Consumul de amfetamine – manifestări, diagnostic și tratament

Amfetamine
Amfetamine

Consumul de amfetamine – manifestări, diagnostic și tratament

Amfetaminele sunt medicamente ce pot fi consumate sub formă de tablete sau sub formă injectabilă. Aceste medicamente pot determina euforie, stare de hiperalertă, hipervigilență, concentrare crescută, performanță fizică crescută precum și o stare de bună dispoziție, fiind asemănătoare adrenalinei (epinefrina). Consumul prelungit poate determina dependență.

Manifestările consumului de amfetamine

Simptomatologia consumului de amfetamine este împărțită în funcție de: intoxicație acută și consum cronic. În intoxicația acută efectele consumului de amfetamine sunt similare celor produse de cocaină: starea de hipervigilență, euforie, senzație de putere și competență. La bărbați, de obicei, determină disfuncții erectile, dar cresc apetitul sexual. Consumul de amfetamine este asociat cu practicarea sexului neprotejat astfel încât, consumatorii de aceste medicamente să prezinte risc crescut pentru infecțiile transmise pe cale sexuală.

Consumul cronic reprezintă uzul repetat de amfetamine și este cauza distrucției unui număr mare de celule nervoase. Toleranța la consumul de amfetamine se dezvoltă greu, în schimb, toleranța pentru diferite efecte adverse se dezvoltă inegal, astfel că tahicardia și hipervigilența se pot diminua, în schimb sunt prezente halucinațiile și ideile delirante. Unii consumatori cronici au relatat consum mare de amfetamine într-un interval de 24 de ore, fără o simptomatologie acută observabilă. Consumatorii sunt expuși accidentelor datorită producerii unei senzații de excitare și atotputernice urmată de o stare de oboseală exagerată și de insomnie.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Administrarea injectabilă poate duce la un comportament antisocial, precum și la dezvoltarea unei psihoze paranoide. Persoanele care folosesc doze mari administrare injectabil, sunt conștiente că pot dezvolta paranoia, nefiind însă dispuși la stoparea consumului. În cazul consumului foarte intens sau la sfârșitul unei perioade de administrare intensă, consumatorul își poate pierde conștiența și poate avea un comportament delirant.

În cazul consumului repetat, după starea de stimulare, apare un sindrom de extenuare; unii dintre consumatori pot trece printr-o depresie prelungită. La oprirea consumului de amfetamine se pot observa modificări pe electroencefalogramă, considerate ca îndeplinind criteriile fizice pentru dependență. Sevrajul este însoțit de două sau trei zile de oboseală intensă, somnolență, depresie.

Diagnostic

Se realizează teste anti-drog pentru confirmarea consumului de amfetamine. Nivelul acceptat de amfetamine este de 50ng/ml în salivă.

Tratament

În intoxicația acută, pacienții răspund bine la fenotiazine. În general, terapia suportivă și o atmosferă calmă, neamenințătoare conduce la recuperare și reprezintă adesea singura metodă necesară. La consumul cronic este indicată terapia cognitiv-comportamentală (reprezintă un tip de psihoterapie) fiind utilă la o serie de pacienți. În caz de depresie asociată, se administrează și antidepresive.

 

 Bibliografie:

  1. Manualul Merck, Ed. All, Ediţia a 18- a.
  2. Comprehensive textbook of Psychiatry, Kaplan & Sadock’s, Tenth Edition, vol.1, 2017.
  3. 50 de semne ale tulburărilor psihice, James Whitney Hicks, Ed. Trei, 2012.