CUTIVATE 0,05 mg/g UNGUENT

cutivate-05mgg-crema
cutivate-05mgg-crema

 

   CUTIVATE 0,05 mg/g UNGUENT

| DetaliiIndicații | Doze | Contraindicații | Interacțiuni | Sarcina
Reacții adverse | Supradoza

Detalii

Denumirea comerciala: CUTIVATE 0.05%
Denumirea comuna internationala: FLUTICASONUM PROPIONAT – 0.05%
Forma farmaceutica: crema
Bucati: 1 crema
Doza (concentratia): 0.05%
Forma de prezentare: CUTIE X 1 TUB DIN AL X 15 G CREMA
Firma: GLAXO WELLCOME
Tara: Marea Britanie
Cod CIM: W13497001

Cod ATC: D07AC17
D – preparate dermatologice
D07 – corticosteroizi de uz dermatologic
D07AC – corticosteroizi puternici (grup iii)

Indicații

Adulţi

Cutivate unguent este un medicament glucocorticoid topic cu potenţă ridicată indicat în tratamentul adulţilor, copiilor şi sugarilor cu vârsta de peste trei luni, pentru ameliorarea manifestărilor pruriginoase şi inflamatorii ale dermatozelor sensibile la glucocorticoizi, cum sunt: dermatita atopică (inclusiv dermatita atopică la copii), dermatita numulară (eczema discoidă), prurigo-nodular, psoriazis (cu excepţia psoriazisului în placarde), lichen simplex cronic (neurodermita) şi lichen plan, dermatita seboreică, dermatita alergică sau iritantă de contact, lupus eritematos discoid, adjuvant în tratamentul eritrodermiei generalizate, în asociere cu un glucocorticoid sistemic, reacţii la înţepăturile de insecte, miliaria (miliaria eritematoasă).

Copii

Pentru copiii cu vârsta mai mare de trei luni care nu răspund la tratamentul cu glucocorticoizi de potenţă joasă, este indicat Cutivate unguent pentru ameliorarea manifestărilor pruriginoase ale dermatitelor atopice, sub supravegherea unui specialist. În cazul altor dermatoze care răspund la tratamentul cu glucocorticoizi, trebuie cerut sfatul specialistului înainte de a se folosi Cutivate unguent.

Reducerea riscului de recidivă

Cutivate unguent este indicat în reducerea riscului recidivelor în dermatita atopică recurentă cronică o dată ce un episod acut a fost tratat complet.

Doze

Adulţi, vârstnici, copii şi sugari cu vârsta de 3 luni şi peste

Cutivate unguent este adecvat în special pentru tratamentul leziunilor uscate, lichenificate sau cu crustă.

Dermatită inflamatorie

Se aplică masând uşor un strat subţire de Cutivate unguent pe zona cutanată afectată utilizând doar cantitatea necesară pentru a acoperi întreaga zonă afectată, o dată sau de două ori pe zi, în tratament de până la 4 săptămâni până la ameliorarea simptomelor, apoi se reduce frecvenţa aplicaţiilor sau se trece la utilizarea unui medicament cu potenţă mai mică. Dacă simptomele se înrăutăţesc sau nu se ameliorează în 2-3 săptămâni, tratamentul trebuie reeveluat.

Dermatite atopice

Tratamentul cu corticosteroizi topici trebuie întrerupt treptat de îndată ce se obţine controlul simptomelor, continuându-se cu un preparat emolient, ca tratament de întreţinere.

În cazul întreruperii bruşte a tratamentului cu corticosteroizi topici, poate apărea recidiva dermatozelor preexistente, mai ales în cazul utilizării corticosteroizilor cu potenţă ridicată.

Reducerea riscului de recidivă

Odată ce un episod acut a fost efectiv tratat, frecvenţa aplicaţiilor trebuie redusă la o aplicare pe zi, de două ori pe săptămână, fără pansament ocluziv. Aplicarea de Cutivate unguent trebuie continuată pentru toate zonele cutanate anterior afectate sau pe zonele cunoscute cu risc potenţial de recidivă. Acest regim de administrare trebuie combinat cu utilizarea zilnică a unui preparat emolient. Starea de sănătate trebuie reevaluată periodic.

