Insulinoterapia in diabetul zaharat tip 2

Insulinoterapia in diabetul zaharat tip 2 se poate initia in orice moment al evolutiei bolii, avand certe beneficii clinice, glicemice si cardiovasculare.

Indicatiile insulinoterapiei
Initierea insulinoterapiei
Regimul de insulinoterapie bazal
Regimul de insulinoterapie bazal plus
Regimul cu insuline premixate

Indicatiile insulinoterapiei in diabetul zaharat tip 2 sunt urmatoarele:

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

1. Diabet zaharat tip 2 nou diagnosticat cu:
hiperglicemie importanta la diagnostic a jeun peste 250 mg/dl
– glicemia in orice moment al zilei peste 300 mg/dl
– valoarea hemoglobinei glicozilate peste 10 %
– cetonurie
– prezenta simptomelor specifice
2. Esecul in obtinerea obiectivelor glicemice prin tratament cu metformin, metformin combinat cu sulfoniluree, metformin combinat cu tiazolidindiona sau metformin combinat cu sulfoniluree si tiazolodindiona sau alte combinatii cu clase noi de antidiabetice orale (inhibitori de DPP 4 sau incretine), cu HbA1c peste 8,5%
3. Decompensarea generata de evenimente acute (infectii, traumatisme)
4. Managementul clinic perioperator
5. Sarcina si lactatia
6. Insuficienta organelor vitale (boli hepatice, renale)
7. Reactii adverse importante la terapia orala
8. Infarctul miocardic acut (indicatie relativa)

Initierea insulinoterapiei precoce in tratamentul diabetului zaharat tip 2 ar ajuta la atingerea tintei glicemice si ar minimiza riscul aparitiei complicatiilor cronice ale diabetului, studiul UKPDS demonstrand cert aceasta relatie. Initierea insulinoterapiei este asociata cu beneficii metabolice prin imbunatatirea controlului glicemic dar si a profilului lipidic.

Regimul de insulinoterapie bazal.
Initierea insulinoerapiei se poate realiza cu regimul bazal, fiind utilizat cel mai frecvent in intensificarea tratamentului pacientului cu diabet zaharat tip 2 aflat pe medicatie orala cu metformin sau combinatii duble/triple de antidiabetice orale si necontrolat. Initierea acestui regim de insulina se face cu insulina intermediara sau cu analog lent si se titreaza in functie de glicemia a jeun. Utilizarea analogului scade riscul hipoglicemiilor nocturne.

Regimul de insulinoterapie bazal plus urmareste corectarea glicemiilor postprandiale dupa ce insulina bazala a fost titrata pana la obtinerea glicemiilor a jeun in tintele terapeutice. In functie de glicemiile postprandiale de la una din cele trei mese principale/doua sau toate trei se va corecta cu insulina analog rapid, injectat inaintea mesei/meselor respective.

Regimul cu insuline premixate – insulinele premixate cu amestecuri de insuline rapide sau analogi rapizi cu insuline intermediare in proportii variabile (25/75, 30/70, 50/50). Insulinele premixate se utilizeaza in doua injectii pe zi, la interval de 12 ore, inaintea micului dejun si cinei. Actiunea lor este bifazica, insulina rapida acoperind necesarul de insulina al micului dejun, intervalul intre mic dejun si pranz, varful insulinei intermediare acopera pranzul iar restul intervalul pana la cina. Injectia de la cina acopera cina si perioada de noapte. Dezavantajul acestei terapii il constituie dificultatea titrarii si necesitatea unor mese cu cantitati fixe de glucide la ore fixe si un risc crescut de hipoglicemii inaintea pranzului si noaptea.