Diabetul zaharat – simptome, criterii de diagnostic, ținte terapeutice

Diabetul zaharat este o boala cronica caracterizata print-o glicemie crescută, care necesită îngrijire medicală continuă, insulina secretată de organism fiind insuficientă sau inficientă în controlul glicemiei.

Mai multe sisteme ale organismului sunt afectate de diabetul zaharat:

  • Cardiovascular
  • Endocrin
  • Nervos
  • Renal

În funcție de etiologie Diabetul zaharat este clasificat în :

  • Diabet de tip 1 care reprezintă 5-10% din totalul pacienților cu diabet și se caracterizează prntr-un deficit total de insulină dat de distrugerea celulelor beta pancreatice. În 90% din cazuri cauze este autoimună fiind asociat cu sistmul HLA
  • Diabetul de tip 2 reprezintă 90% din toate cazurile și se caracterizează printr-o scădere prograsivă a secreției insulinei asociat cu o insulinorezistență crescută. Este tipic pentru persoane cu vârsta peste 30 ani, supraponderalesau obeze, cu un istoric familial de diabet
  • Diabet zharat secundar 1-2% din toate cazurile de diabet apara la persoane prezintă defecte genetice al funcției beta celulare, modifică genetice în acțiunea insuline, sau apare ca urmare a unor boli pancreatice ( cum ar fi pancreatita, cancerul de pancreas, fibroza chistică, hemocromatoza). Diabetul secundar poate să mia apară ca urmare a unor boli endocrine: ( sindrom Cushing, glucagonom, feocromocitom, hipertiroidism, somatostatinom) sau poate fi indus de anumite medicamente (pentamidină, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, tiazide, agoniști beta-adrenergici. Alfa-interferon), infecții sau sindorame genetice asociate diabetului (sindrom Down, sindrom Klinefelter, sindrom Turner, sindrom Wolfram, coreea Hutington, distrofia miotonică).
  • Diabetul gestațional : tulburare glicemică apărută în timpul sarcinii

Semne si simptome ale diabetului zaharat:

  • Poliurie
  • Polidipsie
  • Polifagie
  • Scădere ponderală
  • Slăbiciune
  • Oboseală
  • Infecții frecvente

 

Criterii de diagnostic pentru diabetul zaharat:

  • Glicemie a jeun ≥ 126 mg/dl – recoltată la peste 8 ore de la ultima masă
  • Hemoglobina glicozilată – HbA1C ≥ 6,5%
  • Glicemie ≥ 200 mg/dl la 2 ore de la încărcarea cu glucoză (TTGO)

Dacă există simptome clinice de diabet este suficient să există o singură analiză modificată pentru diagnosticare

În cazul diabetului gestațional se utilizează valorile de mai sus până în săptămâna 24. Ulterior glicemia a jeun ≥ 92 mg/dl, glicemie la 1 oră (TTGO) ≥ 180 mg/dl, glicemie la 2 ore ≥ 153mg/dl

 

Complicațiile diabetului sunt:

  • Cetoacidoza diabetică – CAD
  • Coma hiperosmolară diabetică – CHOD
  • Acidoza lactică
  • Microangiopatia diabetică
  • Nefropatia diabetică
  • Retinopatia diabetică
  • Macroangiopatia diabetică – ateroscleroza
  • Cardiopatia ischemică cronică – CIC
  • Arteriopatia memebrelor inferioare
  • Gangrena diabetică
  • Boala vasculară a trunchiurilor supraaortice
  • Hepatosteatoza
  • Osteoartopatia diabetică sau picorul Charcot sau piciorul neuropatic

Tratamentul constă în controlul glicemic și al complicațiilor.

Ținte terapeutice:

Adulți:

  • glicemie preprandială – 70 – 130 mg/dl
  • glicemie postprandială < 180 mg/dl (1-2 ore)
  • HbA1c< 7%

Diabet gestațional:

  • glicemie preprandială < 95 mg/dl
  • glicemie postprandială < 140 mg/dl (1 oră)

Copii:

  • 0-6 ani glicemie preprandială 100 – 180 mg/dl HbA1c< 8.5%
  • 6-12 ani glicemie preprandială 90 – 180 mg/dl HbA1c< 8 %
  • 13-19 ani glicemie preprandială 90 – 130 mg/dl HbA1c< 7.5%