CYFRA 21-1

Cyfra 21-1 este o investigație paraclinică utilizată pentru măsurarea fragmentelor de citokeratină 19 prezente la nivelul sângelui. Această investigație se realizează într-un mod asemănător testului ELISA.  Determinarea cyfra 21-1 este indicată în cazul bolnavilor cu neoplasm pulmonar și carcinom cu celule scuamoase.

Cyfra 21-1 este un marker tumoral specific neoplasmelor pulmonare. Investigația utilizează doi anticorpi monoclonali specifici citokeratinei 19. Aceștia sunt BM 19.21 și KS 10.1. Valori ale cyfra 21-1 aflate peste 5 ng/mL pot sugera prezența unei formațiuni tumorale maligne la nivel pulmonar.

Valoarea markerului tumoral cyfra 21-1 este direct proporțională cu dimensiunea și stadiul de evoluție al formațiunii tumorale în cazul neoplasmului pulmonar. Cu cât valoarea markerului este mai mare, cu atât tumora este mai voluminoasă și mai avansată loco-regional. Determinarea markerului cyfra 21-1 este utilă pentru monitorizarea evoluției și răspunsului la tratament al neoplasmului pulmonar.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

 

Valori normale: 1,3 ng/mL (<3,3 ng/mL)

Valori crescute:

  • Neoplasmul pulmonar (carcinom cu celule scuamoase, carcinom cu celule mici, carcinom cu celule mari nediferențiate și adenocarcinom)
  • Tumori benigne pulmonare
  • Metastaze pulmonare
  • Pneumonia
  • Tuberculoza pulmonară
  • Neoplasm laringian
  • Neoplasm de vezică urinară.

 

Bibliografie: 

  1. Ana Petroiu, Ioana Raluca Siska, Anca Roman, Liliana Ardeoan, MEDIUL INTERN –SÂNGE-, Editura ,,Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2001
  2. Iulia Neagu, Ghidul explicativ al principalelor ANALIZE MEDICALE
  3. Utility of the serum tumor markers: CYFRA 21.1, carcinoembryonic antigen (CEA), and squamous cell carcinoma antigen (SCC) in squamous cell lung cancer., link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11277326
Articolul precedentBilirubina totală
Articolul următorProlactina
Clinical Content Manager în cadrul echipei Be-Healthy cu atribuții privind realizarea și moderarea materialelor științifice și articolelor cu conținut medical destinate pacienților sau specialiștilor în sănătate. În prezent este studenta anul VI în cadrul Facultății de Medicină Generală, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, având experiență editorială ca blogger cu profil de healthy living și competențe obținute prin programele de studii pedagogice și management medical.