Copii cu vârsta de peste 3 luni

Copiii sunt mai predispuşi la a dezvolta reacţii adverse locale sau sistemice la glucocorticoizi de uz topic, necesitând în general tratamente de scurtă durată şi utilizarea unor corticosteroizi mai puţin potenţi decât cei utilizaţi în cazul adulţilor.

Cutivate unguent trebuie administrat cu atenţie, astfel încât cantitatea aplicată să conţină doza minimă eficace.

Vârstnici

Studiile clinice nu au evidenţiat diferenţe între pacienţii vârstnici şi cei tineri privind răspunsul clinic. Frecvenţa crescută a deficienţelor funcţiilor hepatice sau renale la vârstnici poate întârzia eliminarea în cazul unei absorbţii sistemice. Ca urmare, trebuie utilizată doza minimă eficace într-un tratament de scurtă durată pentru a obţine efectul clinic dorit.

Insuficienţă renală şi hepatică

În cazul absorbţiei sistemice (în cazul aplicării pe suprafeţe mari pentru o perioadă lungă de timp), metabolizarea şi eliminarea pot fi întârziate, crescând astfel riscul toxicităţii sistemice. Ca urmare, trebuie utilizată doza minimă eficace într-un tratament de scurtă durată pentru a obţine efectul clinic dorit.

Contraindicații

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1.

Infecţii cutanate netratate, acnee rozacee, acnee vulgară, dermatită periorală, prurit perianal şi genital, prurit fără inflamaţie, dermatoze la copii cu vârsta sub 3 luni (incluzând dermatita şi urticariile datorate scutecelor).

Atenționări

Propionatul de fluticazonă trebuie utilizat cu atenţie la pacienţi cu istoric de hipersensibilitate locală la corticosteroizi sau la oricare dintre excipienţi. Simptomele reacţiilor alergice locale (vezi pct. 4.8) pot fi similare celor ale afecţiunii tratate.

Manifestări de hipercorticism (sindrom Cushing) şi supresia reversibilă a axului hipotalamo-hipofizo- corticosuprarenalian, conducând la insuficienţă glucocorticoidă pot apărea la unii pacienţi ca urmare a unei absorbţii sistemice crescute a glucocorticoizilor topici. Dacă au fost observate oricare dintre manifestările de mai sus, întrerupeţi tratamentul gradat prin reducerea frecvenţei aplicaţiilor sau prin trecerea la un glucocorticoid mai puţin potent. Întreruperea bruscă a tratamentului poate conduce la o insuficienţă glucocorticoidă (vezi pct. 4.8).

Factorii de risc în creşterea efectelor sistemice sunt:

 • potenţa şi formularea glucocorticoidului topic
 • durata tratamentului
 • aplicarea pe suprafeţe extinse
 • utilizarea pe zone cutanate acoperite, de exemplu zone intertriginoase sau sub pansament ocluziv (scutecul la sugari poate acţiona ca un pansament ocluziv)
 • hidratarea crescută a stratului cornos al pielii
 • utilizarea pe zone cu piele subţire, cum ar fi faţa
 • utilizarea pe piele crăpată sau în alte afecţiuni în care bariera de protecţie a pielii este deteriorată
 • în comparaţie cu pacienţii adulţi, copii şi sugarii absorb cantităţi proporţional mai mari de glucocorticoizi topici şi de aceea sunt mai susceptibili la toxicitatea sistemică a acestora.Acest lucru este din cauză că bariera de protecţie a pielii copiilor este insuficient dezvoltată şi aceştia au o suprafaţă mai mare în raport cu greutatea corpului, comparativ cu adulţii.Copii

  La sugari şi copii cu vârsta sub 12 ani, tratamentul continuu pe termen lung cu glucocorticoizi topici trebuie evitat când este posibil, deoarece la aceştia este mult mai probabilă apariţia supresiei suprarenalei.

