Cuperoza (rozaceea) – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Cuperoza, Rozaceea
Cuperoza, Rozaceea

Ce este Rozaceea (cuperoza) ?

Rozaceea ( cuperoza) este o patologie cronică a pielii, caracterizată prin înroșirea feței cu eritem, teleangiectazii, pielea aspră, erupție papulopustulară inflamatorie. Este afectată doar pielea feței și în unele cazuri ochii.

Cauze – rozacee ( cuperoza)

Nu există o cauză clar definită în declanșarea cuperozei. Se presupune a fi o combinație dintre factorii ereditari și unii factori externi :

 • Băuturi fierbinți și alimente picante
 • Consumul excesiv de alcool
 • Temperaturi extreme
 • Produse cosmetice
 • Medicamente ce dilată vasele inclusiv cele utilizate pentru hipertensiunea arterială.
 • Băi fierbinți
 • Cofeina din ceai, cafea

Alti factori care se consideră a fi cauza cuperozei sunt :

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică
 • Anomalii ale vaselor de sânge
 • Unele peptide ale pielii sunt activate de către factorii externi cum sunt razele ultraviolete, alcool ( vinul roșu în special), stres, căldura, frigul. Nivelul crescut al acestor proteine pot cauza dilatarea vasculară, înroșirea pielii și inflamația.
 • Acarienii microscopici ( demodex folliculorum) sunt inofensive pentru pielea omului, dar la persoanele cu rozacee acestea sunt într-o cantitate mai mare. Astfel se presupune că aceștia au un rol în patogeneza rozaceii.
 • Bacteriile Helicobacter pilorysunt incriminate în patogeneza rozaceii din considerente că aceasta produce o substanță biologic activă – bradikinina, care provoacă dilatarea vaselor.

 

Simptome – rozacee ( cuperoza)

Exista patru tipuri de rozacee :

Tipul Irozacee ertemo-teleangiectatică – se caracterizează prin înroșirea feței și se evidențiază dilatările vaselor de sânge. Înroșirea pielii feței se produce, de obicei, în partea centrală a feței . Pielea este sensibilă și este prezentă senzația de căldură. Pielea este uscată și dură.

Tipul II – rozacee papulo – pustulară caracterizată prin erupții specifice acneii și afectează în special femeile de vârstă medie. Papulele și pustule asemănătoare acneii apar pe partea roșie a feței. Pielea este sensibilă și grasă.

Tipul III – numit rinofima se caracterizează prin îngroșarea pielii nasului. Pielea îngroșată se caracterizează prin denivelări cu aspect estetic neplăcut. Pielea devine mai groasă pe nas, bărbie, frunte, obraji, urechi. Porii sunt mari, iar vasele sanguine sunt vizibile.

Tipul IV – este specific afectarea oculară. Afectarea ochilor se caracterizează prin ochi injectat, senzație de arsură și înțepătură în ochi, sensibilitate la lumină (fotofobie), diminuarea vederii, vase de sânge sparte la nivelul pleoapelor, prurit.

Diagnostic – cuperoza  ( rozacee)

Pentru diagnosticul rozaceii nu există teste specifice. Diagnosticul se stabilește în baza examenului fizic și istoricul bolii, analizate minuțios de către medic. Implicarea ochilor impune un examen la medicul oftalmolog.

Tratament – rozacee ( cuperoza)

Tratamentul pentru rozacee este direcționat către controlul semnelor și simptomelor.

Modificarea stilului de viață

 • Trebuie de evitat factorii declanșatori care sunt enumerați mai sus
 • Protejați- vă fața . Aplicați protecția solară zilnic. Utilizați creme speciale pentru protecție solară, pălărie de soare și evitați soarele puternic de la amiază. Trebuie de selectat protecție solară ce protejează atât împotriva razelor UV – A și UV-B. Sunt bine tolerați agenții protectori cum ar fi dioxidul de titan și oxidul de zinc. Deasemenea protectorii trebuie să conțină silicon de protecție cum este dimeticon și ciclometicon. În timpul cu vremea rece și vânt puternic purtați o eșarfă.
 • Când spălați pielea feței nu o frecați și nu o atingeți prea mult. Hidratați frecvent pielea și nu utilizați produse ce conțin alcool sau alți iritanți ai pielii.

Tratament medicamentos

 • Metronidazol aplicat topic ( cremă sau gel) – agent de prima linie. Antibioticele topice și orale la fel sunt eficace pentru pacienții cu rozacee. În unele cazuri acestea se administrează simultan urmat de administrarea doar topică în scopul terapiei de întreținere. Alte medicamente topice utilizate sunt cremă ( gel) ivermectin și cremă ( gel) cu acid azelaic . Acestea se aplică o dată sau de două ori pe zi ( evitând contacul cu ochii și gura). Efectul benefic poate fi vizualizat după câteva săptămâni.
 • Tratamentul topic cu brimonidină ( agonist al receptorilor alfa 2). Aplicat pe piele sub formă de gel acesta provoacă constricția vaselor pielii – reduce eritemul. Rezultatele sunt vizibile după 12 ore de la aplicare , dar efetul brimonidinei este temporar din care considerente trebuie de aplicat gelul regulat.
 • Dintre antibioticele orale utilizate sunt doxiciclina, tetraciclina, minociclina. Sunt utilizate în rozaceea moderată și severă .
 • Pentru rozaceea oculară este utilizat acidul fuzidic

Terapia cu Laser nonablativ este eficientă împotriva rozaceii  prin remodelarea țesutului conjunctiv al dermului și îmbunătățirea barierei dermice. Sunt necesare  1-3 cure de tratament separate de 4-8 săptămâni  pentru a obține un rezultat bun. Această metodă este foarte scumpă, fiind un dezavantaj major. Deasemena laserul este utilizat a reduce vasele dilatate , teleangiectaziile. Acesta este direcționat asupra vaselor cu afectarea minimă a țesuturilor înconjurătoare sau a cicatrizării.

Pentru rozaceea severă , în cazul unei rinofime unde pielea este îngroșată și aspectul estetic nu este plăcut, este necesară consultația unui dermatolog și a unui chirurg plastic. Eliminarea țesutului în exces și remodelarea nasului , oferindu-i un aspect mai plăcut, poate fi făcută cu ajutorul unui laser, bisturiu sau prin așa numita tehnică dermabraziune.

Bibliografie

https://emedicine.medscape.com/article/1071429-overview

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/symptoms-causes/syc-20353815

https://www.nhs.uk/conditions/rosacea/treatment/