Glucide

Glucide – reprezintă substanțe compuse din carbon, oxigen și hidrogen de origine vegetala. Mai sunt numiți și hidrati de carbon. Constituie cele trei principale nutriente din alimentație. Glucidele reprezinta o sursa energetica rapid mobilizabila si au o valoare energetică de 4.1 kilocalorii pe gram.

Zaharidele sunt compuși organici cu funcțiune mixtă și au în compoziția lor

  • grupări carbonilice (aldehidă sau cetonă),
  • grupări hidroxilice (hidroxil).

În majoritatea cazurilor, raportul dintre numărul atomilor de hidrogen și de oxigen este de 2:1 (ca al apei)

După lungimea și complexitatea moleculei lor, ele se clasifica în:

  • Glucidele simple monozaharide și oligozaharide (pot fi dizaharide, trizaharide) care sunt rapid absorbite de către mucoasa digestivă și au un gust dulce. Se găsesc mai ales în fructe,  prăjituri, dulcețuri, bomboane, etc.
  • Glucidele complexe ( polizaharide ). Polizaharidele hidrolizabile sunt reprezentate în principal de către amidon. Polizaharidele nehidrolizabile constituie cea mai mare parte a fibrelor vegetale alimentare.

Nevoile sunt de aproximativ 5 grame per kilocorp pe zi și trebuie sa reprezinte 50-55% din rația calorică zilnică.

Este recomandabil un aport zilnic de 50-60% glucide din care o treime din glucide simple si doua treimi glucide complexe. Principala tulburare a metabolismului glucidelor este diabetul.

 

Sinonime:
hidrati de carbon, zaharide, hidrați de carbon, carbohidrați, carbohidrati
« Înapoi la Index
Articolul precedentProteine
Articolul următorLipide
Dr. Dan Cucuteanu este absolvent al Facultatii de medicina al Universitatii Carol Davila cu experienta de peste 10 ani in managementul bolilor cronice (diabet zaharat si complicatiile acestuia, cancer, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic). Dr. Dan Cucuteanu a dezvoltat sisteme de management integrat al pacientilor cronici pentru o crestere a calitatii vietii cu impact direct in supravietuire si prevenirea complicatiilor.