  Utilizarea în psoriazis

  Utilizarea glucocorticoizilor topici trebuie făcută cu precauţie în psoriazis, având în vedere că în unele cazuri au fost raportate recăderi ale bolii, dezvoltarea toleranţei, creşterea riscului de apariţie a psoriazisului pustular generalizat şi efecte toxice locale sau sistemice determinate de alterarea funcţiei de barieră a tegumentului. În cazul utilizării Cutivate unguent în psoriazis este necesară supravegherea cu atenţie a pacienţilor şi consultarea unui medic dermatolog.

  Utilizarea la nivelul feţei

  Nu este recomandată aplicarea pe termen lung la nivelul feţei deoarece această zonă este mai susceptibilă a suferi modificări atrofice.

  Utilizarea la nivelul pleoapelor

  În cazul aplicării pe pleoape, trebuie evitat contactul produsului cu ochii, datorită riscului de apariţie a cataractei sau glaucomului în urma utilizării repetate.

  Utilizarea în infecţii concomitente

  Pentru tratamentul leziunilor inflamatorii infectate apărute în timpul administrării Cutivate unguent, trebuie utilizată o terapie antimicrobiană corespunzătoare. În cazul extinderii infecţiei este necesară întreruperea tratamentului cu corticosteroizi topici şi administrarea de chimioterapice antimicrobiene adecvate.

  Creşterea riscului de apariţie a infecţiilor prin folosirea unor pansamente ocluzive

  Infecţiile bacteriene sunt favorizate de căldura şi umiditatea existente în pliurile cutanate sau indusă de folosirea unor pansamente ocluzive. La utilizarea de pansamente ocluzive, tegumentul trebuie curăţat înaintea aplicării unui nou pansament.

  Ulcere cronice ale piciorului

  Glucocorticoizii topici sunt utilizaţi uneori pentru a trata dermatitele cronice asociate ulcerului cronic al piciorului. Totuşi, această utilizare poate fi asociată cu o creştere a frecvenţei apariţiei reacţiilor alergice locale şi risc crescut de apariţie a infecţiilor locale.

  La doze terapeutice de fluticazonă propionat unguent este puţin probabil să apară supresia evidentă a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (valoarea cortizolului seric dimineaţa mai mică de 5 mcg/dl) atâta vreme cât nu se aplică pe o suprafaţă mai mare de 50% din suprafaţa totală a corpului şi atâta vreme cât nu se depăşeşte o doză de 20 g pe zi.

  Cutivate unguent conţine propilenglicol. Acesta poate provoca iritaţie cutanată.

Interacțiuni

Tratamentul concomitent cu medicamente care pot inhiba izoenzima CYP3A4 a citocromului P450 (de exemplu, ritonavir, itraconazol), a demonstrat o inhibare a metabolizării corticosteroizilor, conducând la o expunere sistemică crescută. Riscul ca această interacţiune medicamentoasă să devină relevantă clinic, depinde de doza şi modul de administrare a corticosteroizilor şi de potenţa inhibitorului CYP3A4.

Sarcina

Fertilitatea

Nu există date care să evalueze efectul corticosteroizilor topici asupra fertilităţii umane.

Sarcina

Există puţine date privind utilizarea propionatului de fluticazonă la femei gravide.

Administrarea corticoizilor topici la animalele gestante poate provoca anomalii ale dezvoltării fetale, dar nu există dovezi convingătoare că administrarea corticoizilor sistemici poate cauza creşterea incidenţei deformaţiilor congenitale la om. Administrarea propionatului de fluticazonă în timpul sarcinii trebuie luată în considerare numai dacă beneficiul terapeutic pentru mamă este mai mare decât orice risc potenţial pentru făt. Trebuie utilizată doza minimă eficace într-un tratament de scurtă durată.

Alăptarea

Nu a fost stabilită siguranţa utilizării corticosteroizilor topici în timpul alăptării.

