Diareea

Durere pelvină

Diareea este caracterizata prin scaune dese, moi si apoase. Simptomele care însoțesc diareea sunt voma, crampele, setea și durerile abdominale. Unele persoane fac febra. Rare ori este o stare grava, cu excepția copiilor mici sau a vârstnicilor. Diareea determina atat pierderea lichidelor, cât și a electroliților, ceea ce creeaza multe probleme. Diareea poate apărea singură sau însoțită de simptome ale altor boli.

Printre nenumăratele cauze ale diareei sunt digestia incompleta a alimentelor, intoxicația și alergiile alimentare, consumul de alcool în exces, consumul de apa contaminata, cafeina, magneziul, laxativele și sorbitolul (pentru copii mici). Toate acestea, după cum se știe, declansează diareea la unele persoane. Folosirea unor medicamente, inclusiv antibiotice ca tetraciclina, clindamicina (Cleocin) sau ampicilina, poate duce la diaree. Bolile inflamatorii ale intestinelor, cum ar fi colita ulcerativa, diverticulita sau boala Crohn, boli ale pancreasului și cancer pot duce la deranjamente intestinale grave. Stresul emoțional determina poate fi o cauza. Diareea acută însoțită de febră și mucus sau sânge în scaun poate fi semnul unei infecții sau a prezenței paraziților.

Recomandări:

Scanexpert - Centre de excelentă în imagistică

Beți multe lichide, cum ar fi ceaiul cald de roșcove, „băuturile verzi” și multă apa de calitate. Nu beți lichide prea fierbinți sau prea reci. Pierderea prelungită de fluide prin diaree poate duce la deshidratare și la diminuarea rezervelor de minerale necesare – sodiu, potasiu și magneziu. Dacă este nevoie, gelatina lichidă, băuturile răcoritoare ca ginger sau cola fără acid și ceaiul slab cu miere pot înlocui apa. Este bun și sucul de morcovi, care face scaunul mai puțin apos. Nu beți suc de mere, căci poate înrăutăti diareea.

Evitați alimentele cu fibre, care pot irita sistemul digestiv. În schimb, mâncati alimentele ușor digerat, cum sunt cartofii preparați, orezul, bananele, sosul de mere sau pâinea prăjită.

Beti trei căni de zeama de orez pe zi. Ca să faceți zeama de orez, fierbeți jumătate de cană de orez brun în 3 căni de apă timp de patruzeci și cinci minute. Strecurați orezul și beți zeama. Mâncati orezul. Orezul ajuta la formarea scaunului și înlocuiește vitaminele B.

Nu consumați nici un produs lactat (cu excepția produselor fermentate degresate). Sunt puternic alergene. Mai mult, diareea determinata pierderea temporara de enzime necesare digerării lactozei (zahar din lapte). Limitați cantitatea de grăsimi și alimentele care conțin gluten, inclusiv secara, ovăzul, orzul si grâul. Evitați alcoolul, cafeina și alimentele condimentate.