Alergen

39

Alergen – substanta care, la anumiti subiecti, provoaca o reactie alergica. In functie de calea de intrare putem avea:

  • pneumalergeni, substante care patrund in organism pe cale respiratorie ( acarienii din praful domestic, in polenuri, in firele de par, penele, solzii si penele de animale, in mucegaiuri si in poluantii industriali).
  • trofalergenii, patrund pe cale digestiva si sunt prezenti in lapte, oua, carne, peste, fructe si legume. Unele alimente sunt pseudoalergeni, produc simptome care simuleaza alergia, fiindca sunt bogate in histamina (brazeturi, bauturi fermentate, varza acra, carnati, conserve) sau fiindca provoaca eliberarea acesteia de catre celulele organismului (oua, crustacee, fragi, rosii, ciocolata, peste, alcool).
« Înapoi la Index
Articolul precedentAlergie
Articolul următorAldosteron
Dr. Dan Cucuteanu este absolvent al Facultatii de medicina al Universitatii Carol Davila cu experienta de peste 10 ani in managementul bolilor cronice (diabet zaharat si complicatiile acestuia, cancer, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic). Dr. Dan Cucuteanu a dezvoltat sisteme de management integrat al pacientilor cronici pentru o crestere a calitatii vietii cu impact direct in supravietuire si prevenirea complicatiilor.