Nu se cunoaşte dacă utilizarea topică a corticosteroizilor poate conduce la o absorbţie sistemică suficientă care să determine cantităţi detectabile ale acestora în laptele matern.

Atunci când s-au obţinut concentraţii plasmatice măsurabile la femele de șobolan aflate în perioada de lactaţie, ca urmare a injectării subcutanate, s-a observat prezenţa propionatului de fluticazonă în lapte.

Administrarea propionatului de fluticazonă la mamele care alăptează trebuie luată în considerare numai dacă beneficiul terapeutic pentru mamă este mai mare decât orice risc potenţial pentru sugar.

Dacă este utilizat pe perioada alăptării, Cutivate unguent nu trebuie aplicat la nivelul sânilor pentru a se evita ingerarea accidentală de către sugar.

Capacitatea de a conduce vehicule

Nu au fost efectuate studii pentru a investiga efectul propionatului de fluticazonă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Un efect negativ asupra acestor activități nu poate fi anticipat din profilul de reacții adverse al propionatului de fluticazonă.

Reacții adverse

Evenimentele adverse au fost enumerate mai jos în funcţie de sistem, organ, clasă şi frecvenţă.

În funcţie de frecvenţă, este utilizată următoarea convenţie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100, <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000, <1/100), rare (≥1/10000, <1/1000), foarte rare (<1/10000), inclusiv raportările izolate.

Reacţii adverse raportate după punerea pe piaţă Infecţii şi infestări

Foarte rare: infecţii oportuniste.

Ca urmare a utilizării corticosteroizilor au fost raportate infecţii secundare, mai ales când sunt utilizate pansamente ocluzive sau când sunt interesate pliurile cutanate.

Tulburări ale sistemului imunitar

 

Foarte rare: hipersensibilitate.

Tulburări endocrine

 

Foarte rare: supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian:

 • creşterea în greutate/obezitate
 • întârziere în creşterea în greutate/înălţime la copii
 • simptome de sindrom Cushing (de exemplu, faţă în formă de lună, obezitate centrală)
 • scăderea nivelului cortizolului endogen
 • hiperglicemie/glucozurie
 • osteoporoză
 • cataractă
 • glaucomTulburări vasculare
 • Foarte rare: hipertensiune arterialăAfecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat Frecvente: prurit.Mai puţin frecvente: senzaţie locală de arsură.

  Foarte rare: subţiere a pielii, atrofie, vergeturi, telangiectazie, modificări de culoare a pielii, hipertricoză, dermatite alergice de contact, exacerbarea simptomelor existente, psoriazis pustulos, eritem, erupţie cutanată, urticarie.

  Raportarea reacţiilor adverse suspectate

 • Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradoza

Simptome

Propionatul de fluticazonă aplicat topic poate fi absorbit într-o cantitate suficientă pentru a produce efecte sistemice. Apariţia supradozajului acut este puţin probabilă, cu toate acestea pot să apară manifestări de hipercorticism în cazul tratamentului prelungit cu doze mai mari decât cele recomandate sau în cazul utilizării greșite (vezi pct. 4.8).

Tratament

În cazul apariţiei supradozajului, aplicarea propionatului de fluticazonă trebuie întreruptă gradual prin reducerea frecvenţei aplicaţiilor sau trecerea la utilizarea unui medicament cu potenţă mai mică, din cauza riscului apariţiei manifestărilor de hipercorticism.

Gestionarea tratamentului trebuie făcută sub control medical.

Proprietăți farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenţă mare (grup III), codul ATC: D07AC17.

Propionatul de fluticazonă este un glucocorticoid cu o activitate topică antiinflamatoare, antipruriginoasă şi cu proprietăţi vasoconstrictive.

Acţionează ca agent anti-inflamator prin multiple mecanisme: prin inhibarea fazei târzii a reacţiilor alergice incluzând scăderea densităţii mastocitelor, reducerea chemotaxiei şi activarea eozinofilelor, scăderea producţiei de citokine a limfocitelor, monocitelor, mastocitelor şi eozinofilelor şi prin inhibarea metabolizării acidului arahidonic.

