Concentratul leucocitar de afereză

Concentratul leucocitar de afereză

Concentratul leucocitar de afereză reprezintă un produs sanguin instabil esențial din granulocite în suspensie în plasmă, obținut prin afereza realizată pe donator unic.
Funcția principală a granulocitelor este fagocitoza bacteriilor. Preparatele granulocitare sunt pregătite pentru un singur pacient și administrat imediat. În cazul în care este necesară o depozitare, aceasta se face de preferat la +20˚C _ +24 ˚C pentru un interval maxim de 24 de ore. Păstrarea la o temperatură de 4 ˚C determină pierderea viabilității plachetelor și leucocitelor, cu formarea de microagregate, care pot trece prin filtrele dispozitivelor de transfuzie. Extragerea plachetelor în timpul preparării produselor sanguine reduce formarea microagregatelor. Reducerea volumului leucocitar este de asemenea benefic, întrucât, prin îndepărtarea învelișului leucoplachetar scade rata reacțiilor transfuzionale. Prepararea concentratului se realizează prin centrifugarea în mod continuu sau discontinuu.

Testarea pretransfuzională:
– Înainte de comandă – cu determinaea grupuluo OAB/Rh
– Înainte de livrarea componentului din instituția serviciului de sânge
– În spital înainte de transfuzie – proba de compatibilitate după grup și proba cu jelatina de 10% (Rh) între eritrocitele donatorului și serul primitorului. Concentratul granulocitar se administrează la pacienții cu neutropenie severă și sepsis, conomitent cu antibioterapie. La pacienții imunodeprimați preparatul granulocitar trebuie expus unei doze adecvate de radiații ionizante înainte de transfuzie.

 

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Bibliografie:
1. Iulian Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE.
2. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001.