Dezlipirea de retina – simptome, diagnostic și tratament

Dezlipirea de retina – simptome, diagnostic și tratament

Dezlipirea de retină constă în separarea stratului neuronal de epiteliul pigmentar subiacent. Simptomele vizează scăderea vederii periferice sau centrale, deseori descrisă în faza acută ca o cortină ce cade, asociind tulburări de vedere indolore, incluzând miodezopsiile şi fosfene.

Diagnosticul se stabileşte prin fundoscopie indirectă: ultrasonografia poate determina extensia leziunii.

Tratamentul imediat de reaplicare a retinei este imperativ, mai ales dacă este ameninţată vederea centrală. Tratamentul include corticosteroizi sistemici, închiderea lipsei de substanţă retiniană prin laser, diatermie sau crioterapie, identaţia sclerală; criopexia transsclerală; fotocoagularea; retinopexia pneumatică; chirurgia intravitroasă şi enucleerea, metoda fiind aleasă în funcţie de cauză si localizarea leziunii.

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Majoritatea leziunilor reversibile apar în primele stadii, de aceea după dezlipirea maculei şi scăderii acuităţii vizuale, tratamentul este mai puţin urgent.

Dezlipirea regmatogenă implică o ruptură retiniană. Ea apare mai frecvent în cazul miopiei, după chirurgia cataractei sau traumă oculară. Dezlipirea nonregmatogenă (fără ruptură retiniană) poate fi produsă de tracţiuni vitreene sau prin transsudarea de lichid în spaţiul subretinian.

Simptomatologie şi diagnostic

Dezlipirea de retină nu este însoţită de durere, iar simptomele timpurii includ miodezopsii vitroase neregulate, întunecate, fosfene şi vedere înceţoşată. Odată cu avansarea dezlipirii, pacientul percepe o cortină sau văl în câmpul vizual. Dacă este interesată şi macula, acuitatea vizuală centrală scade în mod dramatic. Fundoscopia directă poate arăta neregularităţi retiniene şi o reliefare retiniană buloasă cu vase sanguine de culoare roşu-închis.

Dezlipirea de retină este sugerată de simptomatologie şi examenul fundului de ochi. Fundosccopia indirectă cu depresia sclerală ajută la detectarea rupturilor şi dezlipirii periferice.

Dacă o hemoragie vitrosă produsă de o ruptură retiniană acoperă retina, trebuie suspectată o dezlipire de retină şi trebuie efectuată imediat o ecografie în mod B-scan.

Tratament

Dezlipirea de retină este de obicei localizată, însă uneori, datorită rupturilor retiniene, daca nu este tratată corect, se poate extinde la nivelul întregii retine.      Orice pacient suspectat de dezlipire de retină trebuie să consulte urgent un medic oftalmolog.

Tratamentul dezlipirii regmatogene constă în închiderea găurilor retiniene prin laser, diatermie sau crioterapie. Ochiul poate fi tratat prin identaţie sclerală, în timpul căreia se drenează lichid din spaţiul subretinian. Rupturile retiniene fără dezlipire pot fi închise prin criopexie transconjunctivală, iar rupturile posterioare pot fi închise prin fotocoagulare.

 

Bibliografie:

  • Mark H. Beers, Robert S. Porter, Manualul Merck de diagnostic şi tratament, Ediţia a XVIII-a,Editura All, 2012
  • Dumitrache M – Oftalmologie Clinică, Ed. Universitară „Carol Davilla”, Bucureşti, 2008
  • Paul Cernea, Tratat de oftalmologie, Ed. Medicală, 2002.