Propionatul de fluticazonă este un glucocorticoid cu o puternică activitate topică antiinflamatoare, dar cu activitate slabă de supresie a axului hipotalamo-hipofizaro-corticosuprarenal, după administrare dermică. Din aceste motive, utilizarea terapeutică este mai întinsă decât a majorităţii steroizilor folosiţi în mod curent.

După administrare subcutanată există o activitate sistemică înaltă, activitate care nu este la fel de mare în cazul administrării orale. Studiile in vitro au arătat o afinitate mare şi o acţiune agonistă pe receptorii glucocorticoizilor.

Propionatul de fluticazonă nu are efecte hormonale neaşteptate şi nici efecte marcante sau ascunse asupra sistemului nervos central şi periferic, a tractului gastrointestinal, a sistemului cardiovascular sau a sistemului respirator.

Proprietăți farmacocinetice

Absorbţie

Biodisponibilitatea după administrarea topică sau după administrare orală este foarte mică, datorită absorbţiei cutanate mici şi a absorbţiei intestinale reduse, precum şi datorită metabolizării intense la primul pasaj hepatic.

Biodisponibilitatea orală se apropie de zero datorită absorbţiei intestinale reduse, precum şi datorită metabolizării intense la primul pasaj hepatic. De aceea, expunerea sistemică la propionat de fluticazonă după ingestia de propionat de fluticazonă unguent va fi mică.

Distribuţie

Studii ale distribuţiei medicamentului după administrare orală în organism au arătat că în circulaţia sistemică trec doar cantităţi infime de substanţă şi că toată cantitatea de fluticazonă propionat sistemică este rapid eliminată prin bilă şi fecale.

Propionatul de fluticazonă nu se acumulează în ţesuturi şi nu se leagă de melanină.

Metabolism

Datele farmacocinetice în cazul şobolanului şi al câinelui indică o eliminare rapidă şi un clearance metabolic ridicat. Şi la om metabolizarea este intensă, iar excreţia este rapidă. Astfel, după pătrunderea în circulaţia sistemică a medicamentului aplicat cutanat, acesta va fi inactivat rapid. Principala cale de metabolizare este hidroliza până la un acid carboxilic, care are acţiune glucocorticoidă şi antiinflamatorie foarte slabă.

Eliminare

În studiile făcute pe animale, calea de excreţie nu depinde de calea de administrare a propionatului de fluticazonă. Medicamentul se excretă predominant prin materiile fecale, iar excreţia este completă în 48 ore.

Date preclinice de siguranţă

 

Carcinogeneză

Studii pe termen lung ce au investigat potenţialul carcinogenic al propionatului de fluticazonă administrat topic sau oral nu au pus în evidenţă nici un efect carcinogenic.

Genotoxicitate

Propionatul de fluticazonă nu a demonstrat efecte mutagenice într-o serie de teste in vitro pe celule bacteriene sau recoltate de la mamifere.

Fertilitate

Într-un studiu de fertilitate şi performanţa reproducătoare generală la şobolani, administrarea subcutanată de fluticazonă propionat la femele în doză de până la 50 micrograme/kg/zi şi la masculi în doză de până la 100 micrograme/kg/zi (apoi redusă până la 50 micrograme/kg/zi) nu a avut nici un efect asupra performanţelor de împerechere sau asupra fertilităţii.

Sarcină

Administrarea subcutanată de propionat de fluticazonă la şoareci (150 micrograme/kg/zi), şobolani (100 micrograme/kg/zi) sau iepuri (300 micrograme/kg/zi) în cursul sarcinii, a determinat anomalii fetale, inclusiv fisura boltei palatine. Administrarea orală nu a determinat anomalii fetale, în concordanţă cu biodisponibilitatea scăzută a propionatului de fluticazonă administrat oral.