcopia este realizată de către medicul ginecolog sau de către medicul de familie sau de asistenta medicală cu competență necesară.  Examenul se efectuează pe masa ginecologică, în poziție ginecologică, poziționând fesele așezate cât mai aproape de marginea mesei, cu picioarele depărtate și sprijinite pe suporții laterali.

Medicul începe cu examinarea vulvei, observând aspectul general, dacă prezintă semne de iritație sau infecție. Cu ajutorul unui speculum, instrument medical din metal sau plastic sterilizat, se deschid pereții vaginali, facilitând evaluarea colului uterin. În primul timp se efectuează colposcopia simplă, prin poziționarea colposcopului la intrarea în vagin fără o pregătire specială în prealabil. A doua etapă presupune badijonarea colului uterin cu acid acetic 3%, iar la final se badijonează cervixul cu soluție de Lugol. În decursul examinării se pot capta imagini sau se pot înregistra videoclipuri.

Examinarea nu este dureroasă, se percepe doar o ușoară stare de disconfort provocat de folosirea valvelor și durează aproximativ 1 minut. În cazul în care sunt identificate leziuni și există indicație de prelevare bioptică, însă nu pot fi vizualizate în totalitate se poate preleva țesut de la nivelul endocolului cu ajutorul chiretei. Realizarea biopsiei endocervicale este însă interzisă în perioada de gestație. Modificările decelate prin colposcopie sunt corelate cu examenul citologic Babeș-Papanicolau.

După examinare pot să apară sângerări, însă pacienta nu trebuie să se alarmeze. Se recomandă evitarea contactului sexual vaginal timp de o saptamană după efectuarea colposcopiei.

 

Bibliografie:

  1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
  2. Mark H. Beers, Robert S. Porter, Manualul Merck de diagnostic şi tratament, Ediţia a XVIII-a, Editura All, 2012.
Articolul precedentBronhoscopia
Articolul următorColonoscopia
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul V în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.